„Cine ascultă o casă?” – masterclass cu exemple de bune practici și sfaturi practice de la specialiști
18 Octombrie 2022, 16:17
Timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”, în București, la sala Horia Bernea din incinta Muzeului Naționaț al Țăranului Român. Evenimentul a fost susținut de Radio România Cultural.
Discuțiile au fost împărțite în sesiuni denumite sugestiv: Valorizarea clădirilor istorice, societate, comunitate locală, perspectivă imobiliară; Patrimoniu și administrația publică; Valorizare - case studies; Instrumente de finanțare pentru patrimoniul cultural.
„Considerăm că această zi de Masterclass Cronicari Digitali a fost o bună oportunitate pentru actori-cheie să se întâlnească, să facă schimb de informații și expertiză, să descopere modele de bune practici, dar și instrumente utile, inclusiv de finanțare, astfel încât să putem asculta mai bine casele de patrimoniu care au un trecut, dar mai ales merită să aibă un viitor”, a declarat Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali.
Arh. Alexandra Stoica, director adjunct restaurare INP - Timbrul monumentelor istorice și Programul Național de Restaurare, a încurajat proprietarii de clădiri istorice și coordonatorii de proiecte să nu se lase descurajați dacă la primele încercări de a găsi finanțare și suport se lovesc inițial de un refuz. „ Un refuz din partea unei instituții publice nu este și momentul la care să vă opriți, reveniți!”, a punctat Arh. Alexandra Stoica.
La finalul fiecărei sesiuni, participanții au fost invitați să ofere trei soluții pentru problemele de patrimoniu.
Dr. Arh. Irina Iamandescu a amintitit de importanța cooptării profesioniștilor „care să înțeleagă această temă” și a punctat utilitatea cooperării între instituții, dar și a unor „decizii administrative pentru încurajarea proiectelor mai multe și mai mici, care să intre difuzat în comunitate”. Expertul consideră că „rigiditatea instituțiilor publice este o lipsă a capacității de a răspunde la atâtea solicitări”.
În sesiunea dedicată finanțării proiectelor, Ondina Tăut, expert politică culturală europeană, a făcut o amplă prezentare a programelor care oferă resurse pentru proiectele care vizează casele istorice și clădirile de patrimoniu. „Trebuie curaj ca să aplicăm la aceleași fonduri pe care celelalte state europene le accesează natural, să profităm de networking, inclusiv prin afiliere la instituții europene și să dăm dovadă de pragmatism”, a spus Ondina Tăut, pe scenaMasteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
După sesiunile de masterclass, participanții au fost invitați să ia parte la o proiecție specială a filmului „Malmkrog”(2020), „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum îl descrie regizorul Cristi Puiu. Producătoarea Anca Puiu a făcut o introducere în povestea filmului construit în jurul a cinci personaje, în atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conaculApafi din satul Mălâncrav și îi are în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii și István Teglas.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținereaOrdinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Revista Zeppelin, Adevărul, Dilema Veche, Revista Historia. Partenerii new media sunt Ana Rubeli (Aici a stat) și Bogdan Buzuleac.