Scriitoarea și jurnalista Elena Vlădăreanu participă la Târgul Internațional de Carte de la Londra
Elena Vlădăreanu realizează emisiunea zilnică ”Scena și Ecranul” la Radio România Cultural.
11 Martie 2024, 14:55
Scriitoarea va fi parte din primul panel de discuții, ce deschide prezența Institutul Cultural Român la această ediție a Târgului de Carte de la Londra. Mai mult, pe 14 martie, la Barbican Center, Elena Vlădăreanu va susține un performance în cadrul unui spectacol din seria SWORDS – Spoken Word Sessions.
Scriitoarea se va întâlni cu cititorii britanici în această seară, pe 11 martie, de la ora 19:00, în cadrul panelului The Female Gaze: Women and Writing, un eveniment dedicat vocilor scriitoarelor din România și Marea Britanie.
Elena Vlădăreanu, una dintre inițiatoarele și coordonatoarele Premiului „Sofia Nădejde”, acordat scriitoarelor române contemporane, va participa la discuție alături de Hannah Dawson, cercetătoare specializată în istoria ideilor, profesoară la King's College London și editoarea cărții The Penguin Book of Feminist Writing și Suzannah Lipscomb, istoric, scriitoare, personalitate TV și președinta juriului ediției inaugurale a Women's Prize for Non-Fiction 2024, precum și alături de Alina Purcaru, poetă, coordonatoarea, împreună cu Paula Erizanu, a antologiei în trei volume Un secol de poezie română scrisă de femei publicată la editura Cartier.
Evenimentul va fi moderat de scriitoarea, editoarea și jurnalista Paula Erizanu.
Mai mult, pe 14 martie, de la ora 18:00, la Centrul Barbican, Elena Vlădăreanu va fi parte din spectacolul ce închide seria evenimentelor dedicate literaturii din România, cu un spectacol SWORDS – Spoken Word Sessions. Proiectul gândit și organizat de Cosmin Perța și Iulian Morar aduce împreună muzicieni, poeți, actori, autori și performeri, în sesiuni deschise, completate de muzică și proiecții multimedia. SWORDS – Spoken Word Sessions este una dintre primele și cele mai vizibile inițiative de spoken word din România. La Barbican Library, Cosmin Perța și Iulian Morar vor prezenta performance-ul Love & War, însoțit de performance-uri realizate de Elena Vlădăreanu, Florentin Popa și Mădălina Căuneac.
Invitații Institutului Cultural Român pentru această ediție a Târgului de Carte de la Londra sunt scriitorii Mădălina Căuneac, Liliana Corobca, prof. Hannah Dawson, Paula Erizanu, prof. Suzannah Lipscomb, Cosmin Perța, Florentin Popa, Alina Purcaru, Maria Stadnicka, Matei Vișniec, Elena Vlădăreanu. De asemenea, pe lista participanților se află și scriitorul și editorul Marius Chivu, Bogdan Crețu, scriitor și critic literar, împreună cu Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor, Nemira, Alex Ciorogar și Susan Curtis, artistul Iulian Morar, traducătoarea Gabi Reigh și managerul cultural Milena Deleva.
Participarea românească la Târgul de Carte de la Londra este organizată de Centrul Național al Cărții și de Institutul Cultural Român de la Londra, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerului Culturii, Asociației Editorilor din România, Conway Hall și Barbican Centre.
Despre Elena Vlădăreanu
Elena Vlădăreanu (n. 1981) este scriitoare și jurnalistă, trăiește și lucrează în București.
A debutat cu poezie în 2001-2002; de atunci, a publicat mai multe volume de versuri, printre care spaţiu privat. a handbook (Cartea Românească, 2009, cu desene de Dan Perjovschi), Non Stress Test (Casa de Pariuri Literare, 2016), Bani. Muncă. Timp liber (Nemira, 2017), minunata lume disney (Nemira, 2019). Texte de diferite genuri – poezie, proză, dramaturgie – i-au apărut în mai multe antologii, în România și în străinătate. În teatru, a colaborat cu Robert Bălan la mai multe proiecte performative. În decembrie 2018 a inițiat proiectul Zilele „Sofia Nădejde“, sub egida căruia s-a desfășurat, în ultimii ani, Gala Premiilor „Sofia Nădejde“ pentru Literatură Scrisă de Femei.
A debutat în proză cu August, volum apărut în imprintul n’autor, coordonat de Eli Bădică.