Texte si pretexte - Paul Cernat: critic şi istoric literar
22 Octombrie 2016, 10:09
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu.
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 22 octombrie 2016, a emisiunii Texte şi pretexte este eminentul critic şi istoric literar Paul Cernat, probabil cel mai valoros cronicar de întîmpinare pe care îl are România în prezent. Domnia sa ne va ajuta să desluşim contextul, pretextele, mecanismele de culise şi argumentele folosite de Juriul Nobel pentru acordarea înaltei distincţii pentru literatură în anul 2016.
O asemenea dezbatere, oricît de relativă, contextuală şi euristică ar fi, devine totuşi necesară în măsura în care desemnarea cantautorului american Bob Dylan drept laureat a stîrnit o sumedenie de critici, proteste şi acuzaţii, atît în România cît şi aiurea. A meritat Robert Allen Zimmerman cea mai importantă distincţie literară a planetei? Deşi a fost contestat că nu ar avea profilul unui scriitor sadea, totuşi poemele au fost continuu publicate în noi şi noi ediţii, sub titlul Lyrics/ Versuri. Ca artist, este extrem de versatil, căci s-a manifestat ca pictor, actor şi scenarist.
În afara editării de albume muzicale, Dylan a publicat lucrări experimentale precum Tarantula (1971) şi colecţia Writings and Drawings (1973). A scris autobiografia Chronicles (2004), în care evocă amintirile sale din perioada frugală a anilor petrecuţi în New York, text în care analizează propria biografie în contextul agitatei vieţi a culturii pop americane. Pasiunea sa pentru muzică s-a concretizat în compoziţii de tip folk american şi blues, fiind profund inspirat de folkistul antisistem, un adevărat erou al mişcării sindicale interbelice, Woody Guthrie.
A fost influenţat şi de autorii timpurii ai „Generaţiei Beat”, dar şi de poeţii modernişti americani. Dylan s-a mutat apoi la New York în 1961 şi a început să cânte în cluburi de noapte şi în cafenele, în Greenwich Village.
Concursul emisiunii aduce în prim-plan figura unui imens compozitor şi interpret, artistul maghiar Ferenc Liszt, de la cărui naştere se împlinesc 205 ani, acesta vazînd lumina zilei în anul 1811 la Raiding, în Imperiul Austriac.
În cadrul rubricii fixe Ora veselă, bizuită pe materiale sonore din Arhiva de Aur a SRR, vă invităm la un monolog comic intitulat Discul, interpretat de Dem. Rădulescu, zis şi Bibanu’.
link you tube spre piesa Blowing in the Wind interpretată de Bob Dylan (versiunea din 1963): https://www.youtube.com/watch?v=vWwgrjjIMXA.