„Credeam ca e simplu sa fii parinte...pana am devenit parinte” (mamica de elev din clasa a IV-a, Scoala Gimnaziala „Antonie Mogos” din sat Ceauru, comuna Balesti, judetul Gorj). Proiectul de interventie socio-culturala CONGRUENT continua pe durata verii
14 Iunie 2021, 15:29
iunie 2021
Proiectul de interventie socio-culturala CONGRUENT continua implementarea programelor de psiho-educatie, educatie financiara, combatere a bullying-ului, campanii civice, antreprenoriat creativ si cinematerapie pentru cei 400 de parinti si copii din sat Ceauru, comuna Balesti, judetul Gorj. In cadrul conferintei din 28 mai 2021, de la Prefectura Targu-Jiu, organizatorul proiectului Asociatia Docuart a prezentat stadiile programelor aplicate deja in comunitate si urmatoarele etape pentru perioada verii.
Programul de parenting a ajuns la a saptea intalnire, pentru perioada urmatoare urmand a se aborda temele: dezvoltarea psihica si cognitiva a copilului, identificarea problemelor - invatarea unor tehnici de lobby, strategii de parenting particularizate la nevoi si reducerea abandonului scolar.
„Incercam sa fim cat mai bine conectati la realitatea din comunitate si sa ne mulam pe nevoile ei. Am pus accent pe dezvoltarea continua a comunitatii si pe cresterea gradului de constientizare cu privire la resursele care sunt disponibile, ceea ce pot accesa ei din punct de vedere institutional, adica: ce resurse socio-economice pot accesa, ce resurse educationale pot accesa, ce resurse cu privire la sanatatea fizica si mentala pot accesa in cazul in care intampina dificultati.” (Alexandra Cojocaru, psiholog)
Programul de cinematerapie
Activitatile de combatere a bullying-ului prin cinematerapie includ metode care isi propun sa limiteze propagarea si sa diminueze impactul acestuia asupra elevilor. Interventiile din cadrul atelierelor sunt coordonate de psihologi si regizori de film documentar iar punctele cheie in derulare vor fi: observarea dinamicii de grup si cresterea spiritului coeziv; constientizarea fenomenului de bullying si identificarea caracteristicilor si tipurilor acestuia; identificarea resurselor si solutiilor in lupta cu acest fenomen; dezvoltarea de comportamente pro-sociale si de cooperare. Vizionarile de film sunt completate cu exercitii ce vizeaza manifestarea empatica in cadrul colectivului de copii.
„Sunt foarte bucuros ca am fost cooptati in acest proiect care nu se adreseaza doar elevilor, se adreseaza intregii comunitati. O comunitate mare, cu probleme - ca peste tot - probleme care pot fi ameliorate prin acest tip de interventie. Din pacate, pana acum nu am avut astfel de proiecte in Balesti - este primul de o asemenea complexitate si avem incredere in el (…) drept dovada ca participantii de pana acum le-au «adoptat» pe cele 3 experte care vin aproape saptamanal la Balesti, iar comunitatile de langa Balesti intreaba cand vor participa si ele.” (Cornel Somicu, director, Scoala Gimnaziala „Antonie Mogos” din sat Ceauru, partener al proiectului CONGRUENT)
Curs de antreprenoriat
Se vor selecta, prin apel deschis, 20 de membri ai comunitatii pentru a participa la un curs de antreprenoriat, incurajand ideile de tip creativ - cum ar fi monetizarea unui mestesug sau de sustenabilitate familiala - cum ar fi transformarea unui hobby in afacere. Participantii vor dispune de bazele necesare unei activitati antreprenoriale prin parcurgerea modulelor management, marketing, financiar si juridic, care vor contribui la reducerea disparitatilor educationale, economice si sociale in raport cu ceilalti membri ai comunitatii. Cursul va avea o durata de 60 de ore si va include prezentari, jocuri de rol, exercitii individuale si de echipa, fiind orientat spre aspectele pragmatice ale antreprenoriatului ce pot fi aplicate local.
Ce urmeaza
Din toamna se vor relua activitatile non-formale pentru parinti si copii din cadrul programul de mentorat.
„Imi doresc ca prin interventiile mentoratului sa sporim in primul rand nivelul de empatie la nivel individual, dar si la nivel de grup, in mod special acolo unde ea a fost inlocuita cu indiferenta.” (Celina Nitu, mentor)
Pentru lunile urmatoare se are in vedere activarea unui Grup de Initiativa Locala (GIL) pentru organizarea de campanii de constientizare, activitati civice comune si actiuni de dialog.
„Prin acest GIL imi doresc ca oamenii din comunitatea Balesti sa capete incredere in ei si sa devina constienti ca reprezinta o voce si ca-si pot schimba destinul - nu doar o data la 4 ani. De asemenea - pe langa campaniile de constientizare ale proiectului - ne-am propus si sustinerea producatorilor locali. Sunt sigur ca vom gasi sprijin la autoritatile locale, respectiv in cadrul primariei Balesti, iar asta mi-as dori sa devina un exemplu de buna practica pentru judetul Gorj.” (Adrian Tudor-Draghici, facilitator)
https://www.facebook.com/Congruent-by-Docuart
Parteneri: Scoala Gimnaziala „Antonie Mogos”, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Muzeul National al Taranului Roman, Revista Vertical, Gorjeanul, Emi TV
///
„Proiectul este derulat de Asociatia Docuart in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „Antonie Mogos” cu sprijin financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este cresterea capacitatii grupurilor inter-etnice vulnerabile de copii si de adulti din comunitatea defavorizata pe o perioada de 20 luni prin masuri de incluziune, educatie non-formala, parenting, mentorat, combatere bullying, dezvoltare economica prin workshop-uri si cursuri acreditate in antreprenoriat, consultanta in elaborare planuri de afaceri, activare Grup de Initiativa Locala, derulare de campanii de constientizare si realizare de propuneri catre autoritatile publice locale.
„Lucram impreuna pentru o Europa incluziva”
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants
Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.”