Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini prezentată la Madrid
15 Noiembrie 2016, 13:33
Expoziția Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini, conferința Itinerariu Sefard: Din Imperiul Otoman în Țările Române și proiecția documentarului Aliyah Dada – prezentate de Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei, în perioada 16 noiembrie 2016 și 5 ianuarie 2017, cu ocazia Președinției românești a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Aceste evenimente sunt menite să puncteze prezența evreilor sefarzi în teritoriul românesc, conviețuirea celor două culturi de-a lungul anilor și, mai ales, să pună în valoare patrimoniul cultural evreiesc din România: de la un mozaic de magazine și reclame ce atestă diversitatea ofertelor comerciale, la clădiri reprezentative construite de sau pentru familii evreiești de origine spaniolă, și, pe de altă parte, să înfățișeze contribuția unor personalități sefarde alături de o colecție de documente personale și oficiale.
Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție în urma demolărilor sau schimbării aparenței și destinației acestora, la fel ca și comunitatea care l-a creat, din care mai există astăzi câteva zeci de persoane, incluzând familiile mixte.
Prin fotografii mai vechi și mai noi precum și prin materiale de arhivă, expoziția prezentată la Centrul Sefarad-Israel din Madrid, a cărei inaugurare are loc pe 16 noiembrie, documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale, de care de multe ori au beneficiat nu doar aceștia, ci și românii prin donațiile făcute de bancherii sefarzi Academiei Romane și Universității din București pentru burse și premii de care au beneficiat multe personalități autohtone.
Itinerariu Sefard: Din Imperiul Otoman în Țările Române este conferința susținută, cu aceeași ocazie, de Felicia Waldman, conferențiar doctor la Universitatea din București, profesor afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București. A publicat 4 cărți și peste 30 de articole și a co-editat 3 volume pe aceste teme. Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniul evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale la peste 70 de conferințe internaționale. Este adjunct al Șefului Delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, a cărei președinție rotativă este deținută de România în perioada 8 martie 2016 - 8 martie 2017.
Pe 24 noiembrie, Centrul Sefard-Israel va găzdui proiecția filmului Aliyah Dada (2016), în prezența regizoarei Oana Giurgiu, o istorie bine documentată a evreilor din România. În urmă cu 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până astăzi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu vor fi putea fi măsurate prea curând. Faptele istorice prezentate sunt decupate vizual în stil dadaist, tribut adus iniţiatorilor acestui curent, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
Aliyah DaDa este primul documentar regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.