Blue Noise: șase voci care creează muzică a cappella unică pe piața românească
12 Septembrie 2022, 20:24
Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana Dubyk (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocala/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce.
Cele șase voci sunt șase interpreți cu o pregătire artistică solidă, activi de-a lungul timpului în diverse formații. Patru dintre ei au făcut parte din trupa Jazzappella, prima formație a capella din România. În cei aproape trei ani de Jazzappella au pus bazele genului a cappella în România, învățând din mers, găsindu-și treptat un public care i-a susținut și i-a urmărit. Au susținut peste 120 de concerte, în țară și în festivaluri internaționale de jazz, producându-se alături de nume importante ale genului, printre care amintim Swingle Singers și Vocal Sampling.
Patru interpreți au hotărât să meargă mai departe, să continue experimentul muzical în ideea unui „laborator de voci”. Experiența dobândită în jazz-ul a cappella le permite să abordeze acum alte genuri muzicale. Iar cei doi noi membri ai formației aduc un suflu nou și influențe diferite. În universul muzical al formației, sonoritățile jazz din anii '50 - '60 se amestecă cu ritmuri de pop, rhythm and blues și beat box.
Blue Noise este povestea antagonismelor care creează împreună o muzicalitate originală. Culoarea albastră te duce cu gândul la liniște, la melancolie, la armonie. Iar zgomotul este elementul perturbant, el aduce disonanța, lipsa calmului. Blue este o referință și la labelul mitic de jazz Blue Note, jazz-ul fiind genul muzical aflat la baza repertoriului formației. Noise reprezintă toate celelalte influențe care îmbogățesc acest repertoriu. Cele două reunite spun povestea unei formații unice în România: șase voci creează muzică a cappella cum n-ai mai auzit!
Blue Noise este povestea unei formații care vrea să bucure, să emoționeze, să impresioneze printr-un univers artistic inedit și prin virtuozitate muzicală. Membrii grupului te vor cuceri prin pasiunea pe care o pun în muzică, prin carisma lor și prin plăcerea pe care o au de a cânta împreună. Bine ai venit! Vocalizează!
Cel mai nou album al trupei este intitulat „Portrait”. Acesta cuprinde, în cea mai mare parte, compoziții originale, piese de puzzle care surprind personalitatea muzicală și calitățile unice ale fiecărui membru, care, puse împreună, alcătuiesc un portret sonor omogen, dar în același timp divers și imprevizibil. Piesele de pe album, precum și repertoriul grupului, în general, înglobează mai multe influențe stilistice care onorează atât tradiția, cât și inovația sau curentele muzicale mai nou apărute: jazz, blues, folclor, pop, indie, trip-hop sau drum and bass. Însă ceea ce face ca acest proiect să fie inedit nu este varietatea stilistică, ci mai degrabă oceanul imens de posibilități pe care vocea umană îl poate explora. Efecte, armonii, zgomote, numeroase culori timbrale, toate redate de șase voci care vibrează împreună, transmit emoție, se clădesc și tot la fel de ușor răspândesc stări și afecte prin intermediul unei impresionante arhitecturi fonice, iar această vibrație colectivă lansează provocări senzoriale care ajung la ascultător prin cea mai intimă și directă cale.
Blue Noise se numără printre cei 12 finaliști ai preselecției pentru Eurovision 2015! Piesa trimisă în preselecție se numește Love Won’t Run Away și este o creație originală a membrilor formației. Este prima oară când o piesă a cappella este selecționată să participe la finala pe țară pentru Eurovision. Si asta nu e tot. Blue Noise a avut o prestatie solida, printre nume celebre ale muzicii romanesti si s-au clasat la sfarsitul concursului pe un merituos loc 4. O performata unica a unei formatii a capella.
Printre obiectivele Blue Noise se regaseste si acela de a colabora cu diversi artisti din industria muzicala romaneasca., punand in lumina mestesugul de a transforma o piesa cunoscuta sau mai putin cunoscuta, intr-o muzica a cappella de cea mai buna calitate, oferindu-i muzicii originale valente noi. Astfel Blue Noise a colaborat cu Adrian Despot si a iesit o piesa foarte iubita de public – „Luna si Noi”. Blue Noise apare pe cel mai nou album al jazz-istului Damian Draghici, cu o piesa a Marie Tanase – „Pana cand nu te iubeam”, piesa foarte apreciata ce se regaseste deja pe toate platformele online de muzica.
Blue Noise a mai colaborat, in diferite concerte cu: Stefan Banica jr, Horia Brenciu, Alexandra Usurelu, Cornel Ilie – Vunk, Adrian Despot - Vita de Vie, Razvan Suma, Virgil Iantu, Nicu Alifantis, Bucharest Jazz Orchestra.