Ascultă Radio România Cultural Live

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Stagiunea cu numărul 9 ! Noutăți!

17 Septembrie 2018, 06:29

Ne bucurăm mult să putem anunța o nouă stagiune Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica. După opt ani de activitate - timp în care zeci de mii de copii s-au bucurat de programe interesante și atractive de muzică clasică și nu numai, și s-au lăsat încântați și inspirați de frumusețea Sălii Mari a Ateneului Român, locul de desfășurare al concertelor gândite anume pentru ei -, pe baza experienței acumulate și a sugestiilor venite din partea publicului ne-am decis să face câteva modificări.

Prima și cea mai importantă este schimbarea zilei de concert din duminică în sâmbătă. Am avut multe sesizări de la părinţi si de la şcoli despre oportunitatea acestei schimbări. Astfel, concertul Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica nu se va mai suprapune peste Slujba de duminică, la care participau foarte multe familii cu copii.

Cea de a doua schimbare importantă se referă la introducerea abonamentelor pe stagiune. Solicitările au fost insistente așa că, pentru prima oară de când există proiectul, oferim celor interesați un număr de 100 de abonamente, care vor fi puse în vânzare doar joi 27 si vineri 29 septembrie începând cu ora 12, la casa de bilete din incinta Ateneului Român. Sunt nouă evenimente. Abonamentul costă 180 lei ( 20 lei/eveniment). El va asigura posesorului același loc, rezervat pe parcursul întregii stagiuni. În cazul în care vor putea fi organizate două concerte în aceeași zi, de la 10 și de la 12.30, abonații vor putea opta pentru ora cea mai convenabilă.

Nu în ultimul rând, salut alături de mine, prezența actriței și vocalistei Irina Sârbu, în calitate de prezentator – care desigur, va și cânta ! – la cea mai mare parte dintre programele stagiunii Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Demarez astfel, discret, procesul de preluare a ștafetei între generații cu certitudinea că, proiectul pe care l-am inițiat și l-am crescut, rămâne, la momentul potrivit, pe mâini foarte bune.

Stagiunea 2018-2019, cea cu numărul 9 este gândită după modelul deja impus: concerte simfonice, concerte camerale, concerte-spectacol de teatru și muzică, lecția de jazz, programe de prezentare a instrumentelor mai puțin cunoscute, programele colorate puse sub genericul Geografii muzicale….

Iată programul complet al stagiunii Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica 2018-2019.
Vă așteptăm cu drag și mulțumim sponsorilor datorită cărora putem merge mai departe: EY, Schonherr& Asociații, CBRE, WIPRO, Centrul Național de Artă Tinerimea Romînă, Fundația H.Mălineanu.

13 octombrie, ora 11
Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica

De la baroc la jazz și pop
Athenaeum Brass Quintet/ club de dans sportiv

În program lucrări de Vivaldi, Mozart, Bizet, Astor Piazzolla, Scott Joplin, Leroy Anderson, Michael Jackson

Invitat : Michael Jackson/DaviN Geambasu/

Viața muzicală internațională trăiește o puternică tendință de cross over, în care stilurile tradiționale ies din matca lor și se combină îndrăzneț și original, cu tendințele contemporane, adesea impuse de piața de produse artistice în care publicul plătitor cere mereu ceva nou și spectaculos. Este ideea de la care pornește proiectul nostru. Facem combinația însă într-un mod original, pornim de la partitura autentică și, în momentele propice, intervine vocea – sau ansamblul de jazz – prelucrând materialul tematic al partiturii în manieră specifică, după care se revine la original. Alegem piese cu caractere diferite, unele cu mult umor, altele lente, unele eroice, altele furioase, care să spună povești și în care cele două voci să poată fi personaje diverse sau fațete ale aceluiași personaj. Dimensiunile trebuie să fie scurte sau medii, pentru a lăsa loc improvizației. (Athenaeum Brass Quintet) Și în care, adăugăm noi, mișcarea, dansul se pot implica ușor și mai ales, benefic pentru ca produsul artistic să fie și mai spectaculos.

