Ceci n`est pas un festival (Acesta nu este un festival): LA PAS. festival de gastronomie artizanală, Timișoara
26 Septembrie 2019, 13:34
4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor,
Timisoara
acces liber
„LA PAS. festival de gastronomie
artizanala” este un proiect de dezvoltare comunitara, derulat de
Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii si Asociatia
CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare in
Parcul Rozelor din Timisoara, intre 4 si 6 octombrie 2019. Festivalul
promoveaza valori precum multiculturalitate, comunitate,
responsabilitate si le transpune practic prin actiuni de promovare a
unor mici producatori, artizani, mestesugari si prin evenimente de
educatie precum ateliere, dezbateri, spectacole si lansari de carte.
„LA PAS. festival de gastronomie
artizanala” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus
in dosarul de candidatura al Asociatiei Timisoara 2021, implementat
in parteneriat cu Asociatia CRIES.
„Consideram <<LA PAS. festival de
gastronomie artizanala>> un instrument cultural prin care
dezvoltam comunitatea: prezentam mici producatori si artizani si in
acelasi timp vorbim despre principii precum
consumul responsabil, comertul echitabil, reducerea risipei hranei,
sau valori precum comunitati incluzive,
comunitati tolerante, hrana ca patrimoniu imaterial. De aici si
pozitionarea noastra, nu ca un <<food festival>>, ci ca
un proiect comunitar.” (Mihaela Vetan, initiator al programului
La Pas, presedinte Asociatia CRIES).
„In 2021 vom fi o comunitate mai
constienta cu privire la importanta culturala a hranei, vom avea o
intelegere mai buna a gastronomiei locale, vom aprecia mai mult
artizanii, micii agricultori si biodiversitatea regionala. Mizam pe
acest tip de schimbare, atat in randul concitadinilor nostri, cat si
al sectorului ospitalitatii. In privinta acestora din urma, avem
convingerea ca tot mai multe unitati alimentare si de cazare vor
dezvolta relatii directe cu producatori locali si vor oferi
publicului lor produse si retete traditionale, suveniruri si cadouri
incarcate cu mai mult continut cultural.” (Simona Neumann,
director executiv Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Europeana a
Culturii)
„LA PAS. festival de gastronomie
artizanala”faciliteaza deci schimbul de
cunostinte si practici care promoveaza o abordare sustenabila a
hranei, incurajand o cultura critica a consumului de masa, precum si
crearea de oportunitati pentru o dezvoltare locala durabila.
Astfel ca prima editie, desfasurata intre 4
si 6 octombrie 2019 in Parcul Rozelor din Timisoara, este organizata
in jurul catorva focusuri precum: gastronomie, educatie pentru consum
responsabil, arta, turism sustenabil si promovare colaborativa.
In sectiunea Gastronomie, vizitatorii
vor putea regasi expozanti care vand produse preparate cu
ingrediente locale, de sezon, dintr-o agricultura sustenabila: mici
producatori si procesatori alimentari, asociatii promotoare,
asociatii de producatori si cooperative, intreprinderi sociale si
actori de economie sociala, producatori de bere artizanala din Timis.
Tot aici va avea loc un picnic urban in care participantii vor
face schimb de retete si preparate, evenimentul adresandu-se tuturor
celor aflati in oras care sunt dispusi sa gateasca un preparat
preferat, sa il aduca in parc si sa il imparta cu ceilalti. Bucatari
profesionisti si amatori sunt invitati sa gateasca retete de
preparate preferate si sa le prezinte incarcatura culturala.
O abordare inedita a ideii de reducere a
risipei o reprezinta Disco-Soup, unde se va gati colectiv, pe
ritm de muzica, o supa din alimente salvate (acestea vor fi
recuperate, in pragul expirarii, din piete, magazine si bucatarii de
restaurante). Evenimentul va fi organizat cu ajutorul voluntarilor,
care se vor implica atat in activitatea de colectare a
ingredientelor, de gatit, cat si in cea de asigurare a unei atmosfere
placute si relaxante. Mancarea se va servi gratuit participantilor,
dar si beneficiarilor de servicii sociale.
