Ateliere, conferințe, expoziții și masterclass-uri la Bucharest International Dance Film Festival 2016
01 Noiembrie 2016, 09:25
Cea de-a doua ediție a Bucharest International Dance Film Festival (9-13 noiembrie) a pregătit publicului o serie de evenimente care nu ar trebui ratate.
Ateliere destinate creației și producției de film de dans, workshop-uri, conferințe cu specialiști din domeniu, masterclass-uri și expoziții de artă digitală completează programul diversificat al festivalului.
Anul acesta BIDFF propune [CO]laborator, un atelier destinat creației și producției de film de dans cu scopul de a realiza trei scurtmetraje de dans. 24 de studenți de la UNATC și UNARTE vor dezvolta progresiv proiecte din faza de idee până la prezentarea publică. Atelierul se derulează în perioada 31 octombrie – 13 noiembrie la UNATC și este coordonat de Anamaria Antoci (producător de film, managerul festivalului) și Simona Deaconescu (coregraf, directorul artistic BIDFF), alături de alți specialiști din domeniu. Programul include teorie și practică de film, dezvoltarea scenariilor și realizarea filmărilor, precum și post-producția acestora. Cele trei scurtmetraje rezultate în cadrul [CO]laborator-ului vor fi prezentate în cadrul unei proiecții speciale destinate producției autohtone de film de dans, pe 13 noiembrie de la ora 19:00 la Club Control.
Miercuri, 9 noiembrie, între orele 12:00 și 16:00, publicul este invitat la “Intermedia Body”, conferința despre inovație și noile tehnologii în dans, coordonată de Mihaela Kavdanska. Artiștii Antoni Rayzhekov, Gerhard Funk, Cătălin Crețu, Cinty Ionescu, Simona Deaconescu, Raluca Nestor-Oancea și Cristian Iordache vor împărtăși din experiența lor despre procesul de realizare a unei opere colective interdisciplinare în contextul artei contemporane. Evenimentul va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București - Sala Auditorium, fiind co-organizat de Platforma Avmotional și Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB.
Bucharest International Dance Film Festival propune și expoziția internațională “Corpul Digital”- care cuprinde lucrări de artă digitală despre felul în care corpul se adaptează la era haosului informațional. Artiști din Germania, Italia, Finlanda, Marea Britanie și România își prezintă cercetările și demersul artistic prin lucrări care surescitează atât intelectul cât și emoționalul. Cele 9 lucrări selecționate explorează arta video, obiectele scupturale interactive, performance-ul și poemul digital.
Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora, 19:00 la Galeria Galateca. Expoziția va fi deschisă publicului pe întreaga durată a festivalului.
Ziua de joi, 10 noiembrie, este dedicată confluențelor dintre corp, sunet și video printr-o serie de ateliere și prezentări. Masterclass-ul “The chicken or the egg?” susținut de regizorul spaniol Alex Pachon la UNATC (între 10:00 și 13:00) va adresa întrebări legate de raportul dintre muzică și dans în cadrul unui proces coregrafic destinat filmării. Masterclass-ul va îmbina teoria cu practica. Participanții vor avea posibilitatea să creeze o lucrare colectivă folosind percuție corporală, dans contemporan, sunete organice ale corpului și tehnici de exprimare cinematografică.
Prezentarea artistei Claudiei Hart (SUA) de la Galeria Galateca, joi, 10 noiembrie (între 19:00 – 20:00) se va concentra pe crearea corpurilor avatar în performance-ul contemporan. Prezentarea pornește de la problematica reprezentării, rolul computerului în transformarea valorilor culturale și definiția “naturalului” în ziua de astăzi.
Unul dintre cei mai în vogă coregrafi ai momentului, câștigătorul Leului de Aur din cadrul Bienalei de la Veneția, Chris Haring va împărtăși publicului din experiența metodei sale de lucru. Prezentarea “Strange Body in Artificial Paradise” se va concentra pe descrierea procesului de creație bazat pe influența rețelelor de socializare asupra omului contemporan și felul în care acestea au marcat arta sa în ultimii ani. Evenimentul este programat vineri, 11 noiembrie, între orele 19:00 și 20:00, la Centrul Național al Dansului.
Sâmbătă, 12 noiembrie, artistul Christian Faubel prezintă în cadrul expoziției “Corpul Digital” un performance inedit care îmbină robotica, compoziția sonoră și tehnica de retroproiecție. “Songs from My Analogue Utopia” va avea loc la Galeria Galateca, între orele 14:00 și 16:00.
BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociația Tangaj Dance și finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
BIDFF este un proiect cultural finanțat în cadrul programului "București - Orașul In-Vizibil" de către ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei. Gazdele și partenerii festivalului sunt Centrul Național al Dansului București, Universitatea Națională de Muzică din București - Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, Club Control. Proiectul este susținut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în București), Ambasada Israelului în România și Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociația Avmotional.
Canalele oficiale ale festivalului:
http://www.bidff.rowww.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival
Spotul oficial al festivalului: https://www.youtube.com/watch?v=klM7Vm0VW8g