Thierry Wolton: “Revoluția din România a fost confiscată de un grup de comuniști pe de-o parte și de Poliția Politică pe de alta”
06 Decembrie 2024, 11:23
Anca Mateescu a vorbit, în cadrul emisiunii GPS Cultural, cu istoricul și jurnalistul Thierry Wolton despre noua sa carte, „Întoarcerea vremurilor barbare. De la un război la altul”, apărută în limba română la Editura Humanitas, în traducerea lui Iulian Comănescu. Volumul explorează evenimentele post-comuniste și impactul lor asupra ordinii mondiale, dar și poziția ambiguă a Occidentului în fața prăbușirii comunismului.
Thierry Wolton explică faptul că volumul poate fi considerat un rezumat al post-comunismului, în continuarea monumentalei sale „Istorie a comunismului”, care analizează în detaliu regimul comunist în trei volume. Cartea aduce un punct de vedere original, susținând că, deși prăbușirea comunismului a fost privită ca o victorie a democrației, Occidentul nu a susținut activ eliberarea țărilor din fostul bloc socialist. Dimpotrivă, uneori chiar a încercat să frâneze aceste procese.
“Dacă ar fi ținut doar de democrații, nu sunt sigur că ar fi căzut comunismul, spun asta cu oarece răutate. Popoarele s-au eliberat de comunism. (…) Occidentalii, însă, nu au fost decât niște spectatori și, uneori, chiar au frânat aceste evoluții.”
Thierry Wolton avertizează asupra consolidării unei noi ordini mondiale autoritare, susținute de alianțe precum cea dintre Rusia și China. Aceste regimuri sunt atrăgătoare pentru liderii țărilor din sudul global, unde democrația este percepută ca instabilă. Istoricul prezice o intensificare a influenței regimurilor autoritare la nivel global, menționând că democrațiile actuale par insuficient pregătite să reziste acestui val.
“Un dictator care își controlează bine țara are șansa să rămână la putere 20-30 de ani. Ei sunt seduși de Putin, de Iran, de Xi Jinping. Nu spun că îmbrățișează neapărat ideile acelora, dar folosesc cunoștințele politice și dictatoriale.”
El avertizează că Occidentul trebuie să își regândească strategiile și să devină mai conștient de riscurile pe care le reprezintă actuala ordine mondială emergentă.
Cătălin Rață a asigurat traducerea interviului.
Cartea „Întoarcerea vremurilor barbare. De la un război la altul” se lansează la Târgul Gaudeamus,vineri, 6 decembrie, de la ora 18:30, la standul Editurii Humanitas.