Apa și muzica - surse inepuizabile de inspirație pentru „Water Song”
17 Martie 2021, 07:51
Primul proiect sonor participativ dedicat apei, creat de copiii din România, va fi lansat în premieră națională de Ziua Mondială a Apei, pe 22 martie, de Cantus Mundi România și Administrația Națională „Apele Române”.
Producția „Water Song” (Cântecul Apei) reprezintă o creație muzicală originală și colectivă, realizată în premieră națională cu participarea copiilor din comunitatea de 60.000 de membri ai Programului Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare prin muzică din România, derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
„Împreună cu partenerii noștri de la ANAR continuăm să dezvoltăm inițiativele noastre creative dedicate protejării mediului cu încă un proiect inedit, de această dată dedicat prețuirii unei resurse fundamentale, apa. Cantus Mundi este un program care unește copiii prin muzică, iar natura și, în cazul nostru, apa și muzica ei, reprezintă surse inepuizabile de inspirație sonoră. În același timp, ne dorim ca, prin proiectele noastre, copiii să conștientizeze importanța mediului care îi înconjoară, să se implice pentru protejarea lui și, împreună, să transmită lumii un mesaj responsabil, folosind limbajul universal al muzicii” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
„Water Song” va fi lansat pe 22 martie sub forma unui videoclip care va conține înregistrări trimise de copii cu sunete ale apei din natură, ale cursurilor de apă care le sunt dragi, reprezentative pentru zona din care provin. Aceste înregistrări vor fi mixate cu voci ale corurilor din program, precum și cu intervenții sonore ale ansamblului de percuție Young Beats al Cantus Mundi, coordonat de muzicienii Zoli Toth și Bogdan Pop.
Creația „Water Song” se realizează în cadrul campaniei internaționale desfășurate sub sloganul „Prețuiește apa”. Anul acesta, abordarea Organizației Națiunilor Unite pentru Ziua Mondială a Apei, instituită la nivel mondial în 1992 și sărbătorită în România din 1993, se concentrază pe conștientizarea colectivă a importanței apei în viața noastră, precum și a valorizării sale ecologice, sociale și culturale în societatea modernă.