Azi la Radio România Cultural: Arte frumoase - O artistă atât de complexă precum Geta Brătescu nu poate fi uşor clasificată şi aşezată în cadre fixe
29 Septembrie 2018, 06:00
Sâmbătă
29 septembrie 2018
h 18,30
Realizator: Daria Ghiu
Regia tehnică: Bogdan Florea
"Timpul nu admite o fugă" declara Geta Brătescu în aprilie 2016, aproape de împlinirea vârstei de 90 de ani. În ediţia de astăzi 29 septembrie, a emisiunii, de la ora 18.30, vă propun să evocăm amintirea unei personalităţi extraordinare: Geta Brătescu, o artistă pe care am pierdut-o în urmă cu puţin timp, pe data de 19 septembrie a acestui an. Realizăm această evocare cu ajutorul a trei interviuri din fonoteca radio: un fragment dintr-un dialog difuzat la radio pe 18 august 2003, realizat de Raluca Olga Dumitru, un dialog semnat de Aurelia Mocanu chiar în atelierul artistei, pe 23 aprilie 2016 şi, un an mai târziu, în acelaşi atelier, pe 28 aprilie 2017 - un dialog realizat de Daria Ghiu.
Atunci când dispărem, avem şansa vocii - ea recreează prezenţa, are corp.
Născută în anul 1926, Geta Brătescu a fost o personalitate centrală a artei contemporane româneşti. Artista are o operă vastă: de la desen la tapiserie, desen cu maşina de cusut, film experimental, obiect, instalaţie, colaj. O artistă atât de complexă precum Geta Brătescu nu poate fi uşor clasificată şi aşezată în cadre fixe. Vorbim de o extraordinară mobilitate artistică. Personalitatea artistei este rezultatul studiilor deopotrivă la Facultatea de Litere şi Filosofie (cu un profesor ca G. Călinescu) şi la cea de Belle Arte, cu un mentor precum Camil Ressu. Scriitoare, ilustratoarea printre altele a lui "Faust" în traducerea lui Şt. Aug. Doinaş, director artistic al revistei "Secolul 20", actuală "Secolul 21", Geta Brătescu a fost o prezenţă în expoziţiile de artă.
În 2017, a reprezentat România în cadrul Bienalei de artă de la Veneţia, într-o expoziţie curatoriată de Magda Radu. "Uşile atelierului său rămân mereu deschise, artista revine zi de zi în spaţiul acesta, lucrează zi de zi, într-un atelier continuu" - declaram în urmă cu un an de zile. Deşi artista nu mai este printre noi, atelierul rămâne unul continuu: datorită unei opere bogate, o operă deschisă pentru totdeauna către public.