Arte frumoase: Artă și viață. O ediție în memoria artistei Alina Popa
09 Februarie 2019, 06:00
Artă și viață. O ediție în memoria artistei Alina Popa
La final, un scurt dialog cu Ami Barak
În ediția de sâmbătă, 9 februarie, a emisiunii Arte frumoase vorbim despre pierdere și absență. Misiunea este dificilă. Dedicăm o parte consistentă din emisiune artistei Alina Popa (1 februarie 1982-1 februarie 2019). Încercăm să creăm un posibil colaj, o imagine din fragmente și amintiri, lucrări de artă, prezențe și corpuri imaginare. Regretata artistă a absolvit pictura și apoi foto-video, în cadrul Universității Naționale de Arte din București. A creat împreună cu Irina Gheorghe „Biroul de cercetări melodramatice”. A lucrat cu Florin Flueraș. Arta Alinei Popa s-a plasat între arte vizuale și arte performative, între cubul alb și cutia neagră, între filosofie și text experimental. A fost într-o continuă căutare de forme artistice, hibride, în care prezența ei era totul ori, din contră, absența ei, autoeliminarea ei, tăcerea, sustragerea, acestea erau mesajul. Arta, spre finalul vieții, devine terapie. Artistele Irina Gheorghe și Adriana Gheorghe, alături de criticul de artă Cristina Bogdan au acceptat dificilul rol de a vorbi despre Alina Popa.
În partea a doua a emisiunii, am discutat cu curatorul Ami Barak despre expoziția deschisă la Paris, în sediul Partidului Comunist (o clădire creată de Oscar Niemeyer), „Ex-east. Istorii trecute și recente ale avangardei românești”, o expoziție dedicată avangardelor, artei moderne și artei contemporane românești, care poate fi vizitată până pe 16 martie.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/arte-frumoase-art%C4%83-%C8%99i-via%C8%9B%C4%83-o-edi%C8%9Bie-%C3%AEn-memoria-artistei-alina-popa/