Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Rossini și povestea lui Wilhelm Tell
26 Mai 2021, 13:38
Stagiunea 2020-2021 Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica se încheie sâmbătă, 5 iunie, la ora 11, cu concertul-spectacol Rossini și povestea lui Wilhelm Tell realizat în colaborare cu Teatrul Odeon din București.
Sâmbătă 5 iunie, ora 11, Ateneul Român
Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica
CONCERT-SPECTACOL CU PUBLIC (50% din capacitatea sălii)
Rossini și povestea lui Wilhelm Tell
Interpretează actorii Filip Ristovski, Selina Colceru, Monica Ciuta, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, pianista Raluca Ouatu
Invitați Ștefan Lamatic bas și Ana Parghel Sârbu
Comentează Cristina Sârbu
Concert-spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Odeon, Swiss Sponsors Found Romania și Ambasada Elveției la București
Sponsorii stagiunii 2020-2021 : EY Romania, wipro, RBC Romanian Bussines Consult, Schoenherr, Fundația H.Mălineanu.
Biletele se vor pune în vânzare miercuri, 26 mai 2021, de la ora 12.00. Prețul unui bilet: 25 lei
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, pentru fiecare concert vor fi disponibile aproximativ 350 de locuri.
Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“.
Compozitorul Gioachino Rossini (1792 – 1868) este apreciat, mai ales pentru operele sale comice : Bărbierul din Sevilia, Scara de mătase, Italianca în Alger, Călătorie la Reims, Cenușereasa… Și totuși, subiectul ultimei sale lucrări de teatru muzical (1829) este serios, profund și bogat în semnificații: povestea lui Wilhelm Tell. Faptele s-au petrecut în regiunea Lacului celor patru cantoane, din Elveţia, în secolul XIII. În numele Imperiului Habsburgic, soldaţii austrieci cotropiseră țara locuită de oameni liberi şi mândri. Ca să îşi arate puterea de cuceritor, noul guvernator îi umileşte pe elveţieni obligându-i să îngenuncheze în faţa unei pălării care, atârnă în vârful unei suliţe, ar simboliza puterea împăratului de la Viena. Cel care nu se supunea era condamnat la moarte.
Wilhelm Tell, un om al muntelui, puternic şi neînfricat, refuză să îngenuncheze. Guvernatorul îl supune la o încercare groaznică: aşează un măr pe capul fiului şi cere tatălui, vestit pentru felul în care mânuia arcul, să tragă o săgeată şi să doboare mărul. Şi asta de la o distanţă de 80 de paşi! O singură ezitare, cea mai mică nesiguranţă şi Tell și-ar ucide copilul. Arcașul reuşeşte să nimerească mărul dar e condamnat totuşi la închisoare. Scapă, îl omoară pe Gessler cu o săgeată bine ţintită şi astfel, lupta care va duce la eliberarea elveţienilor de sub stăpânirea austriacă începe.
Celor care nu cunosc încă această frumoasă poveste le recomandăm ca, înainte de spectacol, să citească volumul cu același titlu Rossini și povestea lui Wilhelm Tell, pe care îl găsesc ușor, liber la descărcare, în biblioteca virtuală ade pe pagina clasicefantastic.ro . https://www.clasicefantastic.ro/carte-gioachino-rossini-si-povestea-lui-wilhem-tell/
Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 10.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile impuse de protecție și distanțare.
Biroul de presă
www.fge.org.ro
info@fge.org.ro