1 iunie cu Emil Racoviță la Art+Design
31 Mai 2021, 11:10
Marți, 1 iunie, de la ora 18.00, copiii sunt invitați în curtea interioară a librăriei Art+Design (Bd. Carol I, nr. 4, clădirea Habitat Proiect), alături de părinți sau bunici, pentru o întâlnire cu Emil Racoviță intermediată de carte, atelier de linogravură și film. Invitați sunt artistul Eugen Berlo (ilustratorul cărților „Străbunicul meu, Emil Racoviță” și „Spre Polul Sud”) și Bogdan Tăut (reprezentatulEditurii Frontiera).
În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate cele două cărți și se va desfășura un mic atelier de linogravură. Eugen Berlo va realiza, împreună cu copiii, mici linogravuri pe prima pagină a cărților sau pe alte materiale.
Tot în cadrul acestui eveniment, va putea fi vizionat filmul "Exploratorul", produs de Fundația Arte Vizuale. Puteți vedea trailerul filmului aici - https://www.youtube.com/watch?v=yBzHEOvgNUc.
Accesul la eveniment este gratuit.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Editura Frontiera și anunță și deschiderea expoziției „Spre Polul Sud" de la Galeriile Grumăzescu, începând cu data de 1 iunie 2021.
Emil Racoviță, născut la Iași, în 1868, a fost unul dintre cei mai importanți oameni de știință români, de formație biolog și speolog și cel care a înființat primul institut de speologie din lume, în Cluj-Napoca.
Omul de știință român a participat, în calitate de naturalist, la una dintre cele mai importante expediții științifice internaționale în Antarctica. Emil Racoviță a studiat în special viața balenelor, a pinguinilor și a păsărilor antarctice, studiu ce l-a consacrat ca descoperitorul balenei cu cioc. Această perioadă prolifică și totodată insolită o expediției în oceanul înghețat a fost consemnată de cercetătorul român și prezentată după întoarcerea sa în cadrul a două conferințe, publicate într-un volum intitulat Spre Polul Sud, reeditat în 2019 de Editura Frontiera.
Scurtă și scrisă în ritm alert, cartea Spre Polul Sud este o excelentă incursiune în lumea exploratorilor, așa cum se văd ei înșiși. Recunoaștem în paginile cărții umorul povestitorilor moldoveni – Emil Racoviță a fost elevul lui Ion Creangă - și precizia naturalistului pasionat de formele de viață. Cartea este actualizată cu o grafică modernă pentru cititorul de astăzi și este însoțită de o supracopertă de tip afiș, care conține harta expediției spre Polul Sud și un colaj de imagini de arhivă din timpul expediției.
În tandem cu reeditarea cărții marelui explorator român, Editura Frontiera a publicat și o carte pentru copii mici, Străbunicul meu, Emil Racoviță. Cartea spune povestea Mariei, o fetiță care pornește într-o călătorie imaginară pe urmele străbunicului ei la Polul Sud. Acolo se întâlnește cu pinguinii, focile, balenele și orcile – animalele pe care le-a studiat străbunicul – și descoperă lucruri noi despre Antarctica. Cartea conține și un glosar informativ despre Antarctica, adaptat ca nivel de informație pentru copii. Astfel, sub forma poveștii, copiii află informații despre animalele de la Polul Sud, despre expediția la care a participat Racoviță și despre nava Belgica.
Povestea fantastică a Mariei și a străbunicului său a fost imaginată de Andreia Petcu. De formație biolog, Andreia susține de peste zece ani ateliere de educație pe teme științifice pentru copii pornind de la povești și experimente, în cadrul Asociației Learning by Teaching. Cartea a fost ilustrată prin tehnica linogravurii de artistul Eugen Berlo, care debutează ca ilustrator de carte. Eugen Berlo a studiat matematica și arhitectura și are o susținută activitate de pictor și sculptor.
“Provocarea de a transforma călătoria lui Emil Racoviță spre Polul Sud într-o aventură pe înțelesul copiilor m-a făcut să mă conectez la bucuria copilului meu interior, o energie deosebit de prolifică și benefică pentru un artist, lucru care sper că se va vedea în linogravurile care ilustrează cartea. Poate că nu este o ilustrația clasică pe care sunteți obișnuiți să o întâlniți în cărțile pentru copii, însă îi încurajez pe părinți să nu le îngrădească imaginația copiilor prin stereotipuri, să-i ajute să se dezvolte expunându-i la cât mai multe forme de exprimare artistică, ceea ce le va educa de timpuriu gustul și le va îmbogăți registrul de exprimare proprie”, declară artistul Eugen Berlo.
Evenimentul “1 iunie cu Racoviță” are loc în cadrul proiectului „Librăria – galerie - artotecă”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.
Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală, precum și ilustratori cu o marcă unică. Indiferent de domeniul abordat, cărțile Frontiera sunt o invitație la autoeducație: literară, vizuală, terapeutică. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe www.editurafrontiera.roși conturile de Facebook și Instagram ale editurii.