Participarea României la Festivalul literar “I Dialoghi di Trani” cu două prezentări de carte și o proiecție de film
20 Septembrie 2022, 08:53
La invitația organizatorilor, România va fi prezentă și în acest an la Festivalul literar „I dialoghi di Trani”: în perioada 23-24 septembrie 2022, vor avea loc trei manifestări culturale care vor avea ca protagoniste literatura și cinematografia românească. Volumele prezentate publicului italian vor fi „ Kinderland” de Liliana Corobca și „ Arheologia iubirii” de Cătălin Pavel. Alături de cei doi scriitori vor urca pe scena festivalului jurnalistul Gianpaolo Balsamo, profesorul și traducătorul Bruno Mazzoni și istoricul de artă Silvia Panichi, precum și doamna Lucreția Tănase, Consul General al României la Bari. În cadrul celei de-a XXI ediții a festivalului „Dialoghi di Trani” va avea loc și proiecția filmului documentar „România neîmblânzită”, de Tom Barton-Humphreys.
Participarea românească din acest an constituie, prin consistența sa, o avanpremieră la aceea din 2023, când România va primi statutul de țară invitată la „Dialoghi di Trani”, fiind pentru prima dată când organizatorii Festivalului vor acorda acest statut. Prezențele românești sunt asigurate de Accademia di Romania ca reprezentanță a Institutului Cultural Român, în colaborare cu Asociația Culturală “La Maria del porto” și sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova în Italia, Ambasadei României în Italia și a Consulatului General al României de la Bari. Proiecția filmului „România Neîmblânzită” este posibilă prin bunăvoința scenaristului și producătorului Alex Păun.
Mai multe informații despre cea de-a 21 ediție a Festivalului „ I Dialoghi di Trani” la: https://www.idialoghiditrani.com/
Prezențe românești în Programul Festivalului „ I dialoghi di Trani”:
Vineri, 23 septembrie 2022, ora: 9.15: Întâlnire cu scriitoarea Liliana Corobca, autoarea volumului Kinderland, alături de jurnalistul Gianpaolo Balsamo. Va interveni și dna Lucreția Tănase, Consulul General al României la Bari.
ora 17.00: Proiecția filmului documentar „România neîmblânzită”, de Tom Barton-Humphreys.
Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 12.00: Întâlnire cu autorul volumului Arheologia iubirii, Cătălin Pavel, alături de traducătorul cărții, prof. Bruno Mazzoni și de prof. Silvia Panichi.
Despre volumul „Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”, filozoful Andrei Pleșu spunea: „Dacă rămâneam arheolog, aș fi ilustrat mai curând uneltele, optica, stilul și temele lui Cătălin Pavel. În orice caz, asta mi-aș fi dorit! Salut, prin urmare, un autor cu care mă identific admirativ: dacă l-aș fi întâlnit în primul an de facultate, mi-ar fi devenit, probabil, model“.
„Kinderland” a fost distins cu Premiul Radio Romania Cultural, secțiunea Proză (ediția 2014), si cu Premiul Crystal la Festivalul International de la Vilenica (Slovenia) si a fost nominalizat la Premiul National de Proză al Ziarului de Iași si la Premiul literar „Augustin Frățilă”. Volumul a apărut și în traducere în germană și slovenă.
Filmul documentar „România neîmblânzită” este o incursiune de 90 de minute într-un univers uimitor, zonele de interes major fiind Munții Carpați și Delta Dunării. Imaginile îți taie respirația, informația științifică despre floră și faună e bine dozată, muzica a fost compusă anume pentru peliculă. Sunt lucrurile care explică și popularitatea neobișnuită a producției. La scurt timp după lansarea sa, în primăvara anului 2018, România neîmblânzită a devenit cel mai de succes film documentar intrat în cinematografele autohtone după 1989.
Premii:Trofeul de argint pentru „Luptă împotriva încălzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franța, iunie 2019)
Marele premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar “— festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019)
Premiul „Descoperirea anului “pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020)