Născut în România - Modernitatea pictorului Ştefan Luchian! Experimentele sale în grafica românească
27 Mai 2018, 06:00
La „Născut în România”, cu invitata noastră de duminică, 27 mai 2018, Elena Olariu, şef secţie Arte Grafice –Muzeul Naţional de Artă al
României vorbim despre pictorul Ştefan Luchian, la 150 de ani de la naşterea sa. Pe parcursul convorbirii încercăm să punem în umbră starea de sărăcie şi boală a pictorului, situaţie reală, gravă, dar pe care însă, s-a pedalat excesiv în perioada comunistă, în detrimentul formidabilului artist, şi să luminăm, cum este drept, calităţile deosebite de grafician experimentalist ale creatorului român, aflat în pas cu toate evenimentele şi noutăţile europene, ale vremii sale.
Expoziţia organizată recent la MNAR de Elena Olariu, invitata noastră la microfon -expoziţie intitulată „Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti”- urmăreşte prin circa 90 de piese grafice să descopere publicului şi o altă faţetă, mai puţin cunoscută a pictorului care a murit la doar 48 de ani. Dincolo de anemonele -care l-au făcut pe Luchian să fie iubit de majoritatea celor care îi ştiu relativ superficial opera- descoperim cu mare interes că artistul a lucrat şi foarte multă grafică de şevalet. Fireşte, tehnicile de bază îi erau familiare; acuarela, desenul în creion ori în cărbune, pastelul sunt tehnici în care artistul excela! Dincolo de aceste modalităţi de lucru, Ştefan Luchian a experimentat însă, enorm. Dovadă stau chiar lucrările din prezenta expoziţie care îi este dedicată artistului de MNAR.
În lucrările executate în acuarelă pe pânză ori în pastel pe pânză, ca şi în desenele realizate în creion de plumb, prin zgâriere, pe hârtie Gillot -pictorul obţine efecte de lumină excepţionale, învăluind subiectul aflat în atenţia sa, într-o minunată şi aproape inexplicabilă căldură.
Inovator în artele plastice româneşti, Ştefan Luchian poate fi văzut ca un brand cultural, întocmai cum este receptat Nicolae Grigorescu, acesta din urmă, însă, cu mult mai bine cunoscut peste hotare, datorită expoziţiilor care i-au fost consacrate în ultimii ani.
Corespondenţele vizuale care pot fi descoperite alăturând lucrări de grafică semnate de Luchian, de alte piese realizate printre alţii, de Van Gogh ori Toulouse Lautrec, Degas –ne deschid porţi noi, pentru o interpretare modernistă a operei pictorului de la a cărui naştere sărbătorim 150 de ani.
Descoperim însă, totodată, că susţinerea unui brand cultural nu este un proces uşor; când vine vorba de artă de patrimoniu, receptarea ţine de expoziţiile care se exportă temporar şi care eventual, sunt realizate în urma unor parteneriate internaţionale.
Dincolo de expoziţiile care au în vedere arta de patrimoniu, evenimente greu de realizat în străinătate, datorită costurile substanţiale, înţelegem că un brand cultural poate fi cel mai bine afirmat prin albumele de artă.
Întreprinderea, cu mult mai ieftină decât organizarea unui eveniment vizual peste hotare –poate avea rezultatele scontate.
Expoziţia „Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti” (19 mai- 23 sept. 2018) îşi va avea cât de curând, albumul însoţitor. Sperăm să fie unul grafic şi informaţional reuşit, care să îşi poată juca cu brio în lume, rolul de respectabil ambasador cultural.
Realizator Roxana Păsculescu