Ascultă Radio România Cultural Live

Bucharest Jazz Festival, 7-10 septembrie 2023

Artişti nominalizaţi la premiile Grammy, senzaţii noi ale jazzului britanic, orchestre, trupe şi muzicieni din America, Germania, Finlanda, Austria, România şi Franţa vin la Bucureşti pentru o nouă ediţie Bucharest Jazz Festival.

Bucharest Jazz Festival, 7-10 septembrie 2023

08 August 2023, 05:00

Organizat în perioada 7-10 septembrie, Bucharest Jazz Festival 2023 aduce, pe de o parte, trei zile de concerte live la Combinatul Fondului Plastic (8-10 septembrie) şi un preview special de concerte cu acces gratuit în prima zi de festival, pe 7 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni. Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Terence Blanchard, Lee Konitz și Marilyn Mazur, Bucharest Jazz Festival este un proiect organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Noul curator al festivalului este Ana-Cristina Leonte, o voce importantă a jazzului românesc, compozitor şi lider de trupă, absolventă a secției conduse de pianistul și profesorul universitar Mircea Tiberian, din cadrul Universității Naționale de Muzică București. A cântat alături de numeroşi muzicieni de jazz, dar colaborează şi cu artişti din diferite sfere muzicale, precum Electric Brother, trupa Kumm și Akim Hash. A câştigat numeroase premii la competiţiile de jazz, cum ar fi titlul pentru Cel mai bun solist vocal, în cadrul Concursului Internaţional Johnny Răducanu (2015), Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Festival (2013) și premiul pentru Cea mai bună trupă de jazz, alături de pianistul Albert Tajti și basistul Michael Acker, la Târgu-Mureş (2012).

Festivalul de la Bucureşti ia startul în acest an pe 7 septembrie cu o seară specială de concerte cu acces liber la ARCUB – Hanul Gabroveni. Până pe 10 septembrie, Bucharest Jazz Festival va continua cu alte trei zile de concerte live şi jam sessions la Combinatul Fondului Plastic.

Bucharest Jazz Festival 2023 începe joi, 7 septembrie, cu două concerte cu acces gratuit la ARCUB – Hanul Gabroveni. Pianistul Sebastian Spanache deschide ediţia cu un concert în pasajul Hanului Gabroveni, urmat de Mircea Tiberian Quartet, o colaborare internaţională între marele pianist român şi Claudio Puntin (Elveţia), Chris Dahlgren (SUA) şi Nadia Trohin (România/Moldova). Concertul include, în mare parte, compoziţii ale membrilor grupului, dar şi câteva piese din folclorul românesc vechi.

Concertele Bucharest Jazz Festival se mută la Combinatul Fondului Plastic pentru perioada 8-10 septembrie şi propun publicului de jazz un mix efervescent de live performances şi jam sessions ale unor grupuri, orchestre, solişti instrumentişti şi voci ale jazzului din Europa şi America de Nord.

Vineri, 8 septembrie, programul de la Combinatul Fondului Plastic ia startul cu un concert susţinut de Sorin Romanescu Trio, urmat de concertul „Conspiracy” al Big Bandului Radio România, dirijat de Tobias Hoffmann, solist Vilkka Wahl. Un adevărat spectacol muzical, concertul orchestrei din România este o interpretare live a muzicii celui mai recent album al artistului german Tobias Hoffmann, „Conspiracy”, alături de chitaristul din Finlanda, Vilkka Wahl.

După lansarea în 2023 a celui mai nou album al său, „All One”, artistul de origine canadiană Ben Wendel cântă pe 8 septembrie la Bucharest Jazz Festival alături de cvartetul său. Un saxofonist de jazz aventuros, Ben Wendel este cunoscut pentru stilul său de improvizaţie armonios şi sofisticat, cu influenţe post-bop, clasice şi post-rock. După ce a devenit cunoscut ca membru al grupului nominalizat la premiile Grammy, Kneebody, Wendel atrage atenţia criticii şi publicului ca artist solo şi compozitor.

