Conferința Cumințenia Pământului și spațiul imaginarului brâncușian - MNAR lansează programe pentru public în afara orarului obișnuit de vizitare -
26 Septembrie 2016, 16:30
Muzeul Național de Artă al României vă invită marți, 27 septembrie 2016, orele 18.00, în sala Rotondă (Auditorium), la conferința Cumințenia Pământului și spațiul imaginarului brâncușian, suținută de Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române. Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de conferințe ce vor fi dedicate sculptorului Constantin Brâncuși, marcând lansarea unor programe speciale pentru public, susținute la MNAR în zilele în care spațiile expoziționale sunt închise.
Conferința Cumințenia Pământului și spațiul imaginarului brâncușian oferă o perspectivă de ansamblu asupra creației brâncușiene, rezultat al recursului la tehnici intensive de reconstrucție a limbajului în arta abstractă.
Brâncuși rămâne unul dintre cei mai importanți sculptori ai sublimului în secolul XX. Prin Cumințenia Pământului, Sărutul și Rugăciune, realizate în 1907, sculptorul rescrie legenda Facerii ca manifest plastic al artei moderne, oferind o cheie de rezolvare la marile probleme nesoluționate de Renaștere: egalitatea dintre femeie și bărbat, împăcarea dintre creștini și evrei, împăcarea dintre toate națiunile lumii. Sufletul lui de țăran presimte că depersonalizarea atributelor sublimului prin transfer în limbaj abstract pune în lumină ipostaza superlativă, de desăvârșire, a unor valori umane de esență universală, a căror expresie caută a o reda prin limbajul materiilor mai curând decât prin limbajul formelor. (Matei Stîrcea-Crăciun)
Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române. Specializare în abordări de antropologie simbolică a artei abstracte. Contribuții în brâncușiologie : conceptualizarea curentului artistic (simbolismul hylesic) fondat de Brâncuși. Propune o nouă metodă în critica de artă : hermeneutica endogenă. Ultimul volum : „Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva endogenă. BRÂNCUȘI – SIMBOLISMUL HYLESIC”, ICR/Ed. Brâncuși, octombrie 2016.
Pentru a vă înscrie la acest eveniment puteți trimite un e-mail la programari@art.museum.ro sau să sunați la telefon 021.314.81.19. Preț bilet: 10 lei.
Parteneri media:
RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin