Storymania - poveştile deşertului şi ale mării, repovestite de Anamaria Lazăr prin bijuterii şi antichităţi
12 Aprilie 2017, 05:00
Storymania- poveştile deşertului şi ale mării, la Radio România Cultural, repovestite de Anamaria Lazăr prin bijuterii şi antichităţi
"Pe căi bătute îmi pierd drumul.
Mă trage inima pe-ntinderea apei, pe cerul albastru, unde nu este nici urmă de cale.
Cărarea e ascunsă de aripile păsărilor,de focul stelelor, de florile călătoarelor anotimpuri.
Şi-mi întreb inima, dacă-i iscusită îndeajuns să meragă pe drumul nevăzut."
Rabindranath Tagore - Culesul roadelor
În ediţia de miercuri, 12 aprilie 2017 a emisiunii Storymania, vă invit să dăm ocolul pământului în 30 de minute, alături de Anamaria Lazăr, colecţionar de bijuterii şi antichităţi.
Poveştile ei ne vor aduce mai aproape smaraldele şi rubinele din deşertul Tharr al Indiei, diamnatele Africii, argintul din Peru, bijuteriile reginei Victoria a Marii Britanii sau ale lui Napoleon Bonaparte.
Vom afla cum au fost şi cum mai sunt folosite bijuteriile în anumite ritualuri din societăţile tradiţionale, ce reprezintă formele geometrice sau însemnele cosmologice gravate cu atâta grijă în aur sau argint, colorate cu smaralde, safire, rubine sau perle.
Dincolo de considerentele strict estetice şi de valoarea financiară a pietrelor preţioase, există nenumărate poveşti despre forţa subtilă a acestora.
Diamnatul spre exemplu, insuflă curaj, discernământ şi speranţă celor care îl poartă.Numele său provine din anticul "adamas" care înseamnă de neînvins, indistructibil.
Smaraldul este supranumit şi regele pietrelor preţioase, fiind considerată o piatră apostolică, ce ar avea puterea să deschidă porţile înţelepciunii şi ale clarviziunii.
Safirul, simbol al bogăţiei, aduce putere, faimă, onoare şi împiedică certurile.
Rubinul, supranumit şi piatra pasiunii, este simbolul vieţii, al sângelui ce ţâşneşte.
În lumea contemporană bijuteriile nu mai au forţa pe cu care erau înzestrate în societăţile tradiţionale. Legătura omului cu cosmosul fiind tot mai împuţinată şi modalităţile concrete de raportare la ritmurile cosmice nu mai sunt înţelese. Simbolurile active altădată, erau gravate în bijuterii, pe îmbrăcăminte, pe arme, pe porţi, pe praguri, legând cerul de pământ, văzutul de nevăzut, ceea ce este muritor, de ceea ce este nemuritor.
Din fericire încă mai există câteva zone ale lumii în care aceste însemne sunt încă vii şi unde oamenii mai ştiu să descifreze limbajul cerului, al vântului, al apelor, al pământului.
Le transmit mai departe încifrate în aur şi argint sau în cântecul de fluier.
O parte din ele ajung până la noi.
"Simt că toate stelele lucesc în mine.
Lumea pătrunde ca un val în viaţa mea.
Florile înfloresc în trupul meu.
Tinereţea toată din ţări şi mări se înalţă în inima mea ca fumul de tămâie, iar adierea tuturor lucrurilor cântă pe gândurile mele ca un fluier."
Rabindranath Tagore-Culesul roadelor
Câteva asemenea poveşti vă propunem şi noi, în ediţia de miercuri 12 aprilie 2017, de la ora 16,00, a emisiunii Storymania.Invitat:Anamaria Lazăr.Realizator:Daniela Rei Vişan
Bijuterii indiene tradiționale
Bijoux
Bijuterii tibetane din Darjeeling