Azi la Radio România Cultural: Românii în lume - Manuel Pelmuş
28 Octombrie 2018, 06:00
Duminica 28 octombrie ora 20.30
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin, în colaborare cu instituția Kunstverein am Rosa-Luxemburg-Platz și cu organizatorii seriei de evenimente Assamble, organizează un performance realizat de cunoscutul artist român Manuel Pelmuş, la Kunstverein am Rosa-Luxemburg-Platz, în perioada 1-4 noiembrie 2018, zilnic, pe durata a două ore la sediul ICR Berlin.
Nouă lucrare a lui Manuel Pelmuș este realizată în mod simultan, în Berlin și București - Galeria Ivan, de câte un singur dansator. Prin difuzarea coregrafiei într-o altă locație, artistul propune o formă minimalistă, interpersonală de conținut. Coregrafia folosită se inspiră din poziții ale corpului care au intenții politice sau din mișcări specifice protestului. Aceasta face referire la solidaritate și la o formă de întrunire care depășește spațiul fizic comun: spectatorii din cele două orașe sunt puși în legătură prin intermediul acelorași mișcări pe care le urmăresc.
Manuel Pelmuş este unul dintre cele mai reprezentative nume româneşti pe scena internaţională a dansului contemporan. Producţiile sale au fost prezentate pe scene de teatru, galerii şi festivaluri de renume precum Tanz Im August din Berlin, TanzQuartier din Viena, deSingel din Anvers şi Judson Church din New York. În anul 2000 Manuel Pelmuş a înfiinţat împreună cu Brynjar Bandlien compania de dans Bandlien/Pelmus cu sediul la Sandefjord în Norvegia.
În anul 2012, i-a fost decernat Berlin Art Prize.
Solo-show Geta Brătescu la Berlin
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin în colaborare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) organizează expoziția personală a artistei Geta Brătescu (curatoare - Magda Radu), în perioada 26 septembrie 2018 – 25 ianuarie 2019, la n.b.k., Berlin. Prima expoziție solo a Getei Brătescu într-o instituție din Berlin va prezenta atât lucrări mai vechi, cât și noi ale Getei Brătescu, precum și un film despre și cu artista.
Expoziţia fotografică „În căutarea lui Dumnezeu: Confesiuni religioase în Romania“ a artistului Remus Ţiplea în cadrul EMOP Berlin – European Month of Photography 2018
este prezentata in perioada 27 septembrie – 23 noiembrie 2018
Institutul Cultural Român de la Beijing organizează o expoziție despre cultura Cucuteni în cadrul Festivalului Cultural Majiayao, în perioada 15-16 octombrie 2018 și la Muzeul județului Lintao, în perioada 18 octombrie – 16 noiembrie 2018.
Portul românesc - ICR Beijing participă pentru al doilea an consecutiv la expoziția „Colorful World“ in perioada25-31 octombrie
Institutul Cultural Român din Budapesta organizează, împreună cu Galeria Hybrid Art Space din Budapesta, expoziția colectivă „NeMărginit – Neașteptata Constelație“, cu lucrările artiștilor români Anna-Bella Papp și Adrian Kiss, alături de artistul brazilian Bruno Baptistelli și de artista maghiară Zsófi Barabás.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul susține participarea României la a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de filme de scurt metraj de la Izmir. Organizatorul IISFF și-a exprimat dorința ca țara noastră să fie prezentă la ceremonia de deschidere a evenimentului din data de 30 octombrie 2018, cât și la cea de închidere, din 4 noiembrie 2018.
România participă ca țară invitată în cadrul unei secțiuni destinate numai scurt metrajelor românești, cu denumirea „Romanian Cultural Institutes Films“
Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează proiectul „Expoziția Azulejo în viziunea artiștilor români revine la Lisabona“, care va avea loc la sediul ICR Lisabona, în perioada 31 octombrie – 30 noiembrie 2018, în vecinătatea instituției tutelare a ceramicii portugheze, Museu Nacional do Azulejo.
ICR Londra organizează pe 2 noiembrie concertul de muzică de cameră (recital de pian) susținut de pianista Kira Frolu, în cadrul recitalurilor
organizate pe scenă muzicală de la Saint James’s Church Piccadilly.
Institutul Cultural de la Madrid, în colaborare cu DACIN SARA (Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual) și cu Regiunea Autonomă Castilia și Leon, organizează o retrospectivă de film românesc, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2018, în Burgos, Astorga (León) și Monleras (Salamanca).
Institutul Cultural Român New York, în colaborare cu ARCS - American Romanian Cultural Society susține cea de-a 5-a ediție a Festivalului de Film Românesc de la Seattle, cel mai important festival de film românesc al regiunii nord-vest a SUA.
Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea românească la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, ce va avea loc în perioada 25-30 octombrie 2018. Regizorul Radu Jude a fost invitat să susţină în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, un atelier deschis atât profesioniştilor din domeniu, cât şi publicului festivalului. Tema pe care o va aborda se numește „Utilizarea arhivelor în film“.
Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează la sediu conferinţa cu titlul „România 100. Lecțiile trecutului recent“ susținută de teologul Radu Preda în data de 1 noiembrie 2018.
Evenimentul este organizat de ICR Stockholm în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord şi Ambasada României din Stockholm. Conferinţa va fi susţinută în limba română, adresându-se în primul rând diasporei şi cunoscătorilor limbii române.
Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează in perioada 23 octombrie – 23 noiembrie 2018 o expoziție de fotografie de arhivă, dedicată frontului românesc din timpul Primului Război Mondial. Expoziția va fi deschisă oficial la Varșovia, cu ocazia Zilei Armatei Române din acest an, urmând a fi itinerată ulterior și în alte orașe.
o expoziție de fotografie de arhivă, dedicată frontului românesc din timpul Primului Război Mondial. Expoziția va fi deschisă oficial la Varșovia, cu ocazia Zilei Armatei Române din acest an, urmând a fi itinerată ulterior și în alte orașe.
ICR Viena organizează expoziția de fotografie „Ludwig Angerer - revisited. Un vienez la Bucureşti 1853-1856“, parte din programul „Hello my Name is Bucharest“.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Austriei, serbată anual pe 26 octombrie, ICR Viena organizează două evenimente în colaborare cu Muzeul Municipiului București şi Ambasada României la Viena.