Atelierele culinare organizate de
bucatari si bloggeri care promoveaza gastronomia sustenabila si
ingredientele de la mici producatori locali si degustarile de
produse din gastronomia artizanala si de la mici producatori vor
completa sectiunea Gastronomie.
Pentru sectiunea Educatie pentru consum
responsabil va fi prezent un stand de carte pe teme de dezvoltare
durabila, pe intreaga durata a festivalului, la care se adauga
atelierele si dezbaterile organizate de diversi parteneri.
La sectiunea Arta se pot regasi
expozitii si spectacole, dar si standuri cu produse mestesugaresti
(bijuterii, arta decorativa din ceramica, slow-fashion). In
fiecare seara a festivalului, trupe si DJ vor performa in cadrul
celor 3 zone muzicale (Alternative, Jazz si Electric).
Pentru ca organizatorii promoveaza turismul de
tip slowing down, care sa permita conexiunea cu comunitatile
locale si contactul cu specificul locului, vizitatorii sunt invitati
sa participe la activitati dedicate Turismului sustenabil.
Promovarea colaborativa este unul dintre
focusurile cheie ale festivalului, partenerii acestuiaorganizand
evenimente pentru promovarea festivaluluiin randul publicului
propriu. In urmatoarele zile vor fi lansate 4 produse LA PAS: o bere
artizanala, o paine artizanala cu maia, o branza artizanala si o
reteta de sos.
Programul „La PAS. festival de gastronomie
artizanala” poate fi gasit
aici: event Facebook
https://www.facebook.com/events/418833192075560/
si aici http://la-pas.cries.ro/
Producatori: Asociatia Timisoara 2021 -
Capitala Europeana a Culturii, Asociatia CRIES-Centrul de Resurse
pentru Initiative Etice si Solidare
Finantatori strategici: Consiliul Judetean
Timis si Primaria Municipiului Timisoara
Parteneri media: TVR Timisoara,
Modernism.ro
///
La Pas
este un proiect produs de CRIES, realizat in parteneriat cu Asociatia
Timisoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul
Consiliului Judetean Timis si al Primariei Municipiului Timisoara,
prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara.
Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural
TM2021 din anul 2019.
Programul este orientat catre evidentierea
complexitatii legaturii dintre hrana, cultura si consum durabil.
Asociatia CRIES – Centrul de Resurse
pentru Initiative Etice si Solidare este o organizatie
neguvernamentala, care din 2009 incurajeaza construirea participativa
a unor modele de dezvoltare sustenabila, consumul responsabil,
comertul echitabil, agricultura sustinuta de comunitate, economia
solidara fiind tematici-cheie. In cadrul programului La Pas,
asociatia dezvolta complementaritatile necesare valorificarii
patrimoniului gastronomic local si integrarii dimensiunii de
sustenabilitate. Demarata in 2018,
constructia programului La
Pas este una graduala,
continand pana astazi: dezvoltarea unui grup de analiza strategica
(BREAD), organizarea unui concurs de retete traditionale (Gustul
ca patrimoniu),
dezvoltarea unei baze de date cu mici producatori locali din Regiunea
de Vest, publicarea unui Manual
pentru promovarea consumului responsabil (ISBN
978-973-0-28411-9),
publicarea unui Ghid
pentru evenimente culturale sustenabile
(ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea in colaborare cu mai multe scoli a
programului educational de dezvoltare a consumului responsabil,
lansarea primei editii a Festivalului
de gastronomie artizanala La
Pas (4-6
octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timisoara) si conferinta
Sustenabilitatea –
indicator de masurare a evenimentelor cultural-artistice
(28-29 noiembrie 2019, Timisoara). www.cries.ro.
Asociatia Timisoara 2021 - Capitala
Europeana a Culturii deruleaza programul cultural asumat prin
dosarul de candidatura, avand ca viziune Timisoara, un pol de
excelenta in spatiul cultural central european, definit de
urmatoarele valori: participarea comunitatii, multiculturalism,
traditie, inovatie si dimensiune europeana a Timisoarei,
transparenta, incluziune, nediscriminare si egalitate de sanse.
http://www.timisoara2021.ro