CADOURI DE CRĂCIUN Târg cu meșteri, anticari și artiști 9 - 11 decembrie 2022, între orele 10.00 și 18.00 Muzeul Național al Țăranului Român
05 Decembrie 2022, 11:57
Începând de vineri, 9 decembrie, până duminică, 11 decembrie 2022, de la orele 10 de dimineață, până la 6 seara, la Muzeul Național al Țăranului Român, zeci de meșteri mari, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori... vin din toate zonele țării cu lucruri frumoase, numai bune de târguit.
La târgul Cadouri de Crăciun, puteți admira și cumpăra: jucării, nuielușe, măști, ii, podoabe, opinci, scoarțe, coșuri de nuiele, străchini, oale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genți, alambicuri, blidare, copăițe, sărărițe, pipernițe, găvane, lingurare, linguri, împletituri din pănușe, oale, scăunașe, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, clopoței, zurgălăi, dar și cozonaci, mere, miere, plăcinte, cofeturi, plante medicinale, țuică... și câte și mai câte.
Sâmbătă, 10 decembrie, între orele 11.00-16.00, vizitatorii târgului vor putea asista la o animație muzicală cu Marian Sandu și Taraful din Teleorman, unii dintre puținii lăutari care mai excelează în interpretarea cântecelor de dragoste de pe Vlașca și Teleorman. Acești muzicieni, ce își asumă cu fermitate repertorii și stiluri străvechi, sunt ca o veste bună într-o lume ce pare să-și abandoneze încet-încet tradițiile muzicale.
Coordonatorii târgului: Oana Constantin și Simona Hobincu, MNȚR
Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi, studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 3 lei.
Intrarea la târg se face prin strada Monetăriei.
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.
***
De la Nașterea lui Iisus Hristos, ca eveniment biblic, la sărbătorile populare legate de această naștere este același drum ca acela de la dogmă la poveștile calde și pline de imaginație născocite de un popor blând care leagă Nașterea Mântuitorului de bucuria zilei ce crește aducând lumină și anunțând sfârșitul gerurilor.
Românii au zeci de povești despre Crăciun. În toate este vorba despre Fecioara Maria, alungată în drum și prigonită, găsindu-și loc pentru nașterea Fiului Său într-un staul al lui Moș Crăciun. Soția acestuia (Baba Iova, Crăciuneasa) o asistă la naștere și din această cauză este pedepsită de soțul ei prin tăierea mâinilor de la coate. Se spune că Maica Domnului i-a dat în schimb mâini de aur cu care să-i învelească pruncul. Văzând mâinile de aur ale Crăciunesei, Moș Crăciun înțelege minunea Nașterii Mântuitorului și o acceptă. În majoritatea poveștilor se vorbește de boii blânzi, binecuvântați de Fecioară să mănânce puțin și să fie sătui, și de caii care au îndrăznit să mănânce fânul de pe trupul gol al Copilului Sfânt, fiind blestemați să nu se sature niciodată și să aibă carnea tare și ațoasă.
Vlad Manoliu – Sărbători românești