Ascultă Radio România Cultural Live

Romania va participa la Targul de carte de la Göteborg – 2017

19 Septembrie 2017, 12:59

Romania este reprezentata la Targul de carte de la Göteborg Bokmässan 2017, desfasurat in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2017, cu un stand si un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman prin ICR Stockholm si Centrul National al Cartii. Invitatii din acest an sunt scriitorii Cristina AndoneGabriella Eftimie, Cecilia HanssonFelicia Margineanu,  Radu Vancu, jurnalistii suedezi Daniel SjölinZandra Thuvesson, editoarea Arina Stoenescu si profesorul de limbi romanice Ingmar Söhrman.

Editia din acest an are ca tema principala educatia si formarea constanta, iar ca tema adiacenta libertatea de expresie in contextul politic si social al lumii actuale. Institutul Cultural Roman organizeaza opt seminarii, in cadrul programului oficial al targului, la standul EUNIC si este partener la organizarea unor discutii pe alte scene din cadrul targului. Scriitorii invitati vor participa la  lecturi in cadrul scenei dedicate poeziei.

Literatura romana este reprezentata si la standul EUNIC Stockholm, reteaua institutelor culturale active in Suedia, care se numeste Café Europa. Aici se vor reuni in dialog scriitori din numeroase tari europene. La organizarea standului, ICR Stockholm a colaborat cu Ambasada Austriei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Olandei, Ambasada Spaniei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura, Institutul Polonez, Institutul Suedez, Institutul Ucrainian si Asociatia Judisk Kultur din Suedia.

In cadrul targului de carte se va decerna Premiul Marin Sorescu pentru anul 2017, premiu acordat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez a carui opera desfiinteaza granitele si faciliteaza dialogul international. Numele castigatorului va fi facut public in cadrul ceremoniei de joi, 28 septembrie, de pe scena Bibliotek&berättarscenen.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm organizeaza in continuare, in capitala Suediei, un program avand-o ca invitata pe scriitoarea Cristina Andone, autoarea colectiei de carti muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicala. Pe 3 octombrie, ICR Stockholm va gazdui lansarea bilingva in romana si suedeza a celui mai recent volum din colectia ei, urmata de o dezbatere intre scriitoarea din Romania, Camilla Lundberg - jurnalist si critic muzical si Arina Stoenescu - grafician si editor. Tema dialogului va fi despre posibilitatile pe care muzica si ilustratia le ofera educarii cognitive si afective a copiilor.

Cristina Andone este scriitoare, activista pentru educatie si trainer de creativitate, autoare a colectiei de carti muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicala.

Gabriella Eftimie, poeta si traducatoare romana, este stabilita in Suedia. Autoare a volumului Nordul e o stare de spirit, pentru care a primit premiul Tanarul Poet al anului 2014 la Gala Tinerilor Scriitori din Romania, este si traducator din limbile engleza, germana si suedeza. Printre autorii pe care i-a tradus se numara Charles Bukowski, Aris Fioretos, Günter Grass, Saša Stanisic si Juli Zeh.

Cecilia Hansson este poeta, scriitoare si traducatoare suedeza.A debutat in 2002 cu volumul de poezii Revbensdagar, morgnar. A lucrat ca jurnalist la Societatea Suedeza de Radiodifuziune si a colaborat la diferite ziare ca jurnalist cultural. A participat la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum si la alte programe ale institutului.

Camilla Lundberg este critic de muzica, jurnalista la cotidianele suedeze Expressen si Dagens Nyheter si directoare muzicala la Televiziunea Suedeza.

Felicia Margineanu este scriitoare, fotograf si fondatoare a OhSnap! - o organizatie pentru femei care folosesc aparatul de fotografiat in scopul generarii unui impact in societate. Autoarea suedeza de origine romana foloseste mediile sociale ca mijloc de dezvoltare a democratiei participative. A fost premiata de ONU ca „Defender of Human Rights“.A vorbit in Parlamentul Suedez si a participat la dezbateri in Parlamentul European.

Daniel Sjölin este autor, critic literar, jurnalist, redactor si prezentator de televiziune si emisiuni de radio din Suedia, doctor in stiinte umaniste la Universitatea din Göteborg.

Arina Stoenescu este artist, ilustrator, designer de grafica, cadru didactic si doctorand la Universitatea Södertörn, editor si traducator din limbile romana si suedeza. Este stabilita in Suedia si a colaborat cu ICR Stockholm cu diverse ocazii.

Ingmar Söhrman este lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Si-a sustinut teza de doctorat in 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. In 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistica al Academiei Romane.

Zandra Thuvesson este jurnalista suedeza, activista in diverse organizatii pentru apararea drepturilor femeii si a fost consilier al actualului ministru al culturii din Suedia.

Programul participarii romanesti la Targul de carte de la Göteborg

Joi, 28 septembrie

· 13.00-14.00 Seminar la standul EUNIC: Arta de a traduce poezie.

Discutie intre scriitorii Cecilia Hansson, Gabriella Eftimie si Radu Vancu despre procesul traducerii poeziilor, pe baza experientelor celor trei poeti participanti la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm. Limba: engleza.