17 noiembrie, ora 11
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica si baletul

În colaborare cu Liceul de coregrafie Floria Capsali

Timp de o oră veți pătrunde în culisele baletului clasic, veți afla cum se comunică și cum se scrie baletul, veți asista la exerciții de virtuozitate, veți pipăi poantele și tutu-urile și veți urmări cât de greu și de complicat se construiește un număr de balet și ce bucurie aduce tuturor, artiști și privitori, frumusețea dansului clasic.

8 decembrie, orele 10 și 12.30
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Să-i cântăm lui Moş Nicolae în ritm de jazz
Irina Sârbu Band

Lecția devenită tradițională și care se situează printre programele preferate de publicul, Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica, vă va purta în lumea minunată a jazz-ului cu melodii de sezon la a căror interpretare cei mai curajoşi vor fi invitaţi să participe. Îi vom cânta lui Moș Niculae căci ziua lui este foarte aproape de data concertului nostru dar, cu la fel de mare bucurie, îi vom cânta și lui Moș Crăciun pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Nu vor lipsi din repertoriu nici cunoscutele cântece de iarnă ale copilăriei noastre. Toate, în ritmuri noi și alerte, în culori de auroră boreală și în ritmuri explozive.

26 ianuarie 2019, ora 11
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica simfonică

Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti

Program
Bach – Concertul în la minor
Dimitrescu – Dans țărănesc

Conduși de cei doi dirijori, tată și fiu, Nicolae și Andrei Ștefan Racu, elevii din Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti și soliștii vă vor explica ce înseamnă o transcripție și cum, aceeași partitură, poate suna la fel și totuși altfel, atunci când este interpretată la vioară, pian, flaut, ghitară, violoncel, tubă și voce.

16 februarie 2019, ora 11
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica simfonică si teatrul

În colaborare Universitatea Națională de Teatru și Cinematografie București

Din ce în ce mai des actorii cântă. Cântăreților de operă li se cere să joace cât mai convingător și teatru. Iar în dans, se pune din ce în ce mai mult accentul, pe teatralitatea interpretării. Teatrul cu muzică este un gen hibrid unde, vrei nu vrei, trebuie să fii la fel de bun actor, cântăreț și dansator. Despre cum se formează un astfel de interpret și despre complexitatea spectacolului de teatru cu muzică ne vor vorbi câțiva tineri elevi și studenți pasionați. Și de asemenea, vom încerca să vă facem să înțelegeți și ce rol are muzica în piesele de teatru vorbit și cum influențează ea jocul actorilor.

16 martie, ora 11
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Geografii muzicale. Indonezia

În colaborare cu Ambasada Indoneziei la Bucuresti si cu Asociatia pentru cultura balineza Jepun Bali.
Pentru cei mai mulți dintre noi, Indonezia este un loc de poveste. Țara este amplasată în Asia de Sud-Est, cuprinde 17.508 insule și treizeci și trei de provincii printre care Borneo (Kalimantan), Sumatra Celebes (Sulawesi), Jawa. Este un loc exotic, cu plaje întinse și ape verzi-albastre, cu jungle încâlcite în care trăiesc elefanți, urangutani și tigrii….Populația este divizată în numeroase grupări etnice, fiecare cu specificul lor. Ați auzit de orchestrele gamelan și de jocurile cu marionete…ați auzit de splendida insulă Bali cu dansurile ei...Cu ajutorul unui grup alcătuit din etnici și din pasionați de această cultură, vă invităm la o călătorie muzicală fascinantă.

