4 din 10 copii trăiesc în sărăcie și excluziune socială. Proiect social pentru combaterea abandonului școlar în medii defavorizate
04 Noiembrie 2021, 11:31
În România, conform statisticilor UE, 41,5% dintre copii trăiesc cu risc de sărăcie și excluziune socială, mult peste media Uniunii Europene, care este 24,2%. Sărăcia are un impact major asupra dezvoltării pozitive a fiecărui copil, incluzând, pe de o parte, accesul la educație, participarea la educație și mai departe angajabilitatea și întreaga dezvoltare a societății.
În acest context, Organizația Umanitară CONCORDIA și PEPCO România continuă parteneriatul strategic. PEPCO România a oferit în luna octombrie 2021, pentru al patrulea an consecutiv, o nouă finanțare pentru continuarea proiectului „Sprijin educațional formal și nonformal pentru copiii aflați în dificultate / condiții vulnerabile“, prezentul proiect fiind construit pe parteneriatul anterior. Acest proiect social răspunde unor nevoi care arată o realitate aspră, cu șanse mici sau chiar fără perspective de îmbunătățire în următoarea perioadă: abandonul școlar și educația precară în rândul copiilor defavorizati, din diverse medii sociale. Proiectul are ca scop prevenirea abandonului familial și şcolar, prin accesul copiilor din medii defavorizate la educaţie şi sprijinirea părinţilor în vederea îndeplinirii rolului acestora.
„Din păcate, în multe zone ale țării, sărăcia ajunge să guverneze accesul la educație. Fiecare copil care nu are acces la educație de calitate sfârșește trăind în marginalizare și devine parte a statisticilor negative la nivel de comunitate. Prin acest proiect, CONCORDIA își propune să rupă cercul sărăciei și discriminării, oferind copiilor posibilitatea de a urma învățământul preșcolar, primar și secundar, precum și consolidarea familiilor în competențele lor de sprijin educațional și psiho-social. Vrem să schimbăm viața copiilor, să-i ajutăm să aibă o educație de calitate, deoarece credem că aceasta este șansa lor în viață, iar educația le va oferi calea către descoperire, spre o viitoare profesie care le va aduce o viață mai bună. Nu am putea face toate aceste lucruri pentru ei fără partenerii nostri strategici, PEPCO România, cărora le rămânem recunoscători”, declară Diana Certan, Director Executiv Comunicare și Fundraising CONCORDIA România.
Impactul parteneriatului strategic 2020-2021 care vine în sprijinul copiilor
Scopul principal al proiectului „Sprijin educațional formal și nonformal pentru copiii aflați în dificultate / condiții vulnerabile“ a constat în asigurarea accesului la educație a copiilor aflați în condiții sociale defavorizate și sprijinirea părinților în rolul lor pentru a preveni riscul abandonului școlar pentru copiii lor. Prin acest proiect, am asigurat suport educațional suplimentar personalizat conceput pentru copiii care au avut nevoie de mai mult ajutor în recuperarea unor lacune educaționale, printr-o educație inovatoare folosind dispozitive IT și instrumente educaționale on-line, au avut loc ateliere de formare și dezvoltare a abilităților prin artă, sport și meșteșuguri, activități de voluntariat, excursii și o tabără. Familiile copiilor au primit pachete cu alimente de bază și produse de igienă și au participat la întâlniri periodice și suport prin consiliere din partea echipei noastre, pe subiecte legate de prevenirea abandonului școlar sau separarea familiei, igienă, educație sexuală, îndrumare pentru locuri de muncă și abordarea relației copil-părinte. Pentru copiii fără sprijinul familiei, care locuiesc în casele de tip familial, au rămas esențiale asigurarea spațiului adecvat și îngrijirea pentru dezvoltarea lor și pentru progresul lor educațional.
Principalele rezultate ale proiectului sunt:
- 245 de copii aflați în situații de risc au fost sprijiniți cu haine, încălțăminte, alimente, materiale școlare, produse sanitare și de igienă, precum și cu pachete pentru familiile lor
- 197 de copii au fost înscriși la școală și frecventează școala
- 31 de copii au mers la grădiniță; alți 15 copii au fost înscriși la grădiniță în septembrie 2021, odată cu începerea noului an școlar
- 171 de copii au mers în excursii, tabere și ateliere, în special în vacanța de vară, iar alți 74 de copii au participat la activități non-formale în locații: activități artistice, sport, artă, meșteșuguri, decorațiuni, pictură
- 262 de adulți au primit sprijin prin acest proiect
Proiectul s-a desfășurat în nouă dintre locațiile Organizației Umanitare CONCORDIA, din Odobești (județul Dâmbovița), Ploiești și Ariceștii Rahtivani (judeţul Prahova): centre de zi pentru copii și familii, case de tip familial, Școala Primară CONCORDIA și grădinița din comunitatea Mimiu.
_______
Despre CONCORDIA România
CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și mai responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an. Pentru mai multe informații accesați www.concordia.org.ro.
Despre PEPCO România
PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează peste 2400 de magazine în Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, România, Spania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est.
În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.