Repere spirituale - Daniela Rei Vişan în dialog cu Dan Pavel la Radio România Cultural
14 Ianuarie 2018, 06:24
duminică 14 ianuarie 2018, de la ora 22,20
"mai presus de orice, a citi înseamnă a încerca să afli cine eşti.A te cunoaşte pe tine însuţi".
" A răspunde la întrebarea:* cum ne influenţează astăzi regimul comunist totalitar viaţa?* înseamnă de fapt a răspunde la marile întrebări ale societăţii umane: cum influenţează trecutul prezentul? Cum influenţează trecutul viitorul? Cum influenţează prezentul trecutul? Şi mai ales cum influenţăm noi trecutul?"
" În chipuri specifice, fiecare regim şi toate la un loc au moştenirea lor .Înţelegerea lumii în care trăim, o lume tot mai complicată, labirintică, este imposibilă fără înţelegerea moştenirii trecutului. Fără înţelegerea lumii în care trăim, viitorul ne va lua violent, letal, prin surprindere.De fapt, nu ne va lua, pentru că ne-a luat deja prin surprindere. Trăim deja într-un început de viitor, unul tot mai incomprehensibil, tot mai iraţional. Parţial, cel puţin prin partea sa de agitaţie, seamănă cu perioadele de dinaintea instaurării bolşevismului în Rusia şi a nazismului în Germania."
Fragmentele citate au fost publicate de Dan Pavel în ultimul său volum " GRAJDURILE LUI AUGIAS Rituri de purificare în posttotalitarism" apărut la sfârşitul anului trecut la Editura Polirom, lucrare de referinţă pentru toţi cei care încearcă să înţeleagă mai bine lumea în care trăim şi zvârcolirile istoriei.
Pornind de la câteva întrebări esenţiale pentru înţelegerea secolului XX, Dan Pavel survolează mai multe domenii, de la ştiinţe politice, istorie şi filosofia istoriei, teologie, sociologie,până la mitologie sau literatură.Un traseu simbolic, dificil de parcurs, necesitând disciplină, perseverenţă, curaj.
"Ce a fost comunismul?
Ce a fost totalitarismul?
Ce a fost nazismul?
Ce a fost Gulagul?
Ce a fost Holocaustul?"
reprezintă întrebările cheie în jurul cărora se construieşte întreaga arhitectură a cărţii.
În cele 40 de minute ale ediţiei de duminică, 14 ianuarie 2018 a emisiunii Repere spirituale, vom încerca să schiţăm alături de Dan Pavel câteva din temele explicate în paginile cărţii.
" Una dintre concluziile acestei cărţi priveşte natura istoriei.Propun o viziune asupra istoriei ca proces al acumulării răului. Diferitele comunităţi au dedublat acest proces prin rituri de purificare şi exorcizare, ca un enorm efort civilizaţional, cultural, moral al oamenilor de a realiza istoria ca un proces al acumulării binelui. Când nu se realizează dedublarea, se creează un dezechilibru. Din moment ce acumularea răului se face în mod continuu, uneori într-un ritm prea rapid, realizarea istoriei ca acumulare a binelui trebuie făcută din când în când prin mijloace excepţionale, de natură compensatorie".
Care sunt aceste mijloace compensatorii, cine şi le poate asuma şi cum anume? iată câteva întrebări pe care le vom discuta alături de Dan Pavel la Radio România Cultural.
După cum mărturisea şi autorul, structura volumului " GRAJDURILE LUI AUGIAS Rituri de purificare in posttotalitarism" este una labirintică, amintind de cele douăsprezece munci ale lui Hercule, model simbolic al acestui volum.
Pentru iubitorii de istorie, volumul oferă informaţii inedite despre cele două războaie mondiale, despre biografiile câtorva personaje care au influenţat în mod decisiv istoria secolului XX.
S-a vorbit puţin şi insuficient despre rolul serviciilor secrete germane în sprijinirea lui Lenin şi a bolşevismului. S-a discutat şi mai puţin despre viziunea aproape profetică a lui Sir Winston Churchill privind pericolul bolşevismului asupra regimurilor politice din întreaga lume.Să ne reamintim că britanicii au sprijinit Armata Albă până în toamna anului 1919, întrucât, scrie Dan Pavel " Comunismul reprezenta pentru Churchill răul în stare pură, o forţă satanică." Ronald Reagan a fost chiar mai dur, definind întregul sistem comunist ca "Imperiu al Răului"-"The Empire of Evil".Tot el a fost cel care, în perioada Războiului Rece îşi propusese înfrângerea comunismului rus, dar nu şi un proces al comunismului.
Desigur, pe durata celor 40 de minute ale emisiunii, vom nuanţa discuţia despre circumstanţierea spaţială sau temporală a răului.
Pentru cei care încă nu au reuşit să parcurgă biografia necesară privind victimele comunismului şi ale Holocaustului, Dan Pavel prezintă în volumul său câteva informaţii de referinţă, practic o sinteză a celor mai importante lucrări publicate în literatura anglo-saxonă pe aceaste teme.
În volum este descris şi unul din cele mai contestate experimente desfăşurate la Stanford, cunoscut drept "the Stanford Prison Experiment". Au participat 24 dintre studenţii psihologului Philip Zimbardo, iar concluziile sale au fost uluitoare pentru întreaga lume ştiinţifică şi nu numai.
În dialogul pe care îl vom difuza duminică, vom discuta şi despre standardele duble utilizate de comunitatea internaţională în judecarea regimurilor criminale. Vom afla de ce nu a fost posibil un proces al comunismului şi care sunt consecinţele directe, pe termen lung, ale "spălării pe creier", în regimurile totalitare, dar şi în societăţile libere.Laicizarea accentuată a lumii occidentale, banalizarea şi relativizarea răului, fărâmiţarea şi risipirea acestuia, tocirea accentuată a discernământului, pot fi la fel de periculoase ca şi ideologiile criminale.
Poate că cea mai provocatoare idee a cărţii GRAJDURILE LUI AUGIAS Rituri de purificare în posttatalitarism, este cea lansată spre finalul volumului, ca un exerciţiu etic şi spiritual pentru fiecare dintre noi:
" Cine se crede infailibil, incoruptibil, omniscient, omnipotent, cine nu se îndoieşte de sine, acela nu este om. Cercetările aparent abstracte, generale, despre indivizi şi comunităţi aflate în situaţii limită din această carte nu sunt despre nimeni altcineva decât despre mine. Toţi oamenii sunt eu.Eu puteam fi oricare dintre ei.Ce aş fi făcut eu în diferite situaţii? Cum reacţionam dacă eram deportat la Auschwitz? Oricine se putea naşte evreu, ţigan, polonez, ori putea să ajungă comunist sau prizonier sovietic de război. După cum oricine se putea naşte în comunităţile din care au apărut cei care i-au ucis pe ceilalţi.Ce făceam eu dacă eram închis şi torturat la Piteşti? Deveneam torţionar, mă sinucideam sau mă lăsam omorât în bătaie?
Dar dacă ajungeam la Canal ori eram închis la Sighet? Ce făceam dacă dacă eram ofiţer ori soldat în trupele germane sau române implicate în uciderea evreilor, ruşilor, ucrainenilor de pe frontul de răsărit? Dar dacă eram un tânăr idealist, comunist, dornic să schimb sistemul ţarist nedrept?[...]
Celui care crede că ştie răspunsul dinainte ar trebui să i se răspundă că la asemenea întrebări nu ştii răspunsul nici măcar după; chiar şi atunci ai îndoieli. Cercetarea naturii umane este una dintre cele mai pragmatice ocupaţii. Îndemnul socratic ( şi orfic) " Cunoaşte-te pe tine însuţi!" face parte din logica normativă valabilă pentru toate timpurile."
Imaginile postate pe siteul RRC sunt realizate de Mazen Rifai şi au fost realizate la Librăria Cărtureşti, în data de 20 decembrie 2017, cu prilejul unui eveniment organizat de Editura Polirom. Ana Blandiana, Stelian Tănase şi Gabriel Andreescu au prezentat volumul lui Dan Pavel. Moderatorul întâlnirii a fost George Onofrei.