Ascultă Radio România Cultural Live

Azi la Radio România Cultural: Românii în lume - Petra Petresco

Azi la Radio România Cultural: Românii în lume  - Petra Petresco

12 Mai 2019, 06:01

Expozitia va fi vernisata si la Constanta pe 15 iunie

Duminica 12 Mai ora 20.30

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.

Expoziția internațională „Fluide(s) 50 de desene la patru mâini franco-române”, proiect inclus în programul oficial de evenimente din cadrul Sezonului România-Franța, se deschide sâmbătă, 11 mai 2019, ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38.Potrivit descrierii curatorului, Petra Petresco, director artistic al AsociațieiScène et Danube (échanges culturels franco-roumains), conceptul expoziției vizează apa, ca element care se înnoiește și se reinventează încontinuu, fluiditatea incitându-ne să fim mai puțin statici. Desenul este considerat fluid prin propria lui esență, motiv pentru care curatorul a propus un grup de șaizeci de artiști din Franța și România care s-au întâlnit prin intermediul unor desene «la patru mâini». În consecință, o veritabilă dinamică a fluidelor s-a pus în mișcare între cele două lumi și spații culturale.


România la a 32-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino

Perioada: 9-13 mai 2019

IRCCU Veneţia contribuie, în colaborare cu ICR, CENNAC şi Accademia di Romania din Roma, la organizarea participării României la ediția XXXII a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. (www.salonelibro.it)

EDIȚIA a XI-a a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE POEZIE „GRIGORE VIERU”

Data: 14-17 mai 2019

ICR Chișinău susține Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” - ediția a XI-a, prin acordarea Marelui Premiu „Grigore Vieru”, Premiului pentru Critică şi Premiului pentru traducere. De asemenea, ICR Chișinău susține prezența în cadrul festivalului a scriitorilor Francesco Altieri, Theodor Codreanu, Daniel Corbu, Viorel Dinescu, Nicolae Băciuț, Paul Gorban. Evenimentul, devenit o tradiție în Republica Moldova, a beneficiat în anii anteriori de o prezență de marcă a personalităților din viața culturală și publică.

Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a XI-a, este un proiect cultural de anvergură, care urmăreşte diversitatea culturală şi dialogul intercultural.

Festivalul aduce în prim-planul vieţii culturale româneşti şi europene unitatea culturală a românilor în ţinuturile cu moştenire culturală comună, valorificând resursele de creaţie actuale, în special din România şi Republica Moldova. În acelaşi timp, Festivalul aduce în atenţia românilor de pretutindeni personalităţi ale culturii şi artei româneşti care reflectă în creaţiile şi atitudinile lor publice recunoaşterea valorii operei poetului Grigore Vieru.

București, orașul în matricea otoman-orientală

Perioada: 18-20 mai 2019

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează expoziția cu titlul „București - orașul în matricea oriental otomană” la Kuçuk Mustafa Pașa Hamam. Vernisajul este în data de 18 mai.

Expoziția eveniment „București, orașul în matricea otoman-orientală” este realizată de arh. Dan Lăcătuș, curatori arh. Ionel Motoc și conf. dr. Cătălin D. Constantin și este prima expoziție de acest gen care reliefează influențele otomane în arhitectura Bucureștiului.

Premiera britanică a filmului Un prinţ şi jumătate la „Cinemateca Românească“

Data: 14 mai 2019Programul „Cinemateca românească” promovează filmul românesc în mediul britanic, reconstituind parcursul său de la constrângerile regimului comunist la originalitatea și succesul regizorilor tineri, afirmați după̆ anii 1990.

ICR Lisabona, în colaborare Facultatea de Arhitectură a Universității din Lisabona (FAUL), organizează o serie de evenimente în cadrul proiectului „Faţete ale Raţionalismului european în arhitectură: cazurile României, Portugaliei şi Italiei interbelice”, care se va desfășura în perioada 14 mai – 1 iulie la Lisabona: expoziție, seminar și conferințe.

Evenimentul are loc la Auditoriul Facultății de Arhitectură a Universității din Lisabona și spațiile expoziționale aferente.

Participanţi: prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu, prof. univ dr. arh. João Pardal Monteiro, prof. univ dr. arh. António Castelbranco, studenți și doctoranzi, cadre didactice, cercetători și arhitecți Sorin Vasilescu va susține prelegerea „Arhitecturi ale Sudului European”.

Expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” la Muzeul de Arheologie din Asturias

Perioada: 15 mai - 15 iunie 2019

În contextul preluării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, ICR Madrid organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin Consiliul Județean Mehedinți și Muzeul de Arheologie din Asturias, expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia”, la Muzeul de Arheologie din Asturias.