Pianistul din Ungaria Lukács Márton şi bateristul Csikós Áron deschid seria concertelor de sâmbătă, 9 septembrie, cu un live set de jazz modern şi muzică electronică, în care sunetele experimentale se combină cu ritmuri groove şi armonii unice. Atmosfera de petrecere de sâmbătă seara continuă la Combinatul Fondului Plastic cu un concert al artiştilor români de la Muntet. Inspiraţi de muzica lui Coltrane, Alex Munte, Alex Cos, Michael Acker şi Sergiu Fănică combină jazzul contemporan cu referinţe hip-hop, balade şi muzica electronică.

Cunoscuţi pentru show-urile cu repertoriu în continuă dezvoltare, freestyle-urile şi piesele ad-hoc, liricile elevate şi groove-urile contagioase de dans, Norzeatic & Qinta Spartă vin pentru prima dată la Bucharest Jazz Festival sâmbătă, 9 septembrie, cu un concert de hip-hop, jazz şi muzică electronică.

În ultima zi de festival, duminică, 10 septembrie, urcă pe scena festivalului una dintre cele mai noi apariţii pe scena jazzului românesc, trupa TajNic. Înfiinţat la începutul anului 2022, trioul format din Florian Nicolau, Albert Tajti şi Iulian Nicolau prezintă la Combinatul Fondului Plastic noul lor proiect de jazz contemporan şi muzică improvizată, un mix inedit de elemente de funk, electronic, clasic și contemporan, creând o experiență fascinantă și captivantă pentru public.

Câștigătoarea competiției New Jazz Players din cadrul Bucharest Jazz Festival 2019, Anita Petruescu susţine un concert de neratat în 10 septembrie, alături de grupul său format din artişti din Ţările de Jos. Una dintre cele mai apreciate cântărețe de jazz ale noii generaţii şi deţinătoarea Premiului pentru cea mai bună interpretare vocală la Festivalul și Concursul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”, artista a cântat alături de muzicieni de top, precum Mircea Tiberian, Sorin Romanescu, Iulian Nicolau și Albert Tajti. Concertul Anita Petruescu Group din ultima zi de festival este urmat de prestaţia artiştilor francezi de la Gin Tonic Orchestra, care au pregătit pentru publicul bucureştean un concert de future jazz, indie rock şi broken beat.

Unul dintre cele mai apreciate grupuri ale scenei londoneze, Nubiyan Twist închide Bucharest Jazz Festival 2023 cu un live act exploziv. Format din muzicieni, DJ şi producători, colectivul artistic Nubiyan Twist este renumit pentru „bucuria pură de a crea împreună o experienţă unică pe scenă, care este de-a dreptul contagioasă” (Gigwise).

Abonamentele Early Bird Bucharest Jazz Festival 2023 au fost puse în vânzare începând de astăzi, 27 iulie, și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90). Abonamentele Early Bird pot fi achiziţionate până pe 20 august la preţul de 150 de lei pentru zona de acces general şi 200 de lei pentru zona cu locuri pe scaun. Abonamentele sunt valabile pentru concertele din perioada 8-10 septembrie de la Combinatul Fondului Plastic.

Abonamente Early Bird (perioada de achiziţie 27 iulie – 20 august):

– Zona 1 – Abonament cu loc pe scaun | 8-10 septembrie | Combinatul Fondului Plastic: 200 lei

– Zona 2 – Abonament acces general | 8-10 septembrie | Combinatul Fondului Plastic: 150 lei

Despre Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic a fost construit de Uniunea Artiștilor în anii 1966–1972 ca o fabrică, un grup de clădiri multifuncționale, unde puteau fi produse opere de artă de diferite medii. Cu timpul, multe dintre spaţiile industriale au fost reconvertite, iar locaţia a devenit astăzi o platformă artistică şi o destinaţie culturală reunind spaţii expoziţionale, organizaţii şi ateliere pentru artişti. De-a lungul timpuui, Combinatul Fondului Plastic a fost gazdă pentru evenimente de referinţă pentru oraş, precum Romanian Design Week, DIPLOMA, Art in Progress.

