Azi la Radio România Cultural: Românii în lume - Alexandru Weinberger-Bara, Duminică 21 Aprilie ora 20.30
21 Aprilie 2019, 08:51
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
În perioada 25 aprilie - 10 mai vor avea loc la teatrul Werk X din Viena opt reprezentaţii ale spectacolului Mein Hundemund de Werner Schwab, în regia lui Alexandru Weinberger-Bara.
Premiera este programată în data de 25 aprilie și reprezentații în datele de 27 aprilie, 2, 3, 4, 8, 9 și 10 mai. Regizorul Alexandru Weinberger-Bara este din Oradea şi a absolvit Max Reinhard Seminar din Viena, având deja succes cu spectacolul de licenţă şi debutul său în teatrul profesionist în2018.
Galerii importante din România participă la Art Brussels, unul dintre primele târguri internaționale de artă contemporană din Europa
Perioada: 25-28 aprilie 2019
ICR Bruxelles susține prezența galeriilor românești de artă contemporană 418 Gallery și Galeria Ivanla cea de a 37-a ediție a Art Brussels - unul dintre primele târguri internaționale de artă contemporană din Europa, care va avea loc în perioada 25-28 aprilie 2019.
Prezența celor două galerii românești este cu atât mai semnificativă, cu cât se numără între cele 11 galerii admise dintre sutele de candidate la Secțiunea Rediscovery - o secțiune dedicată redescoperirii artiștilor relevanți pentru istoria artei secolului XX și mai ales pentru începuturile artei conceptuale și conceptualiste, artiști redescoperiți, apreciați și cunoscuți în circuitul artei internaționale.
Masă rotundă moderată de jurnalista Brîndușa Armanca, cu prilejul lansării ediției bilingve a volumului Aspru sângele meu/ Érdes vérem de Gheorghe Vidican
Data: 27 aprilie 2019
Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta organizează, cu prilejul celei de-a 26-a ediții a Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta, o masă rotundă moderată de jurnalista Brîndușa Armanca, în contextul lansării ediției bilingve a volumului Aspru sângele meu/ Érdes vérem de Gheorghe Vidican, în prezența autorului și a traducătorului György Mandics.
Participare românească la Szerpentin Dance Film Festival
Perioada: 25-28 aprilie 2019
Institutul Cultural Român de la Budapesta susține participarea Simonei Deaconescu, director artistic al Bucharest International Dance Festival (BIDF), la Szerpentin Dance Film Festival de la Budapesta.
ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează colocviul „Figuri proeminente ale culturii române (IV). Alexandru Em. Lahovary (1885-1950)“ și o expoziție de documente diplomatice aflate în Arhiva Ministerului Român al Afacerilor Externe, în data de 25 aprilie 2019, la Universitatea Kadır Has din Istanbul
ICR Lisabona, în colaborare cu MIMO / Museu da Imagem em Movimento din Leiria / Muzeului Imaginii în Mișcare și Primăria orașului Leiria organizează, în perioada 27 aprilie - 27 iulie 2019, expoziția „Khozyain” / „Amfitrionul“ a fotografului Mircea Sorin Albuțiu.
Sezon dedicat femeilor regizor la „Cinemateca Românească“
Data: 23 aprilie 2019
ICR Londra continuă programul „Cinemateca românească“ prin organizarea unui sezon dedicat femeilor-regizor. Majoritatea proiecțiilor sunt în premieră britanică, iar cele 6 regizoare incluse în program reprezintă nume cunoscute în industria cinematografică românească și internațională.
Institutul Cultural Român de la Madrid participă la „Noaptea cărților“ cu prezentarea traducerii volumului Singurătate și destin de Emil Cioran, la sediu, în data de 26 aprilie 2019.
ICR Tel Aviv va organiza o serie de concerte și un masterclass susținute și conduse de Andrei Kivu în Israel, în perioada 27 aprilie - 1 mai 2019, la Ierusalim și Tel Aviv.
Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează Ziua Brâncuși la Gryfino, localitate-satelit al Szczecinului, orașul în care funcționează singurul liceu din Polonia, a cărui denumire este strâns legată de cultura română, Liceul de Arte Plastice „Constantin Brâncuși” la data de 27 aprilie.