Classix Festival - armonia perfectă dintre rafinamentul concertelor și excelența Masterclass-urilor „Classix in Art”
31 Ianuarie 2024, 17:20
Programul celei de-a cincea ediții a festivalului Classix este completat de încă două concerte, precum și de lansarea sesiunilor de masterclass-uri „Classix in Art”. Peste 50 de artiști internaționali vor transmite pasiunea muzicii clasice prin intermediul celor opt concerte organizate în locații emblematice și a evenimentelor culturale și educaționale conexe.
Classix Festival se va desfășura la Iași, în perioada 18-25 februarie 2024, iar abonamentele și biletele au fost puse în vânzare online.
Concertul Magic Ritual va avea loc pe 19 februarie 2024, la Casa de Cultură a Studenților, în Sala Gaudeamus. Pianiștii Mihai Diaconescu, Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh, alături de violonistul Valentin Șerban vor interpreta: Ravel - Tzigane, Brahms - Scherzo, Suk - Cântec de dragoste, Melodiile lăutărești ale lui Sarasate, Cântece de la mama din „Cântece țigănești” ale lui Dvořák, Ceaikovski - Valse Scherzo, precum și Ritualul Primăverii de Stravinsky.
Gala de închidere a festivalului este marcată de concertul Classix Desire, care va avea loc pe 25 februarie 2024 la Sala Unirii - Cinema Victoria, și va combina peisajele sonore de fantezie scandinavă cu fuziunea dintre nuevo tango și muzica tradițională. Compoziții semnate de Mozart, Nielsen, Păutza, Grieg, Bull, Piazzolla, Bardì și Pujol vor fi interpretate de Bandini & Chiacchiaretta Duo - bandoneon și chitară (IT), Max Artved - oboi (DK), Jean-Baptiste Doulcet- pian (FR), Classix Collective, Sabin Penea - vioară (RO), Dragoș Cantea - pian (RO), Ioana Chiriac - pian (RO) și Gabriel Bîrjovanu - tenor (NO/RO).
Dragoș Cantea, Directorul Artistic al festivalului, menționează: „O dorință de eliberare din constrângeri și un avânt de pasiune brută va fi Magic Ritual. Un omagiu adus influenței țigănești asupra muzicii clasice (cu marele câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2021, secțiunea vioară) și o desfășurare de forțe ritmice în Ritualul Primăverii de Igor Stravinsky la 2 piane!
Classix Desire însumează toate dorințele exprimate până acum în festival și pune într-un concert de gală iubirea față de libertate, natură și dans. Cele trei elemente se vor întrepătrunde pe ritmuri argentiniene, scandinave și românești, creând din scena ultimei seri de Classix un veritabil hub internațional muzical unde artiștii ieșeni își dau mâna cu cei internaționali.
Nu doar pe scena ultimului concert vom vedea colaborări artistice între artiștii invitați și tinerii muzicieni din Iași, ci și în cadrul celor 26 sesiuni de masterclass-uri desfășurate pe durata întregului festival de către Philipp Jundt - flaut (CH), Jean-Baptiste Doulcet - pian (FR), Jan Petryka - tenor (PL), Răzvan Popovici - violă (RO), Ulrich Koella - muzică de cameră cu pian / acompaniament pian (CH), Trio Bohémo - muzică de cameră (CZ), Max Artved - oboi (DK).”
Înscrierile la masterclass-uri se desfășoară online, pe website-ul festivalului. Sesiunile se vor desfășura în limba engleză, la Casa Balș (Str. Cuza Vodă nr. 29, Iași) și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (Str. Costache Negruzzi 7-9, Iași). Sunt eligibili pentru selecția ca participanți activi elevii din clasele IX-XII și studenții înrolați în învățământul preuniversitar / universitar vocațional de stat / privat din România și din Republica Moldova, și absolvenți ai instituțiilor de profil cu finalizarea studiilor nu înainte de anul academic 2021/2022.
Înscrierile pentru voluntari continuă până pe 4 februarie 2024, iar formularul poate fi completat online.
Atmosfera festivalului se găsește ilustrată în video-ul de prezentare a ediției Classix Festival 2023. Programul complet al concertelor și al evenimentelor conexe va fi actualizat pe website-ul festivalului, www.classixfestival.ro
Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat în 4 ediții peste 14.000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.
Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi obținute pe www.classixfestival.ro