Premiile Cărturino, la a doua ediție. Un proiect Cărturești care sărbătorește literatura română pentru copii și îi răsplătește pe creatorii ei
07 Noiembrie 2024, 11:42
Cărturești anunță lansarea ediției a doua a Premiilor Cărturino, un demers de recunoaștere a valorii literaturii pentru copii, a importanței ei în piața de carte din România și în procesul de a crește cititori.
Premiile Cărturino își propun să aducă în atenția publicului importanța literaturii pentru copii, să încurajeze creațiile originale, să impulsioneze titlurile publicate în condiții grafice curajoase, și să contribuie la creșterea calității cărților destinate celor mici și la educarea unui public tânăr care să aprecieze cartea ca obiect cultural.
După o primă ediție care a însumat 125 de cărți înscrise în total, 20 de titluri finaliste, 5 câștigători, o gală care a sărbătorit literatura română pentru copii alături de scriitori, ilustratori, editori, librari și cititori, participări la târguri internaționale, Premiile Cărturino se întorc anul acesta cu o identitate vizuală nouă, semnată de Ștefan Vasilachi, păstrând totodată categoriile principale și pe cele speciale de la prima ediție.
Astfel, Premiile Cărturino propun două secțiuni principale: Cartea ilustrată pentru copii a anului, un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat pentru carte ca întreg (text și ilustrație), care se va împărți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro, acordat pentru text. Pe lângă valoarea premiilor în bani, câștigătorii celor două secțiuni vor primi cărți în valoare de 200 de euro, pe care le vor dona unor asociații sau instituții alese de ei. Selecția cărților va aparține câștigătorilor.
Juriul pentru cele două secțiuni principale va fi alcătuit din: Diana Geacăr (scriitoare), Carla Duschka (grafician, Atelierul de grafică), Oana Purice (agent literar), Stela Lie (ilustratoare) și Monica Anghel (membru în echipa de organizare Cărturești).
În cadrul premiilor vor exista încă două secțiuni speciale, în valoare de 500 de euro fiecare: Premiul librarilor, acordat de un grup de librari reprezentanți ai mai multor librării din România și Republica Moldova, și Premiul copiilor, votat de un grup de copii.
Juriul librarilor va fi alcătuit din: Mihai Pricopoaia (Librarium), Raluca Selejan (La două bufnițe), Irina Ornea (Humanitas), Magdalena Bagrin (Cărturești Chișinău), Alina Muncileanu (Cărturești).
Înscrierea cărților se va face în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie 2024.
Adresă de contact: premii@carturesti.net.
Toate detaliile despre înscrierea cărților, condițiile de eligibilitate și calendarul de desfășurare sunt prezente în Regulamentul proiectului, pe blogul Cărturești.
„Doresc viață lungă tânărului Cărturino, pe care îl salut cu entuziasm - sper să devină un foarte bun stimulent pentru toți creatorii și producătorii români de cărți pentru copii.” - Carla Duschka
„M-am bucurat mult când am aflat de Premiile Cărturino, pentru că visul meu devenise real (plus că era nominalizat și romanul meu, Când erau dragonii mici, Polirom Junior, 2023), dar am avut și o părere de rău, na, să văd că mi-l îndeplinise altcineva.” - Diana Geacăr, interviu în Suplimentul de cultură
„Premiul Cărturino este o mare onoare pentru mine personal și un simbol al unei colaborări frumoase dintre românii de pe ambele părți ale Prutului. Deși premiul e meritul genialei ilustratoare Irina Dobrescu, am mers la decernare pentru a menționa cât este de importantă susținerea României pentru autorii și cititorii basarabeni. Noi avem limba stâlcită de ruși, suferim de un complex imens, iar atunci când o carte de-a noastră este apreciată înalt în România, simțim că am putea înfrunta orice obstacol.” - Ionela Hadârcă, interviu în Suplimentul de cultură
„(...) cred că ediția de anul acesta a fost și ca un fel de confirmare și strângere de mână prietenească acordate editurilor care s-au încumetat să publice literatură românească pentru copii. Cum spuneai, pe o piață mică și instabilă, să investești în cărți românești (pentru copii) poate fi o provocare. Mi se pare că editurile au primit un îndemn că e bine să continue, că nu sunt singure în acest efort. (...) În plus, această distincție este și o recunoaștere care poate cântări considerabil în exportul cărților românești pentru copii, mai ales că este oferită de Cărturești, un brand cu o bună vizibilitate și prestigiu pe piața internațională.” - Oana Purice, în Matca Literară
Premiile Cărturino continuă misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 5, Short. Festivalul de proză scurtă, Carte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.