Discuție-panel pe tema artei populare românești și expoziţie de Ii tradiționale

Data: 16 mai 2019

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Muzeul Textilelor din Washington, D.C., Asociația „Romanians of D.C.” și Comunitatea „La Blouse Roumaine” organizează o dezbatere pe tema artei populare românești și a portului tradițional, în data de 16 mai, la The George Washington University Museum and The Textile Museum, din Washington, D.C.

Expoziția de pictură „Another East” a reprezentanților Universității Naționale de Artă din București

Perioada: 18 mai - 9 iunie 2019

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București (UNArte București), organizează expoziția de pictură „Another East” a reprezentanților Universității Naționale de Artă din București, în perioada 18 mai - 9 iunie. Vernisajul va avea loc pe data de 18 mai iar expoziția va rămâne deschisă până în data de 9 iunie.

Cannes 2019 | Romanian Short Waves

Perioada: 20-25 mai 2019

Institutul Cultural Român de la Paris susţine prezenţa scurtmetrajelor româneşti în cadrul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului internaţional de Film de la Cannes prin sprijinirea programului „Romanian Short Waves” la secţiunea Short Film Corner.

Participarea României însumează un maxim total de 200 de minute de scurtmetraje, proiectate în mai multe sesiuni, în a doua săptămână a Festivalului, respectiv 20-25 mai. Înscrierea Romanian Short Waves la Cannes asigură şi o sală de proiecţie pentru scurtmetrajele româneşti într-o sală din Palais des Festivals et des Congrès, iar toate filmele vor putea fi consultate la bornele virtuale amplasate în spaţiul Festivalului, precum şi pe site-ul acestuia.

Cannes 2019 | Fotograful Cristian Radu Nema la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes

Perioada: 14-27 mai 2019

Institutul Cultural Român de la Paris susține prezența fotografului Cristian Radu Nema, singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roşu la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în perioada 14-27 mai.

Cristian Radu Nema va fotografia, în fiecare zi a Festivalului, cineaştii şi echipele de film din România, care au fost selectate în cadrul festivalului.

Cristian Radu Nema este un cineast, fotograf şi producător de film român, doctorand în cadrul UNATC Bucureşti. A regizat şi produs mai multe scurtmetraje documentare şi este, începând din 2009, singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roşu de la Festivalul de Film de la Cannes.

Participarea României la Eurovision 2019

Data: 13 mai 2019

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu TVR, susține reprezentanta României, Ester Peony, la Eurovision Israel, în data de 13 mai.

ICR Tel Aviv susține prezența trupei românești Karpov not Kasparov în cadrul evenimentelor Electrovision și White Night, organizate de Delegația UE în Israel, în colaborare cu Primăria Tel Aviv și cu ambasadele și institutele culturale ale țărilor europene în Israel, în perioada 15-16 mai.

Participare românească la conferința academică și festivalul organizate pentru celebrarea Zilei Europei la Universitatea din HaifaData: 16 mai 2019Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea din Haifa și Haifa Center for German and European Studies, susține conferința prezentată de prof. univ. Valentin Naumescu la Universitatea din Haifa, în data de 16 mai.

Artiști români la Festivalul Benzii Desenate de la PoznańPerioada: 9-13 mai 2019Institutul Cultural Român de la Varșovia este pentru prima dată partener al Festivalului Benzii Desenate de la Poznań, cel mai mare eveniment de gen din Polonia care oferă publicului toate evenimentele gratuit și care se încheie, în mod tradițional, cu Ziua Benzii Desenate Gratuite.

Expoziția „Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928”Perioada: 19-22 mai 2019Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea istoricului de artă și curatorului român Erwin Kessler la conferința „From Modernism to Avant-Garde and Back: Romanian art from the early 1910s to late 1930s”. De asemenea, Erwin Kessler va efectua o vizită ghidată a expoztiției intitulată „Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928”, realizată la galeria Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia.

A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor . Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:09

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice

Luni, 25 noiembrie 2024, de la ora 18.30, Curtea Veche Publishing lansează volumul Cum să te ratezi cu demnitate de Octav...

Cum să te ratezi cu demnitate de Octav Gheorghe. Prezentare și autografe la Cărturești Iași, pe 25 noiembrie. O dezbatere despre campaniile publicitare și politice
Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 12:07

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 10:08

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă

  În luna decembrie 2024 , mezzosoprana Ruxandra Donose , o voce apreciată pe marile scene de operă ale lumii, va...

Melodie Dor Magie – mezzosoprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhuțiu într-un turneu de sărbători… acasă
Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 09:18

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie

Scena intimă a Teatrului ACT  va găzdui pe  7 decembrie  un spectacol dedicat întregii familii,...

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 00:26

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 22:30
Românii în lume
Ascultă live Radio România Cultural
21:00 - 23:00
PERSPECTIVE – Editie specială
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:00 - 22:00
ÎNTRECERE LA PETRECERE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru