A murit Toto Cutugno. Celebrul cântăreț avea 80 de ani
22 August 2023, 18:28
Toto Cutugno (prenumele său real fiind Salvatore) - compozitor, instrumentist, cântăreţ - s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la naşterea sa, familia s-a mutat în La Spezia. Pasionat de muzică din copilărie şi încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învăţat să cânte la acordeon, pian şi chitară, iar la 13 ani câştiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.
Până la 19 ani a interpretat (ca baterist) cu diferite grupuri locale, ulterior a intrat într-un grupul condus de maestrul Manusardi, care i-a propus un turneu de şase luni în Finlanda. În 1966, întors în Italia, Cutugno a pus bazele propriului său grup - Toto e i Tati - având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el. În 1970, cu acest grup a înregistrat primul disc, "Questo fragile amore", iar melodia compusă de el, "Ahi! Che male che mi fai", a participat la festivalul de la Sanremo, interpretată de formaţia I Ragazzi Della Via Gluck.
A devenit cunoscut şi în Franţa în calitate de compozitor, melodia sa "Africa" a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul "L'ete Indien". Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată "Et si tu n'existais pas".
Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă - Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti, Giorgio Moroder.
Tot în 1976, Cutugno a participat pentru prima dată la Festivalul de la Sanremo cu grupul Albatros, cu melodia "Volo az 504" unde a ocupat locul al treilea. În 1978, a scris melodia "Donna, donna mia", care a ajuns în scurt timp pe locul întâi în Hit Parade. În aceeaşi perioadă a scris şi prima melodie pentru Adriano Celentano cu titlul "Soli", care a rămas pentru câteva luni pe primul loc în topul vânzărilor în Italia. Un an mai târziu a lansat primul său LP - "Voglio l'anima".
Anul 1980 este cel în care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia "Solo noi" şi la Festivalul "Yamaha Song International" din Tokyo - cu melodia "Francesca non sa". Tot în 1980 a scris toate melodiile de pe LP-ul de mare succes "Un po' artista, un po' no" pentru Adriano Celentano. A urmat, în 1981, al doilea LP, "La mia musica".
În 1983 a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia "L'italiano", preluată şi tradusă de-a lungul timpului de mulţi interpreţi în diverse limbi. Albumul "L'italiano" s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume. Anul următor, a participat la Sanremo cu melodia "Serenata" care a ocupat locul al doilea. Pentru albumul "L'italiano", a primit, în 1986, premiul pentru cel mai bine vândut disc italian din lume timp de cinci ani, conform http://www.bestmusic.ro/ şi https://www.radioromaniacultural.ro/.
Anul 1987 a însemnat participarea sa la Sanremo cu mai multe melodii - în calitate de cantautor cu "Figli", ocupând locul 2; în calitate de compozitor cu "Io amo" (interpretată de Fausto Leali), "Canzone D'amore" (interpretată de Ricchi e Poveri), "Il sognatore" (interpretată de Peppino di Capri) şi "Io...per le strade di quartiere" (interpretată de Franco Califano). Tot atunci a scos albumul "Mediterraneo", premiat cu discul de aur şi de platină.
În 1990 Toto Cutugno a obţinut pentru a cincea oară locul al doilea ca interpret la Sanremo cu melodia "Gli amori" pe care a cântat-o împreună cu Ray Charles. În acelaşi an, a câştigat marele premiu la Eurovision cu melodia "Insieme: 1992".
Artistul italian a interpretat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov, unde a impresionat publicul din ţara noastră cântând în limba română melodia populară "Ciobănaş cu trei sute de oi". A revenit de numeroase ori în România, declarând: ''Sunt foarte legat emoţional de această ţară, pentru că am cunoscut mulţi români, cu care am lucrat şi am colaborat foarte bine. În România mă simt ca acasă''.
În 1995 s-a întors la Sanremo cu melodia "Voglio andare a vivere in campagna" interpretată de el şi cu melodia "Voglio una donna" interpretata de Drupi, ambele melodii fiind incluse pe albumul lansat în acel an: "Voglio andare a vivere in campagna". Doi ani mai târziu a participat la Sanremo cu melodia "Faccia Pulita" melodie inclusă pe albumul care a apărut în acel an, "Canzoni nascoste".
Artistul a revenit în ţara noastră în 1996 (la Top Model România Bucureşti), 1998 (concert la Bucureşti), iulie 2000 (concert la Craiova), mai 2002 (concert la Circul Globus Bucureşti), decembrie 2002 (recital în noaptea de Revelion).
În aprilie 2002 a apărut albumul "Il treno va...", lansat în Franţa, trei melodii ajungând pe primele locuri în topurile franceze. Anul următor, Cutugno a susţinut concerte în întreaga lume, promovând acest album care a obţinut discul de platină şi aur în Franţa, Belgia şi Germania, potrivit https://ro.cultureoeuvre.com/, https://allfamous.org/.
La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian "Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004" cu melodia "Se una donna se ne va" unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online. În acelaşi an, în iulie a fost lansat albumul "Il treno va" şi în Italia, iar în noiembrie a lansat în Franţa albumul "Catando", care conţine melodii ca: "Et si tu n'existais pas", "L'ete indien" si "Salut", traduse în italiană.
După 25 de ani de la câştigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia "Come noi nessuno al mondo", în duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea în clasamentul general şi locul întâi la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc încă din prima seară.
Toto Cutugno a revenit în România în 2005 (la emisiunea de televiziune "Surprize, surprize), apoi în 2007 (concert la Slatina), octombrie 2008 (concert în Bucureşti, Parcul Plumbuita), februarie 2012 (concert Sala Palatului).
Un an mai târziu, a lansat melodia "Ancora vita", dedicată celebrării a 40 de ani de la înfiinţarea fundaţiei AIDO (Asociaţia Italiană pentru donarea de organe, ţesuturi şi celule). Tot în 2013, a fost invitat la Festivalul de la Sanremo, unde a primit un premiu pentru întreaga carieră.
La 3 noiembrie 2013, s-a aflat pe Scena Sălii Palatului pentru un nou concert, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, iar la 27 februarie 2015, Toto Cutugno a concertat pe aceeaşi scenă, alături de Orchestra Simfonică "Surâsul Tinereţii". Tot în 2015, artistul a susţinut recitaluri la Târgu Mureş şi la Focşani, iar în martie 2016, a fost prezent pe scena Sălii Polivalente din Cluj-Napoca. Cutugno a fost în România şi în decembrie 2018, ca invitat special al Concursului Naţional Gala Premiilor Excelsior, conform http://www.bestmusic.ro/, https://www.radioromaniacultural.ro/ şi http://www.totocutugno.ro/.
De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul. Din discografia lui Toto Cutugno amintim: ''Albatros'' (1976), ''Come ieri, come oggi, come sempre'' (1978), ''La mia musica'' (1981), ''L'italiano'' (1983), ''Azzura malinconia'' (1986), ''Voglio l'anima'' (1987), ''Innamorata, innamorato, innamorati'' (1987), ''Mediterraneo'' (1987), ''Toto Cutugno'' (1990), ''Insieme 1992'' (1990), ''Non e facile essere uomini'' (1992), ''Voglio andare a vivere in campagna'' (1995), ''Canzoni nascoste'' (1997), ''Il treno va'' (2002), ''Cantando'' (2004), ''Come noi nessuno al mondo'' (2005), ''Un falco chiuso in gabbia'' (2008), ''I Miei Sanremo'' (2010), conform site-urilor https://www.discogs.com/ şi https://ro.cultureoeuvre.com/
În mai 2022, Cutugno avea programat un concert la Sala Palatului, dar a fost anulat pe fondul problemelor de sănătate ale artistului.
sursa: AGERPRES