Trend Fiction: O colecție dedicată femeilor și adaptată tendințelor literare de azi
03 Februarie 2025, 15:07
Cu o istorie neîntreruptă de 56 de ani, Editura Univers a publicat traduceri fundamentale din literatura universală. Prin longevitatea și calitatea cărților sale de ficțiune și nonficțiune, ea rămâne un nume pe scena editorială românească.
Pionieră în traducerea și editarea operelor complete ale lui William Shakespeare, Honoré de Balzac sau Anton Pavlovici Cehov și a unor serii de autor precum Gabriel García Márquez, John Fowles, Ernesto Sábato sau Boris Vian, printre mulți alții, editura este inițiatoarea proiectului unic Colecția „Literatura“, din anii 2000, care, în colaborare cu ziarul Cotidianul a reușit performanța de a pune pe piață 131 de titluri de ficțiune distribuite săptămânal în rețeaua de presă.
Colecții consacrate precum „Romanul secolului XX - XXI“ sau „Globus“ au continuat cu titluri noi care au valorificat patrimoniul editurii an de an. Concomitent, alte colecții au luat naștere pentru a urma tendințele literare ale pieței de carte universale. Este vorba de vedeta de azi a Editurii Univers: „Trend Fiction“, o colecție lansată în 2019 cu „Era și timpul să aprind iar stelele“ de Virginie Grimaldi, ea însăși starul romanului feel-good, scriitoarea cea mai citită în Franța, cu peste 10 milioane de exemplare vândute peste tot în lume. Laureată în 2014 a Prix ecrire aufeminin, Virginie stă departe de presă și se consideră cu greu o scriitoare. Virginie Grimaldi este tradusă pentru prima dată în România, cu 8 romane, la Editura Univers.
În acord cu gustul actual al publicului și mai ales al celui feminin, „Trend Fiction“ publică de 5 ani ficțiune din zona comercială de bună calitate. Scopul colecției este să aducă cărți și autori contemporani, cu preponderență scriitoare din lumea întreagă care sunt în trend, explorează subiecte interesante și îmbină genuri literare foarte apreciate cum ar fi ficțiune istorică, romane feel-good, povești de dragoste sau thrillere psihologice. Scriitoare din Italia, Turcia, Marea Britanie, Franța, Spania, Canada, Mexic, America sau Argentina aștern povești bine scrise și documentate care explorează culturi și perioade istorice diverse.
Francesca Giannone (Lecce, Italia) cu romanul „Femeia care aduce scrisori“, laureat al Premiul Bancarella în 2023 și peste 400.000 de exemplare vândute în Italia, este autoarea unei povești plasate în anii ’30, despre curajul unei femei de a înfrunta bariere sociale și despre doi frați inseparabili care o iubesc în feluri diferite. Kristen Perrin (Seattle, Washington) construiește un puzzle amețitor printr-o scriitură cu nerv, personaje convingătoare și o intrigă irezistibil de ingenioasă în „Misterul crimei de la conac“, un deliciu literar pentru fanii romanelor Agathei Christie și al serialului „Crimele din Midsomer“. „Fiicele Spartei“, debutul scriitoarei britanice Claire Heywood, este povestea plină de secrete, iubire și tragedie a femeilor din spatele celui mai devastator război al mitologiei: Elena și sora ei, Clitemnestra. Una dintre cele mai vândute cărți ale colecției Trend, „Librăria din Teheran“ scrisă de Marjan Kamali, autoare născută în Turcia din părinți iranieni, este în curs de ecranizare la HBO.
Bestseller-ul internațional „Și atunci mi-am înfruntat destinul“ al celebrei scriitoare, actrițe și scenariste franceze Laetitia Colombani; „Să ne vedem cu bine în Havana“, roman al autoarei americane Chanel Cleeton ales în clubul de literatură al actriței Reese Witherspoon sau fenomenul literar spaniol „Femei care cumpără flori“ de Vanessa Montfort sunt doar câteva dintre cele 38 de titluri publicate până acum în colecția „Trend Fiction“.
În curs de apariție în această primăvara sunt 3 titluri ale unor scriitoare deja consacrate în cadrul colecției: „Leoaicele din Teheran“, cel mai recent bestseller al lui Marjan Kamali, „Alianța fiicelor rele“ de Vanessa Montfort, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii spaniole contemporane și „În lumina perfectă a speranței“ de Carène Ponte, de asemenea o exponentă a literaturii feel good, inclusă printre autorii cei mai citiți în timpul pandemiei, în Franța, alături de Stephen King și Guillaume Musso.
Două autoare noi intră tot în această primăvară în colecția Trend: faimoasa scriitoarea franceză de bestseller-uri, coach creativ și de dezvoltare personală, Raphaëlle Giordano, deja publicată în România, creatoarea unui gen literar pe care ea însăși îl numește deep comedy, un amestec între literatura pozitivă, la granița dintre couching și ficțiune. „Fericiți cei vulnerabili căci prin ei pătrunde lumina“ este cel mai recent titlu al lui Giordano și va completa colecția „Trend Fiction“ a editurii Univers.
Juhea Kim, o altă autoare de cărți cu recorduri în vânzări, va fi tradusă pentru prima dată în România, cu titlul „Precum tigrii pe zăpadă“. Susținătoare a literaturii ecologice, a conservării faunei sălbatice și a drepturilor animalelor, Kim, care locuiește azi în Londra, s-a născut în Coreea de Sud și a crescut în Portland, Oregon. Este laureată a Yasnaya Polyana Award 2024, la secțiunea Literatură Străină, cel mai important premiu literar anual din Rusia oferit de Muzeul Național Lev Tolstoi.
Radio România Cultural este partener media principal al Editurii Univers.