· 15.00 - 16.00 Rum för poesi, scena dedicata poeziei.

Lectura din versurile Gabriellei Eftimie, cu participarea autoarei. Limba: romana si suedeza.

· 16.00 - 17.00 Rum för poesi, scena dedicata poeziei.

Lectura din versurile lui Radu Vancu, cu participarea autorului. Limba: romana si suedeza.

· 15.00 – 15.30 Seminar in programul oficial al targului: Conectat - un ghid despre oportunitatile mediilor sociale (virtuale).

Discutie intre scriitorii Felia Margineanu si Radu Vancu si jurnalista Zandra Thuvesson, despre posibilitatile de folosire a mediilor sociale in scopul impulsionarii luptei pentru valorile democratiei, prin implicarea sociala.Limba: engleza.

· 16.00 – 16.45 Seminar organizat in colaborare cu clusterul EUNIC, in programul oficial al targului: Art and music as a tool: Literature and the Child ́s Mind.

Discutie intre scriitorii Piotr Socha (Polonia), Cristina Andone (Romania), Indrek Koff (Estonia), Truus Matti (Olanda) si Katti Hoflin (Suedia), despre rolul muzicii in viata noastra, atat a adultilor, cat si a copiilor si despre posibilitatile pe care le ofera folosirea muzicii ca instrument eficient in procesul crearii literaturii pentru copii, in vederea dezvoltarii fanteziei acestora si a sporirii atractivitatii lecturilor pentru copii. Limba: engleza.

· 16:00 - 17:00 Seminar la standul EUNIC: Romania in inima mea

Prelegerea lingvistului si profesorului suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman despre cultura, Istoria si limba romana, de la Dracula la Carul cu Bere, bazata pe experientele si calatoriile de studii ale profesorului suedez in Romania, de-a lungul a 40 de ani.Limba: suedeza.

· 17.20 - 17.50 Scena Bibliotek&berättarscenen din cadrul targului: Decernarea Premiului Marin Sorescu pe anul 2017.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm decerneaza anual premiul Marin Sorescu unui scriitor suedez care desfiinteaza granite si creeaza locuri de intalnire, care prin opera sa face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala. Numele castigatorului celei de-a XI-a editii a Premiului Sorescu va fi anuntat in cadrul targului de carte in prezenta membrilor juriului, Jonas Ellerström, Anna Hallberg, Annina Rabe si Dan Shafran. Limba: suedeza.

Vineri, 29 septembrie

· 10.00 - 10.45 Seminar din programul oficial al targului: Fara speranta, dar nu grav - despre arta si politica in Europa Centrala astazi

Discutie intre scriitorii Radu Vancu, Cecilia Hansson si jurnalista Zandra Thuvesson despre cum vad scriitorii si intelectualii din Europa Centrala de astazi dezvoltarea regiunii, din punct de vedere artistic si politic. Discutia porneste de la cartea Ceciliei Hansson (Hopplöst men inte allvarligt –konst och politik i Centraleuropa), o colectie de interviuri cu unii dintre cei mai importanti intelectuali ai Europei Centrale si de Est, printre care Herta Müller, Mircea Cartarescu, Radu Jude, Gianina Carbunariu, Dan Perjovschi, Péter Nádas, Marina Abramović, Michael Haneke.Program organizat in colabortare cu editura Natur&Kultur. Limba: engleza.

· 11.30–11.50 Seminar din programul oficial al targului: Copiii si educatia muzicala.

Discutie intre scriitoarea Cristina Andone si editoarea Arina Stoenescu despre modul in care muzica influenteaza si impulsioneaza dezvoltarea cognitiva si afectiva a copiilor.Program in colaborare cu Editura Pionier press. Limba: engleza.

· 13:00 – 14:00 In dialog – Cristina Andone & Indrek Koff, seminar la standul EUNIC

Discutie intre scriitorii Cristina Andone (Romania) si Indrek Koff (Estonia) despre literatura pentru copii din ziua de astazi si modalitatile in care se poate dezvolta creativitatea copiilor prin literatura, precum si rolul jucat de autor in procesul creatiei si al atragerii publicului tanar catre lectura prin mijloace inovative. Limba: engleza

· 16.00 - 16.45 Seminar in programul oficial al targului: Ce este de castigat si ce este de pierdut?

Discutie despre angajamentul politic al scriitorului in contextul societatii actuale. Poetul Radu Vancu si scriitorul si jurnalistul suedez Daniel Sjölin vor discuta despre modul in care scriitorii ar trebui sa se implice in societate si politica – ce au de castigat si ce au de pierdut din acest lucru. Limba: engleza.

Sambata, 30 septembrie

· 11.00 – 11.45 Seminar organizat in colaborare cu clusterul EUNIC, in programul oficial al targului: New definitions of freedom

Discutie intre autorii Radu Vancu (Romania), Terézia Mora (Elvetia) si Yuri Andrukhovych (Ucraina) despre evadare si exil, despre conflict si reconstructie intelectuala in Europa. Limba: engleza.

Participarea romaneasca la Targul de carte de la Göteborg de anul acesta este coordonata de Institutul Cultural Roman prin ICR Stockholm si Centrul National al Cartii, in colaborare cu reteaua EUNIC Stockholm si editurile Natur&Kultur si Pionier press.

Lansare de carte la Chișinău: Lilia Calancea, „Rodica Ojog-Brașoveanu. 320 de pisici în Cimitirul Bellu”
Literatură 15 Aprilie 2025, 18:05

Lansare de carte la Chișinău: Lilia Calancea, „Rodica Ojog-Brașoveanu. 320 de pisici în Cimitirul Bellu”

Miercuri, 16 aprilie 2025, ora 18.00, la Cărturești la Muzeu – Chișinău (Str. 31 August 1989, Nr. 121 A), are loc...

Lansare de carte la Chișinău: Lilia Calancea, „Rodica Ojog-Brașoveanu. 320 de pisici în Cimitirul Bellu”
Luminița Voina-Răuț: Mario Vargas Llosa îmi spunea că, pentru el,“ciorna este cea mai grea, ciorna îl torturează cel mai tare”
Literatură 14 Aprilie 2025, 19:41

Luminița Voina-Răuț: Mario Vargas Llosa îmi spunea că, pentru el,“ciorna este cea mai grea, ciorna îl torturează cel mai tare”

Scriitorul peruan  Mario Vargas Llosa ,  laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în 2010 , a...

Luminița Voina-Răuț: Mario Vargas Llosa îmi spunea că, pentru el,“ciorna este cea mai grea, ciorna îl torturează cel mai tare”
Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viață la 89 de ani
Literatură 14 Aprilie 2025, 06:59

Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viață la 89 de ani

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa , laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010 , a încetat din viață...

Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viață la 89 de ani
Lansarea volumului „Teoria lucrului bine făcut“ de Veronica Stănică la Librăria Humanitas Cișmigiu – luni, 14 aprilie, ora 19.00
Literatură 11 Aprilie 2025, 16:27

Lansarea volumului „Teoria lucrului bine făcut“ de Veronica Stănică la Librăria Humanitas Cișmigiu – luni, 14 aprilie, ora 19.00

Editura Litera  vă așteaptă luni, 14 aprilie, ora 19.00  la  Librăria Humanitas de la Cișmigiu  (bd....

Lansarea volumului „Teoria lucrului bine făcut“ de Veronica Stănică la Librăria Humanitas Cișmigiu – luni, 14 aprilie, ora 19.00
Lansare de carte la Timișoara: „Francezi în Banat, bănățeni în Franța” de Smaranda Vultur
Literatură 10 Aprilie 2025, 18:14

Lansare de carte la Timișoara: „Francezi în Banat, bănățeni în Franța” de Smaranda Vultur

Vineri, 11 aprilie 2025, ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, Timișoara), are loc lansarea volumului...

Lansare de carte la Timișoara: „Francezi în Banat, bănățeni în Franța” de Smaranda Vultur
La mai puțin de un an de la câștigarea Prix Goncourt, ediția în limba română a romanului Huriile de Kamel Daoud
Literatură 10 Aprilie 2025, 12:32

La mai puțin de un an de la câștigarea Prix Goncourt, ediția în limba română a romanului Huriile de Kamel Daoud

Ediția în limba română a romanului Huriile de Kamel Daoud , recompensat în 2024 cu Prix Goncourt , cel mai...

La mai puțin de un an de la câștigarea Prix Goncourt, ediția în limba română a romanului Huriile de Kamel Daoud
Romanul SAREK, de Ulf Kvensler, publicat în România la Crime Scene Press, desemnat „Cel mai bun roman polițist al anului 2025” în Franța
Literatură 07 Aprilie 2025, 10:59

Romanul SAREK, de Ulf Kvensler, publicat în România la Crime Scene Press, desemnat „Cel mai bun roman polițist al anului 2025” în Franța

SAREK, debutul literar semnat de autorul suedez Ulf Kvensler, tradus în România la Crime Scene Press, a fost...

Romanul SAREK, de Ulf Kvensler, publicat în România la Crime Scene Press, desemnat „Cel mai bun roman polițist al anului 2025” în Franța
34 de scriitori de literatură pentru copii România, Republica Moldova și Ucraina și-au întâlnit publicul la Festivalul "Dimineața Cuvintelor"
Literatură 07 Aprilie 2025, 10:50

34 de scriitori de literatură pentru copii România, Republica Moldova și Ucraina și-au întâlnit publicul la Festivalul "Dimineața Cuvintelor"

Festivalul se află la cea de-a doua ediție și este inițiat și organizat de Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret a...

34 de scriitori de literatură pentru copii România, Republica Moldova și Ucraina și-au întâlnit publicul la Festivalul "Dimineața Cuvintelor"
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
01:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
03:00 - 04:00
reluare Cum ne place! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
03:00 - 05:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 06:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
03:00 - 03:30
România de nota 10 (reluare)
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru