Scriitori contemporani la Muzeul Național al Literaturii Române - Nora Iuga
03 Mai 2017, 21:08
Muzeul Național al Literaturii Române inaugurează sâmbătă, 6 mai 2017, prima serie de evenimente din cadrul proiectului cultural Scriitori contemporani la muzeu, în prezența scriitoarei Nora Iuga. Timp de 4 ore, în intervalul orar 13.00 – 17.00, Nora Iuga, personalitate marcantă a literaturii române contemporane, va deveni gazda expoziției de bază vernisate la sfârșitul lunii martie în noul spațiu al MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8.
Odată cu inaugurarea noii expoziții de bază a Muzeului Național al Literaturii Române (Nicolae Crețulescu nr. 8), ne propunem o deschidere cât mai mare față de publicul vizitator de toate vârstele, printr-o serie de evenimente prin care ne dorim repoziționarea unei instituții de importanță națională pe harta culturală, educațională, turistică a Bucureștiului, dar și a țării. Programul Scriitori contemporani la muzeu își propune să atragă un număr cât mai mare de viziatori, care săptămânal, timp de patru ore, vor intra într-un dialog cultural și literar cu scriitorii invitați, despre scrierile acestora, dar și despre scrierile autorilor prezenți în expoziția de bază a MNLR, vor primi volume cu dedicațiile acestora, vor participa la o lectură publică din opera scriitorilor invitați și vor citi manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferați, deveniți gazdele acestui spațiu inedit.
Nora IUGA (4 ianuarie 1931, Bucureşti; numele la naştere: Eleonora), poetă, prozatoare şi traducătoare. Debutul editorial, în 1968, cu Vina nu e a mea. Al doilea volum, Captivitatea cercului (1970), este scos din circulaţie la doar câteva săptămâni de la apariţie ca urmare a unei decizii venite de la Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Va avea interdicţie de publicare timp de opt ani, până în 1978.
A fost de patru ori distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În 1980, pentru volumul Opinii despre durere; în 1994, pentru romanul Săpunul lui Leopold Bloom; în 1998, pentru traducerea romanului lui Günter Grass, Toba de tinichea; şi în 2000, pentru Sexagenara şi tânărul. A primit, între altele, Premiul Friedrich Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în 2007, pentru contribuţia la promovarea literaturii germane.
În intervalul mai 2009 – mai 2010, a beneficiat de o bursă DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) – cea mai importantă bursă acordată de statul german unui scriitor străin. Mai multe dintre cărţile autoarei au fost traduse şi publicate în Germania, Franţa, Italia, Elveţia, Spania, Bulgaria şi Slovenia. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi membră PEN-Club.