Arta iese în stradă în luna martie la Galeria neconvențională din bdul Carol 53, București
04 Martie 2021, 12:36
Galeria Celula de artă continuă și în luna martie să aducă lucrări și demonstrații de artă menite să facă trecătorii să se oprească în fața spațiului-acvariu din București și să interacționeze direct și liber cu perspectiva artiștilor. Privitorii vor avea parte de un performance susținut de multi-instrumentistul autodidact Cătălin Lungu și vor putea vedea lucrările artistelor Maria Buciu și Andreea Toma.
Pe 6 martie, de la ora 19:00, va avea loc Celula Session #5, un mini-concert din seria de performance-uri inițiate de Celula de Artă în care muzicianul Cătălin Lungu, după o lungă călătorie interioară asistată de muzici de pretutindeni, va cânta pentru prima data după mult timp în fața publicului, folosindu-se de chitară, trompetă preparată, loop-uri și efecte. Performance-ul va consta într-o redescoperire a sunetului cu aceleași dispozitive, instrumente și mijloace care l-au ajutat pe artist să cunoască atât plafonarea, dar și noul în muzică. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook Celula de Artă.
Titlul expoziției “Înăuntru” promite o atmosferă intimă, confesională, dar aici interioritatea este captivă, lipsită de gen și persoană. Peisajele și interioarele ilustrate de Maria Buciu dezvăluie creaturi închise în ample spații muzeale, reduse la o existență stingheră, oarecum microscopică. Iar dacă scopul încarcerării este amuzamentul sau instruirea publicului, ironia face ca martorii să fie inexistenți, astfel încât spectacolul demnității furate este întru totul gratuit și cu atât mai dezolant. "Înăuntru" te poate trimite cu gândul la o invitație. Și poate că este – una care nu va fi onorată nicicând, pentru că nu există supraviețuitori. Lucrarea “Înăuntru” poate fi văzută la Celula de Artă între 15 – 29 martie.
Lucrarea ”Pharmakon” - manifestul artistei Andreea Toma împotriva abuzului de medicamente - face parte din proiectul ”Mass Media”, ce își propune să demonstreze că mijloacele de comunicare în masă propagă strategii “culturale” distructive, care împing la un consum de informație neselectiv.
“Pharmakon, în greacă, înseamnă deopotrivă medicament dar și otravă, elixir sau maleficiu. Eu îmi doresc să scot în evidență abuzul de medicamente, mai ales că anumite clase de medicamente creează o dependență psihică, ce poate fi definită ca o boală cronică care afectează creierul și funcțiile de memorie, așa că am realizat această lucrare din pastile farmaceutice înglobate în rășină epoxidică”, spune Andreea Toma. Instalația poate fi văzută, în spațiul expozițional din bdul Carol nr. 53, între 29 martie – 11 aprilie.
Expozițiile nu vor avea vernisaj cu public și pot fi văzute la Celula de Artă la orice oră. Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.