Baroque||Urban, ediția a II-a, aduce la Timișoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan
26 Iunie 2017, 11:31
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=lu9f_f-Lcsg
Cunoscut mai mult peste Ocean și în Europa – cu precădere in Austria, în a cărei capitală locuiește si lucrează de mai bine de trei decenii – artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expoziției de artă contemporană „MEATING” din cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Baroque||Urban. Lucrările sale, prezentate anterior în galerii, muzee, târguri și bienale de artă din Amsterdam, Beijing, Brașov, Cluj, Craiova, Florența, Frankfurt, Köln, Linz, Miami, Nashville, Praga, Rotterdam, sau Viena, ajung pentru prima dată la Timișoara, în cadrul evenimentului găzduit în perioada 21 iulie – 12 septembrie de Muzeul de Artă din Timișoara și organizat de Asociația Festivalul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara și META Gallery, cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, al Primăriei Timișoara și al Consiliului Județean Timiș.
Selecția cuprinde 24 de lucrări de sculptură monumentale – și ca dimensiuni și ca valoare artistică – realizate din rășină, ghips, silicon și bronz de către maestrul Virgilius Moldovan și patru lucrări de pictură în ulei pe pânză ale acestuia. Catalogate drept hiper-realiste și supradimensionate, sculpturile lui Virgilius Moldovan reprezintă tipologii umane și personaje istorice sau politice în ipostaze inedite, nude.
Titlul expoziției – MEATING – un termen cu sensuri multiple, face trimitere pe de o parte la întâlnirea cu arta (deși ortografia diferă în mod intenționat) și pe de altă parte la carnalitatea ce constituie tematica artistică aleasă pentru această ediție.
Baroque || Urban 2017 aduce în prim plan relația dintre artă și public, propunându-și racordarea Timișoarei la practicile internaționale din domeniul artelor vizuale, promovarea educației culturale, a identității și valorilor culturale locale și europene și nu în ultimul rând formarea unui public iubitor, consumator și cumpărător de artă. Caracterul participativ al unor lucrări din expoziție, atelierele de pictură în stil baroc pentru copii - ce se vor desfășura în aer liber în luna august și vor fi susținute de artiști locali - precum și dialogul dintre artiștii și organizatorii locali și cei internaționali vin în întâmpinarea acestei misiuni.
Expoziția este însoțită de texte critice semnate de curatoarea Ana-Daniela Sultana, absolventă a Universității de Artă Aplicată din Viena.
Vernisajul va avea loc vineri, 21 iulie la ora 18:30 în prezența artistului, a directorului Muzeului de Artă din Timișoara, a curatoarei, a organizatorilor Asociația Festivalul Baroc Timișoara și META Gallery, precum și a partenerilor și sponsorilor proiectului.
Expoziția va fi amplasată la etajul II al Muzeului de Artă din Timișoara și va avea dedicate cinci încăperi, incluzând și sala barocă. Organizatorii au mai pregătit și alte acțiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de modelaj pentru copii, dezbateri și evenimente speciale. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de Facebook Baroque||Urban.
Accesul vizitatorilor expoziției se supune orarului muzeului (Marți – Duminică: 10:00-18:00) și nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.
Organizatori: Muzeul de Artă din Timișoara, Asociația Festivalul Baroc și META Gallery
Realizat cu sprijinul: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș
Partener principal: BRD
Parteneri: Flextronics, Fundația HERCZEG, Riello UPS, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Direcția Pentru Cultură Timiș, Institutul Francez Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Casa Studenților din Timișoara, Cărturești, Mortitz Eis și In-tuition.ro
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism.ro, Revista Altfel, METAzine