Despre Bucharest Jazz Festival

Festivalul care i-a adus la București pe Jan Garbarek, Dave Douglas, Carmen Lundy, Lee Konitz și Roy Hargrove, Bucharest Jazz Festival este cel mai important eveniment de jazz din Capitală. Debutează în Piața George Enescu în 2011, sub denumirea ARCUB Live Open Air – Jazz, Blues & More, iar în 2014 devine Bucharest Jazz Festival, un mix unic de concerte, expoziții și lansări de disc și carte. Festival membru al European Jazz Network, Bucharest Jazz Festival pune România în avangarda fenomenului jazz din Europa de Est cu nouă ediţii de concerte live și conferințe, expoziții de fotografie de jazz, proiecții de filme și documentare muzicale, masterclass-uri, ateliere, lansări de disc și carte de jazz.

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:36

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO

100 de lucrări de sculptură contemporană sunt expuse în aer liber și pot fi vizitate gratuit timp de peste 3 săptămâni.

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:20

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie

  Cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu revine la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertele simfonice...

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 13:18

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri

  Asociația Castel Salbek  deschide, până la sfârşitul primăverii,  apelul pentru înscrieri...

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
„Flautul Fermecat: Dans și Suspans” - noua aventură muzicală a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2025, 14:35

„Flautul Fermecat: Dans și Suspans” - noua aventură muzicală a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu

După succesul din 2024 cu Jazzparale , virtuozul flautist Ion Bogdan Ștefănescu lansează un nou spectacol: Dans și Suspans....

„Flautul Fermecat: Dans și Suspans” - noua aventură muzicală a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu
Finala Concursului Internațional „Orchestra's Conductor” va avea loc pe 14 mai la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2025, 19:37

Finala Concursului Internațional „Orchestra's Conductor” va avea loc pe 14 mai la Sala Radio

Radiodifuziunea Română organizează în perioada 9-14 mai 2025 , cea de-a patra ediție a Concursului...

Finala Concursului Internațional „Orchestra's Conductor” va avea loc pe 14 mai la Sala Radio
Capodopera enesciană „Oedipe”, la început de mai pe scena Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2025, 18:25

Capodopera enesciană „Oedipe”, la început de mai pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă la început de mai două titluri ale repertoriului clasic universal, respectiv baletul...

Capodopera enesciană „Oedipe”, la început de mai pe scena Operei Naționale București
Începe Turneul Național „Baroque Tour Opus 4”: Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica revin pe scenele din România, alături de Kamerata Stradivarius
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2025, 17:46

Începe Turneul Național „Baroque Tour Opus 4”: Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica revin pe scenele din România, alături de Kamerata Stradivarius

Muzicienii Răzvan Stoica (vioara Stradivarius ex-Ernst 1729 ) și Andreea Stoica (pian) reiau seria de promovare a...

Începe Turneul Național „Baroque Tour Opus 4”: Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica revin pe scenele din România, alături de Kamerata Stradivarius
Festivalul Internațional Vară Magică 2025 - 8 seri de concerte excepționale, din 2 iulie până pe 13 august, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2025, 14:56

Festivalul Internațional Vară Magică 2025 - 8 seri de concerte excepționale, din 2 iulie până pe 13 august, la Ateneul Român

Biletele și abonamentele sunt disponibile online.

Festivalul Internațional Vară Magică 2025 - 8 seri de concerte excepționale, din 2 iulie până pe 13 august, la Ateneul Român
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 12:30
Vorba de cultură
Ascultă live Radio România Cultural
12:08 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO (continuare)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
12:00 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:00 - 12:20
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
11:05 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru