Colocviul internaţional „Hârtia de mână – permanență și expresie”
26 Octombrie 2016, 10:42
Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Maghiar Balassi, Facultatea de Arte a Universității Hyperion, Asociația ADER „Om între oameni”, Universitatea Româno-Americană și Centrul de Studii Româno-Coreean, organizează Colocviul internațional „Hârtia de mână – permanență și expresie”.
Evenimentul v a avea loc vineri,28 octombrie 2016, ora 12.00, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, din Strada Boteanu nr. 1 .
Program:
„Manufactura - de hârtie manuală, Vincze László&Fiii, Szentendre / Ungaria”
Prezintă: Vincze László şi Sipos Katalin. Proiecţie de imagini
n „Vinczemill” – film documentar de Julianna Cristescu; imaginea: Budai Balázs (Ungaria); muzica: Sándor Szabó – Hungarian Guitar Raphsody.
Cu: Vincze László și Vincze Kristóf
n „Hârtia în arta contemporană” – hârtia coreeană Hanji/ tehnica coreeană joomchi Documentar / Proiecţie
Prezintă: lector dr. Orbán Anna-Mária (România)
Expoziție: carte bibliofilă/lucrări de: Mircia Dumitrescu, Jiyoung Chung, Denisa Elena Cârstea, Ana Maria Samoilă.
*****
Vincze Laszló, născut la Fedemes (Ungaria), de formaţie inginer, cu experienţă îndelungată în industria hârtiei, înfiinţeză în anul 1985, la Szentendre, o mică întreprindere, punând bazele unei manufacturi unde va începe o tehnică de producţie a hârtiei manuale, veche de peste 2000 de ani, păstrând procedurile străvechi şi reuşind să obţină o hârtie de o calitate excepţională, neacidă, ce poate să reziste peste 1000 de ani dacă este păstrată în condiţii optime.
Până în prezent a lucrat pentru importante instituţii din Ungaria, dintre care: Biblioteca Naţională Széchényi din Budapesta, Arhiva de Stat a Republicii Ungaria, Galeria de Artă Naţională din Budapesta, etc, fiind implicat în facsimilarea mai multor cărţi şi manuscrise de valoare inestimabilă în ideea de a salva aceste opere şi de a da posibilitate cercetătorilor să studieze aceste surse culturale, reproducând cu verosimilitudine atât aspectul manuscriselor, cât şi legătura din piele a pieselor originale.
Ca referinţă ce acoperă aria sa de activitate, Vincze Laszló a realizat lucrări pentru Casa Regală a Angliei, Arhivele Statale din Viena, Arhiva personală a lui George Bush, Muzeul Guttenberg din Mainz, Muzeul Hârtiei din Tokio, Biblioteca Apostolică a Vaticanului şi nu în ultimul rând cooperarea pe care a avut-o cu ocazia aniversării a 500 de ani de la apariţia Liturghierului Macarie, Tetraevangheliarul şi Octoihul, proiecte de facsimilare lansate de Arhiepiscopia Târgoviştei în cooperare cu Biblioteca Academiei Române, începând cu anul 2008 şi până în 2012. Printre alte proiecte se pot aminti cooperarea dintre Monitorul Oficial şi Academia de Artă din Bucureşti, pentru realizarea mai multor cărţi bibliofile, printre care Sonetele lui Eminescu, Sburătorul de Heliade Rădulescu, 100 de ani – József Attila, etc, cărţi care au reprezentat România la târgurile internaţionale de carte din Europa.
*****
Parteneri Media: Agenţia de carte, Radio România Cultural, Radio France International, Observator Cultural, TV City Bucureşti, Contemporanul, TopBusiness, publicația on-line Iqool.
Sponsori: Perla Harghitei, VinArte.