6 aprilie, ora 11
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Concert simfonic.
Orchestra Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti

Program nedefinit

25 mai, ora 11

Duelul claviaturilor. Calatorie in lumea instrumentelor cu clape … Orgă, pian, clavecin, spinetă, acordeon, muzicuţă, claviolă, xilofon, marimba, calculator…

Între aceste instrumente mult deosebite unele de altele, există o legătură strânsă – toate folosesc claviatura – sau ceva ce se aseamană cu o claviatură căci, de exemplu, și tastatura calculatorului pe care îl folosim în fiecare zi este, de fapt, o claviatură. Interpreții vor veni în fața publicului fiecare cu instrumentul pe care îl mânuiește cel mai bine. Veți asculta sunetul cutremurător al orgii uriașe de pe scena din Sala mare a Ateneului Român dar vă veți amuza și ascultând sunetul de…desen animat al muzicuței; veți afla că există mai multe feluri de acordeoane , care au și nume diferite, dar că se poate cânta și la trompeta de jucărie care are lipite de ea câteva clape. Și multe alte lucruri interesante, într-un program variat în care surpriza scoate capul aproape la fiecare pas.

1 iunie, ora 11
Clasic e fantastic. Cum sa intelegem muzica

Béla Bartók și povestea Prințului cioplit în lemn

În colaborare cu Teatrul Odeon și cu Centrul maghiar de cultură din București.
Trupa Clasic e fantastic.

Despre șoriceii Sică și Rică, cei care au trăit pe rând alături de cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, pe când aceștia erau copii – in vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în biblioteca lui Mozart, sub pianul lui Chopin, în curtea casei țărănești a familiei Enescu.... s–a aflat și copilul foarte talentat Béla Bartók care, vrând să îi cunoască pe cei doi, i-a invitat să îi facă o vizită în satul lui natal, Sânnicolaul Mare. Sică și Rică, apoi și pisica Lola, ajung într-un spațiu cultural nou, străin, pe care încearcă să-l cunoască și să și-l apropie. Învață câteva cuvinte în limba maghiară, joacă jocuri de copii cu Béla și cu prietenul acestuia, macedoneanul Ioșka, ascultă cu interes povești despre culegeri de folclor cu ajutorul unui instrument-minune, pe nume fonograf și au ocazia să cânte chiar la instrumente populare până atunci necunoscute ca drâmba sau tulnicul. Béla le vorbește și despre felul în care scrie el muzica inspirată de cea mai pură sursă – folclorul țărănesc, cel maghiar, în special, dar și despre cântecele cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, croaților, românilor....
Toți se simt minunat împreună dar vizita trebuie totuși să se apropie de sfârșit. Înainte de a se reîntoarce la București, Sică, Rică și Lola îl ajută pe Béla să prezinte, în fața copiilor din sala de spectacol, Povestea prințului cioplit în lemn, un balet inspirat de un basm în care se vorbește depre un prinț îndrăgostit de o prințesă și pe care un spirit rău încearcă să îl împiedice să se apropie de aleasa inimii lui.

Radio Romania Cultural difuzează în această seară o ediție a emisiunii Music Show în care Horia Moculescu și Radu Croitoru l-au avut invitat pe Gabriel Cotabiță
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 14:16

Radio Romania Cultural difuzează în această seară o ediție a emisiunii Music Show în care Horia Moculescu și Radu Croitoru l-au avut invitat pe Gabriel Cotabiță

În această înregistrare de doua ore, artistul își amintește de cele mai frumoase momente din cariera sa,...

Radio Romania Cultural difuzează în această seară o ediție a emisiunii Music Show în care Horia Moculescu și Radu Croitoru l-au avut invitat pe Gabriel Cotabiță
A murit artistul Gabriel Cotabiță
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:32

A murit artistul Gabriel Cotabiță

Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, la vârsta de 69 de ani, după ce a suferit un puternic accident...

A murit artistul Gabriel Cotabiță
A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:09

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice

Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora 18.30, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Octav...

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:07

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 10:08

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

  În luna decembrie 2024 , mezzosoprana Ruxandra Donose , o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va...

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 00:26

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:30
Revista Literară Radio (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:53
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru