Comunitatea creativă participă la festivalul Launmomentdat în parc
17 Mai 2017, 12:02
La festivalul Launmomentdat în parc nu este vorba doar despre muzică, ci despre comunitate. În decursul celor trei zile, Parcul Botanic se transformă într-o platformă de susținere a artei locale și nu numai. Intrarea este liberă.
Publicul timișorean va avea la dispoziție un Pop Up Store, spectacole de teatru și dans, proiecții filme, activități sportive, demonstrații tehnologice și multe surprize. Pentru toate acestea, există câțiva parteneri locali și naționali, care au pregătit cum au știu ei cel mai bine, programul evenimentului din 9-11 iunie.
Partenerii oficiali sunt: Auăleu Teatru, Teatru Labirint Asylum, Blythswood Banat, Cinemobilul, Unfold Motion, Plan 0, The Hub, Well Played, Viniloteca, Bicicle TeMe, Ana’s Work, Alimeria, Azvârlirea, UVT, Hostel Costel, Centrul Cultural German, Institutul Francez, Undertheivy, Aethernativ și Cuib D’ Arte.
Programul festivalului cuprinde spectacole de teatru din partea organizațiilor Auăleu Teatru, Teatru Labirint Asylum și Blythswood Banat.
Auăleu Teatru nu are nevoie de prea multe prezentări. Aceștia s-au făcut remarcați prin faptul că promovează un teatru privat de “garaj și curte”, care s-a dezvoltat de mai bine de 10 ani în Timișoara. Piesele susţinute de Auăleu exprimă durere şi frică, împreună cu exaltarea sau bucuria, două înţelesuri contrarii. În cadrul festivalului, trupa va pregăti două spectacole, și anume: Mens Sana in Corporatist Sano și HUOOOOO!!!
Teatrul Labirint Asylum reprezintă o formă de teatru interactiv, senzorial și experimental. Actorii sunt personaje dintr-o poveste în care spectatorul devine personaj principal. Spectatorul, este purtat printr-un traseu inițiatic și supus unor experiențe senzoriale inedite. Este un teatru viu și direct, care se realizează prin crearea unui traseu într-un spațiu bine definit, presărat cu momente care, legate, formează o poveste logică și coerentă.
Asociația Blythswood Banat prezintă un spectacol de teatru muzical pentru iubitorii de basme și povești. Piesa se numește Cartea cu Povești și este susținută de copiii din cadrul centrului de zi Blythswood Care. Spectacolul muzical va avea loc duminica între orele 16:00 - 18:00, alături de personjele fantastice Prințesa Eliza, Lupul cel Mare și Rău, Fata Morgana, Împăratul Roș, Regina cea Rea, Doc Holiday, Pocahontas, Kida, Prâslea cel Voinic și Mama Pălămida. Misiunea asociației este îmbunătățirea condițiilor de viață ale persoanelor aflate în dificultate și a accesului acestora la informație, educație și servicii.
Anul acesta, Cinemobilul se întoarce la launmomentdat în parc și va proiecta filme în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 21:30. Pentru a asigura comfort în această zonă, cei de la Beeswings vor asigura hamace spectatorilor.
Cinemobilul reprezintă o inițiativă frumoasă de promovare a filmelor europene. Misiunea proiectului este de a străbate România în lung şi-n lat pentru a aduce bucurie, optimism şi un strop de educaţie oamenilor pe care îi întâlnește, în special copiilor cu situaţii dezavantajate social. Această asociație face tot posibilul pentru a oferi șansa oamenilor din comunități defavorizate să vizioneze filme pe un ecran mare în aer liber sau în săli care permit acest lucru.
Festivalul include un spectacol de dans susținut de Unfold Motion, sâmbătă, de la ora 19:00. Unfold Motion este un proiect de dans contemporan din Timișoara, care s-a înființat în anul 2013, de către Lavinia Urcan – coregraf și director artistic. Compania are numeroase colaborări cu artiști din diverse arii de expresie precum teatru, muzică, design și arte vizuale, fiind activ în scena culturală din Timișoara și din țară. Contribuțiile lor ajută la dezvoltarea rețelei culturale a orașului și a experienței contemporane în sens larg.
Zona Tech reprezintă o colaborare dintre Plan 0, The Hub și Well Played. Fiecare partener își va aduce aportul pentru crearea unei zone destinate inovației tehnologice. Cei de la Plan 0 ne vor arăta cum funcționează o imprimantă 3D, alături de alte minunății, precum un harmonograf și roboței dansatori. The Hub și Well Played vor instala în cadrul acestei zone, un loc de joacă pentru fanaticii de playstation, Xbox și virtual reality.
La această ediție, este invitat și Viniloteca, care pregătește o mică scenă unde vom putea experimenta muzica pe vinil. Conceptul Viniloteca a luat naștere în 2015, fiind rezultatul pasiunii de o viață ale timișoreanului Emil Biebel făță de muzică și plăcile de vinil.
Bicicle TeMe pregătește în cadrul festivalului o acțiune de promovare a mersului pe două roți. Cei doi arhitecți timișoreni își vor muta atelierul de reparații biciclete în aer liber și vor oferi îndrumări tehnice celor care le vizitează standul. Ei sunt bine cunoscuți pentru originalitatea de care dau dovadă, atunci când oferă piese şi accesorii manufacturate de ei: apărători din lemn, manşoane din piele naturală cusute manual sau ghidolină din piele.
Ana’s Work oferă servicii de tatuaje temporare cu henna și indigo în zilele de festival. Conceptul aparține Ana-Mariei Butura, o tânără clujeancă de 20 de ani. Pasiunea ei a luat naștere în 2014, având o ascensiune rapidă și ajungând un punct de referință în acest domeniu în România.
Alimeria organizează ateliere de modelaj și olărit pentru copii și adulți, care se vor desfășura între orele 16:00 – 18:00. Toți cei care doresc să își murdărească mâinile în lut, vor avea ocazia să descopere această tehnică în cadrul festivalului launmomentdat în parc.
Azvârlirea este unul din proiectele organizate de Asociația Elite Tourism & INA, care dorește să aducă și să facă cunoscut un nou sport în România, și anume: Ultimate Frisbee. Proiectul Azvârlirea a luat naștere acum 2 ani și până acum a participat în cadrul unor turnee naționale și internaționale, iar în 2016 a organizat primul tuneu din Timișoara numit Frisbee Fest In The West. Organizația face parte din Federația Mondială de Frisbee, lucru care îî ajută foarte mult la dezvoltarea acestui sport. Activitățile derulate în cadrul festivalului launmomentdat în parc sunt auncări cu discul la țintă și jocuri demonstrative.
Universitatea de Vest din Timișoara se alătură ediției din acest an a festivalului Launmomentdat în parc, ca partener și susținător al evenimentelor de acest gen, destinate comunității. Gândită ca parte a campaniei de promovare a Admiterii 2017, participarea UVT pe parcursul celor trei zile de festival va aduce un program menit să informeze potențialii studenți cu privire la oferta educațională a universității și, de asemenea, să invite comunitatea la interacțiune cu UVT. Un alt scop este acela de a crea coeziune socială, încuranjând tinerii să participe la activitățile propuse de universitate (workshop-uri cu studenții de la Facultatea de Arte și Design, mișcare în aer liber cu cei de la Facultatea de Educație Fizică și Sport).
Hostel Costel ne încântă cu prezența în parc instalând o zonă lejeră pentru iubitorii de cafea și călătorii. Hostel Costel este primul hostel din Timișoara, având un impact major asupra scenei culturale a orașului. De-a lungul anilor, a reușit să organizeze evenimente muzicale chiar și în camerele de hostel.
Festivalul beneficiază de susținerea parteneriilor culturali locali, precum Centrul Cultural German și Institutul Francez.
Spre deosebire de anul trecut, launmomentdat în parc 2017 organizează after-party-uri împreună cu partenerii locali Undertheivy (vineri) și Aethernativ, Cuib D’ Arte (vineri și sâmbătă).
Până la festival, Launmomentdat oferă un preparty vineri 19 mai, începând cu ora 19:00, la Aethernativ. La acest eveniment sunt invitați Alur Duvaal, Punu și Ulises, iar intrarea va fi liberă.
Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de facebook Launmomentdat în parc.