Ascultă Radio România Cultural Live

Poeți de pe trei continente la cea de-a XI-a ediție a Poets in Transylvania

Poeți de pe trei continente la cea de-a XI-a ediție a Poets in Transylvania

28 Octombrie 2024, 01:24

Marți, 29 octombrie, la Sibiu debutează cea de-a XI-a ediție a Poets in Transylvania. Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente de profil din România. Ediția din acest an aduce la Sibiu nume de primă mărime ale literaturii internaționale de astăzi, poeți din 12 țări, de pe 3 continente: Statele Unite ale Americii, Ucraina, Canada, Mexic, Columbia, Belgia, Polonia, Slovenia, Germania, Irlanda, Republica Moldova și România.

„Nimeni nu a construit mai eficient comunități decât poezia.” - Radu Vancu, președintele Festivalului

Deschiderea oficială a ediției din acest an a festivalului și prima seară de poezie au loc pe data de 29 octombrie, la Casa Artelor, Muzeul ASTRA (Piața Mică 21), începând cu ora 18.00. Cea de-a doua și cea de-a treia seară de poezie, 30 octombrie, respectiv 31 octombrie, vor avea loc în Aula „Avram Iancu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), tot cu începere de la ora 18.00. Participarea publicului la Festival este cu acces liber, în limita locurilor disponibile.

Un moment special în program îl constituie întâlnirea poeziei cu artele vizuale: joi, 31 octombrie. Reunit sub motto-ul Poeții desenează pe Zidul lui Dan Perjovschi, evenimentul le va oferi poeților invitați la ediția din acest an a Festivalului ocazia de a desena pe a Zidul lui Dan Perjovschi / Ziarul Orizontal. Este vorba despre zidul Teatrului Național Radu Stanca, utilizat ca un „ziar orizontal” pe care Dan Perjovschi își desenează reacțiile la discuțiile publice, deopotrivă naționale și internaționale. Implicarea poeților în proiectul cunoscutului artist vizual român a debutat cu cinci ani în urmă, fiind o prezență constantă în arhitectura programului Poets in Transylvania.

„Se tot vorbește, pe bună dreptate, despre destrămarea țesutului social, despre atomizarea individuală, despre izolare, despre epidemia de singurătate care e responsabilă de depresia planetară și, în egală măsură, de radicalizarea de toate felurile. Poezia e una dintre cele mai eficiente tehnologii pe care specia le-a inventat împotriva singurătății. Nimeni nu a construit mai eficient comunități decât poezia: de la sacramentele rituale care legau tribul până la nation building-ul din secolul 19, poezia a catalizat apropierea cu o eficiență extraordinară. Festivalurile de poezie asta fac: sunt tehnologii verbale de construit comunități – și de alungat singurătatea. Sunt demonstrații că celălalt există. Și că diferența lui specifică e minunată. Veniți la Poets in Transylvania, ediția a 11-a – și vă veți convinge”, a declarat scriitorul Radu Vancu, președintele Festivalului.

Lista invitaților ediției din acest an include poeți remarcabili, laureați cu premii internaționale de prestigiu, traduși cu succes la edituri cunoscute din întreaga lume, invitați constant la festivalurile internaționale dedicate poeziei, mulți dintre aceștia, în poziții vizibile în cadrul organizațiilor internaționale ale scriitorilor sau cu o bogată activitate de cercetare la universități de vârf. Astfel, invitații acestei ediții predau la universități de vârf din Statele Unite, Canada sau Marea Britanie, au condus PEN Ucraina în timpul războiului de agresiune declanșat de Rusia, publică la Random House, Penguin, HarperCollins, Norton, Yale University Press, Bloodaxe și alte case editoriale prestigioase, sunt premiați de American Academy of Arts and Sciences, Pulitzer, National Endowment for the Arts, Guggenheim sau National Book Award.

Ca și la edițiile anterioare, festivalul are trei secțiuni specifice importante: una de lecturi, destinată publicului larg, o alta de dezbateri privind legătura dintre arte și acțiunea socială, precum și un program de întâlniri cu scriitorii destinat în primul rând publicului tânăr.

Secțiunea privind Arta și acțiunea socială, realizată la ultimele ediții în colaborare cu PEN România, va fi consolidată în ediția curentă prin invitarea ex-președintelui PEN Ucraina, reputatul romancier ucrainean Andrei Kurkov, laureat anul acesta al Premiului Médicis, nominalizat la Booker International (din al cărui juriu a și făcut parte), ale cărui 20 de romane au fost traduse în peste 40 de limbi. Discuția va avea tema Arta ca martor. Literatura și muzica în vreme de război. Alături de Andrei Kurkov, vor mai participa la discuție Carolyn Forché, Oleksandr Krasovytskyy, Lloyd Schwartz. Este cunoscut faptul că Forché a publicat în 1993 o antologie fundamentală pe această temă, Against Forgetting: 20th century poetry of witness; Krasovytskyy este editorul lui Kurkov; Schwartz a fost distins în 1994 cu Premiul Pulitzer pentru critică de muzică clasică.

O serie de evenimente conexie, destinate în primul rând publicului tânăr – studenților, liceenilor, dar și publicului larg, vor va avea loc la Biblioteca Județeană ASTRA / American Corner (str. George Barițiu 7). Prima dintre acestea, la care este invitată poeta Rita Chirian, va avea loc chiar în avanpremiera ediției din acest an a Poets in Transylvania: vineri, 25 octombrie, de la ora 18.00. Următoarele evenimente din aceasră serie îi aduc în fața publicului pe poeții Andrei Codrescu (luni, 28 octombrie, 18.00) și Marin Mălaicu-Hondrari (joi, 31 octombrie, 12.00).

----

Poets in Transylvania. Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu este organizat de Muzeul ASTRA & Revista Transilvania, cu cofinanțare de la Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală și în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

PROGRAMUL Festivalului Poets in Transylvania, ediția a XI-a

Deschiderea festivalului & Prima seară de poezie
29 octombrie, Casa Artelor, Muzeul ASTRA (Piața Mică 21), 18.00

  • Andrei Codrescu (S.U.A. / România)
  • Iya Kiva (Ucraina)
  • Delia Grigore (România)
  • Adam Dickinson (Canada)
  • Carlos Aguasaco (Columbia / SUA)
  • Ana Pepelnik (Slovenia)
  • Sînziana Șipoș (România)
  • Dumitru Crudu (Republica Moldova)

Poets in Transylvania | Dezbaterea festivalului:

Arta ca martor. Literatura și muzica în vreme de război

30 octombrie, Aula „Avram Iancu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

(Bd. Victoriei 5-7), 14.00

  • Carolyn Forché, Andrei Kurkov, Oleksandr Krasovytskyy, Lloyd Schwartz

(Carolyn Forché a publicat în 1993 o antologie fundamentală pe această temă, Against Forgetting: 20th century poetry of witness; Andrei cunoaște, din păcate, din experiență directă, ce înseamnă scrierea literaturii în vremuri de război; Oleksandr este editorul lui Andrei; Lloyd a fost distins în 1994 cu Premiul Pulitzer pentru critică de muzică clasică.)

Poets in Transylvania | A doua seară de poezie
30 octombrie, Aula „Avram Iancu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), 18.00

  • Annemarie Ní Churreáin (Irlanda)
  • Edgar Kunz (S.U.A.)
  • Julia Fiedorczuk (Polonia)
  • Gerardo Beltrán (Mexic)
  • Ciprian Măceșaru (România)
  • Paula Erizanu (Republica Moldova)
  • Florin Iaru (România)
  • Jan Wagner (Germania)

Poets in Transylvania | Poeții desenează pe Zidul lui Dan Perjovschi
31 octombrie, Zidul lui Dan Perjovschi / Ziarul Orizontal

Dan Perjovschi, importantul artist vizual român, a folosit în ultimii 15 ani zidul Teatrului Național Radu Stanca ca pe un „ziar orizontal” pe care își desenează reacțiile la discuțiile publice, deopotrivă naționale și internaționale. În ultimele 5 ediții ale festivalului „Poets in Transylvania”, poeții au desenat pe zidul lui Dan un mesaj rezultat din conversațiile lor pe durata festivalului.

Poets in Transylvania | A treia seară de poezie
31 octombrie, Aula „Avram Iancu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), 18.00

  • Ion Mureșan (România)
  • Astrid Haerens (Belgia)
  • Simona Sigartău (România)
  • Alex Cosmescu (Republica Moldova)
  • Toni Chira (România)
  • Lloyd Schwartz (S.U.A.)
  • Claudiu Komartin (România)
  • Carolyn Forché (S.U.A.)

Poets in Transylvania - Concert poetic & închiderea festivalului
31 octombrie, Spațiul de evenimente ATU (str. 9 Mai nr. 10), 20.00
Beat Bukowski, spectacol muzical și poetic de Claudiu Fălămaș

(Claudiu este un muzician și actor specializat în crearea de concerte din poezie - a realizat acest lucru folosind texte de Ezra Pound, Charles Bukowski, Iustin Panța și mulți alți poeți.)

„Saga” literaturii române din Israel continuă la ICR Tel Aviv
Literatură 18 Ianuarie 2025, 16:49

„Saga” literaturii române din Israel continuă la ICR Tel Aviv

Adrian Grauenfels și „copilul său de suflet”, Editura Saga din Israel, sunt dovada faptului că diaspora culturală...

„Saga” literaturii române din Israel continuă la ICR Tel Aviv
„Orașul și zidurile sale incerte” de Haruki Murakami: lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Literatură 17 Ianuarie 2025, 18:20

„Orașul și zidurile sale incerte” de Haruki Murakami: lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Luni, 20 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, București), va avea loc lansarea...

„Orașul și zidurile sale incerte” de Haruki Murakami: lansare de carte la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Richard Osman, autorul seriei bestseller internaționale „Clubul Crimelor de Joi”, lansează o nouă serie plină de aventuri, umor și suspans
Literatură 17 Ianuarie 2025, 10:00

Richard Osman, autorul seriei bestseller internaționale „Clubul Crimelor de Joi”, lansează o nouă serie plină de aventuri, umor și suspans

Richard Osman, autorul seriei bestseller internaționale Clubul Crimelor de Joi , revine cu o nouă serie captivantă, al cărei...

Richard Osman, autorul seriei bestseller internaționale „Clubul Crimelor de Joi”, lansează o nouă serie plină de aventuri, umor și suspans
Nemira anunță publicarea noului roman al seriei bestseller „Jocurile foamei” de Suzanne Collins, concomitent cu lansarea internațională
Literatură 15 Ianuarie 2025, 16:52

Nemira anunță publicarea noului roman al seriei bestseller „Jocurile foamei” de Suzanne Collins, concomitent cu lansarea internațională

Nemira anunță o nouă lansare-eveniment în prima parte a acestui an. Cititorii din România vor avea ocazia să...

Nemira anunță publicarea noului roman al seriei bestseller „Jocurile foamei” de Suzanne Collins, concomitent cu lansarea internațională
Expoziție inedită MNLR: „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei”
Literatură 15 Ianuarie 2025, 00:26

Expoziție inedită MNLR: „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei”

De Ziua Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie 2025 , Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul...

Expoziție inedită MNLR: „Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei”
„Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024”, în direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale
Literatură 14 Ianuarie 2025, 08:25

„Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024”, în direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale

Luni, 6 ianuarie 2025, juriul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024 a anunțat public nominalizările...

„Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024”, în direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale
Conferința „Portretele patriciatului săsesc - o fereastră spre istoria Brașovului” de Ziua Culturii Naționale
Literatură 13 Ianuarie 2025, 20:32

Conferința „Portretele patriciatului săsesc - o fereastră spre istoria Brașovului” de Ziua Culturii Naționale

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul de Artă Brașov vă invită miercuri, 15 ianuarie 2025, la ora 16.00, la conferința...

Conferința „Portretele patriciatului săsesc - o fereastră spre istoria Brașovului” de Ziua Culturii Naționale
Editura Publisol dezvăluie istoria secretă a bombei germane prin volumul RĂZBOIUL LUI HEISENBERG, de Thomas Powers
Literatură 13 Ianuarie 2025, 11:14

Editura Publisol dezvăluie istoria secretă a bombei germane prin volumul RĂZBOIUL LUI HEISENBERG, de Thomas Powers

„Războiul lui Heisenberg va declanșa o furtună de controverse academice... Dar toți cititorii se vor bucura de intriga...

Editura Publisol dezvăluie istoria secretă a bombei germane prin volumul RĂZBOIUL LUI HEISENBERG, de Thomas Powers
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:00 - 16:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 17:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru