Romanul O formă de viață necunoscută de Andreea Răsuceanu va apărea în limba bulgară la ICU Publishing
25 Ianuarie 2024, 14:47
În luna februarie a acestui an, romanul O formă de viață necunoscută (Polirom, 2022 – ediție de buzunar) de Andreea Răsuceanu va apărea în limba bulgară la ICU Publishing, în traducerea Lorei Nenkovska. O formă de viață necunoscută a mai apărut în limba franceză și este în curs de apariție în limba spaniolă.
O formă de viață necunoscută este al doilea roman al Andreei Răsuceanu publicat de ICU Publishing. Romanul își va găsi locul printre volume semnate de zeci de scriitori europeni – autori de expresie engleză, germană, greacă, neerlandeză, slovenă etc. Înființată în anul 2010, editura bulgară are în portofoliu autori ca: Olga Tokarczuk, Colm Tóibín, Zadie Smith, Hisham Matar, Rose Tremain etc.
Traducătoarea Lora Nenkovska spune despre roman: „Andreea Răsuceanu a folosit cu pricepere fiecare document din cele trei epoci pentru a ne oferi o călătorie detaliată prin spirala timpului și a sufletelor celor trei personaje. Fiecare element din poveste are propriul său sens, obiectele mărunte redau aspectul vieții și spiritul epocilor trecute. Și într-adevăr, exact așa cum arheologul iscusit poate crea o poveste vie din rămășițele mute, tot așa un bun povestitor poate imagina și recrea viața și atmosfera din jurul femeilor ale căror nume le-a găsit în documentele și manuscrisele prăfuite.”
Editoarea Nevena Dishlieva-Krysteva declară: „Ceea ce crește din incertitudinile, fricile și durerile Stancăi, Elenei și Ioanei este o formă de viață necunoscută. O formă de viață care sfidează conceptele convenționale de timp și spațiu. Avem de-a face cu un roman frumos, nostalgic, care sondează adâncimile psihicului uman, plin de un limbaj luxuriant și o lumină blândă. Și când întorci ultima pagină, știi cu siguranță că „toate durerile vor dispărea dacă viața îți oferă un singur motiv să trăiești.”
Serenela Ghițeanu despre volum: „Romanul este una dintre acele perle rare pentru că pornește de la juxtapunerea a trei povești de viață, din trei epoci diferite, dar reușește mult mai mult decât o cronică de familie și de epocă, reușește să ofere o meditație profundă asupra Vieții și Morții. Narațiunea ei pare că reface istoria Lumii, într-atât de ample sunt dimensiunile pe care le iau destinele particulare ale eroilor. O adevărată cosmologie plină de forță și de originalitate.”
În luna aprilie, Andreea Răsuceanu va fi invitata Festivalului Literary Talks Sofia și va susține un turneu de promovare a celor două romane traduse.
Andreea Răsuceanu este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020, 2023), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru Proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022). O formă de viață necunoscută (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil și este în curs de apariție în Spania, la Editorial Confluencias. În toamna lui 2023 a apărut la Editura Polirom ultimul roman al trilogiei satului C., Linia Kármán. Volumul de debut, Cele două Mântulese (2009), este o versiune a tezei de doctorat, o microistorie bazată pe documente a străzii Mântuleasa. În 2013 a apărut Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și premiile revistei Observator cultural; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (2016) și Dicționar de locuri literare bucureștene (2019, coautor), pentru care a primit Premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică. A publicat proză în reviste literare și în numeroase volume colective.