Artă fără granițe la Black Sea Arts Festival București 2018
11 Octombrie 2018, 11:11
Filme, teatru, workshop-uri și expoziții între 11 – 14 octombrie, la Industria Bumbacului din București
Nouă țări, zeci de artiști, o singură mare: Marea Neagră. Luându-și inspirația din același loc, timp de patru zile, între 11 – 14 octombrie, artiști din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia și Rusia vor aduce spectacole de teatru, workshop-uri creative deschise publicului, vernisaje de artă și expoziții de fotografie, expoziții de arhitectură, dezbateri publice și documentare foto-video, spectacole de dans tradițional și concerte de muzică electronică, în cadrul Black Sea Arts Festival. Festivalul va avea loc în București, în incinta fostului complex Industria Bumbacului, în 4 spații neconvenționale, reabilitate și transformate de tineri plini de inițiativă: TOT, Nod Makerspace, Deschis Gastrobar și La Firul Ierbii.
Intrarea la festival este liberă pentru vizitatorii, care se pot bucura de activități variate pentru întreaga familie.
Deschiderea festivalului va avea loc joi, 11 octombrie, la ora 17:00 la TOT, cu vernisajul a trei expoziții de artă: o instalație semnată Ramon Sadîc, o expoziție de fotografie realizată de Cristi Hancu și o instalație interactivă realizată de artista din Ucraina, Liliia Liutko. Prima zi de festival se va încheia cu o reprezentație inedită, un dans ritualic al unui derviș rotitor, practicat încă de acum 600 de ani de adepții poetului și misticului persan Rumi.
În cadrul BSAF 2018 vor rula în premieră o serie de filme artistice și documentare cu teme politice sau sociale, menite să deschidă dezbateri despre situația politică și socială actuală a țărilor aflate în bazinul Mării Negre. Printre acestea menționăm documentarul Our new president (r. Maxim Pozdorovkin/ US, RU, 2018), filmul artistic Sideway (r. Tayfun Pirselimoğlu/TR, GR, 2018) și documentarul Hybrid Warfare (r. Toma Chagelishvli/GE, 2018)
Pe parcursul festivalului există o serie de workshop-uri creative deschise publicului printre care un workshop de decorațiuni interioare organizat de Muna Bloom și un workshop special de artele spectacolului susținut de Vera Iona Papadopoulou, una dintre cele mai relevante personalități de pe scena internațională a teatrului experimental și a artelor vizuale, care a colaborat cu artiști de renume ca Marina Abramovic și Yoko Ono. Pe 13 și 14 octombrie începând cu ora 14:00, la Nod Makerspace, Asociația pentru Dialog și Valori Universale va susține o serie de workshop-uri de artă turcească: un workshop de caligrafie otomană, unul de pictură pe apă și unul de pictură cu henna.
Anul acesta, Black Sea Arts Festival include și o serie de activități speciale pentru copii care să le permită celor mici să învețe și să interacționeze cu alte culturi vecine din zona Mării Negre. În perioada festivalului copiii au ocazia să exploreze tehnicile animației în cadrul a două workshop-uri coordonate de animatori profesioniști din România și Bulgaria.
În weekend, la dispoziția copiilor este și un spațiu de joacă neconvențional. Proiectul Băbăreasa, realizat de arhitecta Karina Staicova, prezintă cinci căsuțe în miniatură care imită arhitectura caselor tradiționale din România, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova și Azerbaijan. Căsuțele vor fi expuse în incinta complexului, iar sâmbătă și duminică se vor transforma în mini-cinematografe unde vor rula animații din mai multe țări pe tot parcursul zilei. La finalul festivalului căsuțele vor fi donate asociației MagiCamp care organizează tabere pentru copii care suferă de boli grave sau probleme emoționale severe.
În încheierea festivalului 4 artiști internaționali de pe scena muzii electronice vor susține un concert caritabil. Concertul îi va avea ca protagoniști pe Brazda lui Novac, unul dintre pionierii muzicii electronice în România, Marius Copel, un artist complex care îmbină muzica electronică cu experiemente vizuale hipnotice, trupa austriacă Murder Time care aduce în prim plan un stil muzical eclectic și noul proiect electronic românesc Al’iikhwa Ra.
Donațiile strânse în cadrul concertului vor fi redirecționate spre subvenționarea unor tabere de joacă în România pentru copii ucraineni din regiunea Donbass.
Mai multe detalii despre eveniment:
https://www.facebook.com/BlackSeaArtsFestival/
http://www.pamanteni.ro/black-sea-arts-festival-2018/
BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care își propune să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.
Parteneri: Nod Makerspace, Mater, La Firul Ierbii, Deschis Gastrobar, TOT, Magicamp, Institutul Balassi, Asociația pentru Dialog și Valori Universale, Cinepolitica, SomeDesign, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul Național al Dansului, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Arte Dell’Anima, BMW, Dagon Clan.
Parteneri media: Adevărul, Tanănana, Radio România Cultural, Europa FM, Ziarul Metropolis, Wall Street, The Romania Journal, Telekom Electronic Beats, Designist, Iqads, SMARK, PRwave, Iqool, Noizz, Blog de Cinema, CineFan, MovieNews, AARC, Kudika, Garbo, Eva, Acasa.ro, Goingout, Bucharest Guide, Pro București, Bucharest City App, copilul.ro, Gokid, suntparinte.ro.