Premiul Nobel pentru Literatură din 2023 a fost acordat scriitorului norvegian Jon Fosse, "pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse"
05 Octombrie 2023, 15:27
Jon Fosse s-a născut în 1959 în Haugesund, pe coasta de vest a Norvegiei. Opera sa, scrisă în norvegiană Nynorsk, acoperă o varietate de genuri și cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.
Deși este astăzi unul dintre cei mai interpretați dramaturgi din lume, el a devenit tot mai recunoscut și pentru proza sa.
Prozator, poet și dramaturg, Jon Fosse și-a început cariera în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. Debutul său cu "Raudt, svart", la fel de rebel și emoționant, a abordat tema sinuciderii și, în multe feluri, a stabilit tonul pentru lucrările sale ulterioare.
Prima sa reușită europeană ca dramaturg a venit odată cu producția din 1999 la Paris a piesei sale "Nokon kjem til å komme" (1996; "Cineva va veni", 2002), regizată de Claude Régy. Chiar și în această piesă timpurie, cu temele sale de anticipare și gelozie copleșitoare, singularitatea lui Fosse este deplin evidentă. Prin reducerea radicală a limbajului și acțiunii dramatice, el exprimă cele mai puternice emoții umane de anxietate și neputință în cei mai simpli termeni.
Tocmai prin abilitatea de a evoca pierderea orientării omului și a modului în care, în mod paradoxal, aceasta poate să ofere acces la o experiență mai profundă, apropiată de divinitate, Jon Fosse a devenit cunoscut ca un mare inovator în teatrul contemporan.
De-a lungul anilor, a câștigat aproape toate premiile literare care se acordă în Norvegia. În 2010 i s-a decernat prestigioasa distincție Henrik Ibsen, considerat cel mai important premiu din lume pentru dramaturgie, în 2013, a primit Ordre National du Mérite în Franța, iar în 2014, European Prize for Literature.
Presa internațională a scris despre opera lui Jon Fosse:
„Proza lui este mistică, spirituală, perfect meșteșugită. Pură poezie!” (The Paris Review)
„În mâinile lui Fosse, Dumnezeu devine o forță estetică greu de stăpânit, explozivă, invizibilul din ceea ce este vizibil” (The Nation).
Comparat adesea cu Ibsen și Beckett, opera lui Jon Fosse este tradusă astăzi în mai bine de 50 de limbi.
Anul trecut, scriitoarea franceză Annie Ernaux a câştigat premiul Nobel în Literatură pentru "curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale".