Poeta Svetlana Cârstean și actrița Katia Pascariu: lectură comună la Timișoara din volumul Sînt alta
23 Noiembrie 2022, 11:37
Poeta Svetlana Cârstean și actrița Katia Pascariu se vor întâlni cu publicul din Timișoara pentru o lectură comună din volumul Sînt alta, publicat la editura Nemira în colecția Vorpal. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 19.00 la Librăria independentă La Două Bufnițe.
Evenimentul face parte din programul Rezidența Literară La Două Bufnițe, ediția a3-a, noiembrie 2022.
Sînt alta este primul audiobook de poezie lansat de editura Nemira pe platforma Audiotribe, în lectura actriței Katia Pascariu și a poetei Svetlana Cârstean. AudioTribe este prima platformă din România care adună laolaltă peste 16.000 de audiobooks premium, în română și engleză.
„Cu Svetlana mă simt protejată și provocată în același timp, râd, mă mir, mă emoționez și-mi regândesc locul în lumea asta complicat de frumoasă; sînt alta (la fel cum o face mereu poezia ei) m-a luat pe sus, m-a învârtit, m-a zăpăcit, m-a pus pe gânduri... despre mine, despre lume, despre ce sunt și ce potențial am să fiu, să fi fost, despre ce și cine sunt eu în relație cu tot ce e în aerul din jur, de la oameni la situații și inapoi prin rămășițe și amintiri; să fiu în dialog artistic cu Svetlana e un gest de încredere, prietenie, respect și sprijin - reciproce, e un dans imperfect, pasional și feminin, cu râsete, schimburi de priviri și lacrimi...” (Katia Pascariu)
Katia Pascariu e actriță, lucrătoare și activistă culturală, performeră, parte din colective inter/pluri/trans-disciplinare care activează în zona artei politice, teatrului social și educațional, în spațiul independent local la Replika/ București sau cu echipele Vârsta4, Stagiunea de teatru politic/Macaz Coop., DramAcum, parte din colectivul artistic TES, uneori făcând film, alteori parte din proiecte internaționale, joacă și susține ateliere de teatru în română, engleză și franceză.
”Întotdeauna o muncă împreună, un proiect colectiv îmi dau un sentiment de siguranță, de apartenență și oglindire reciprocă binevenită. Pentru mine, Katia a fost și este acea alta ideală cu care poți merge pînă la capătul pămîntului și al textului. Inteligență, joacă, umanitate, căldură, curiozitate față de cea de lîngă tine, primire în spațiul interior, acceptare și luciditate în același timp. Îmi place vulcanul din Katia cea armonioasă, mai ales atunci cînd nimeni nu se așteaptă la existența lui.” (Svetlana Cârstean)
Svetlana Cârstean s-a născut la Botoșani, în 1969. Pentru volumul său de debut individual, Floarea de menghină (2008), a primit Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Cu Floarea de menghină a început și aventura suedeză a poeziei Svetlanei Cârstean. Cartea a fost publicată în Suedia în 2013, în traducerea poetei Athena Farrokhzad. În 2015 a lansat volumul Gravitație, tradus și publicat în Norvegia în 2017. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia volumul comun Trado (Editura Albert Bonnier, în colaborare cu Editura Rámus). Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira și a primit Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Traducerea poloneză a fost lansată în iunie 2019. În 2021, Trado a fost publicat în Danemarca și în Norvegia. Tot în 2021, a lansat noul său volum de poezie, Sînt alta (Editura Nemira). Ca jurnalistă, a făcut sute de interviuri cu artiști, navigatori, deschizători de drumuri. Din 2015, Svetlana Cârstean realizează seria de întîlniri și dialoguri Intersecțiile de miercuri.
Ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediție, Rezidența literară La Două Bufnițe este prima rezidența literară din Timișoara și își propune să promoveze creaţia contemporană la nivel național și internaţional prin oferirea unor burse care acoperă cheltuielile de transport, cazare pentru o lună de zile în orașul de pe Bega și onorariu pentru 2 scriitori contemporani, încurajând astfel mobilitatea acestora și susținând proiectele la care lucrează.