'O paranteza in timp' de Jeanette Winterson, primul roman al Proiectului Hogarth Shakespeare, in dezbatere la Libraria Humanitas de la Cismigiu
02 Noiembrie 2016, 07:47
Editura Humanitas Fiction va invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu sambata, 5 noiembrie, ora 17, la lansarea romanului O paranteza in timp a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat in traducerea lui Vali Florescu, in colectia „Raftul Denisei“, in cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.
Alaturi de Jeanette Winterson, care va participa la eveniment prin Skype, vor vorbi Mihaela Anghelescu Irimia, profesor la Catedra de limba si literatura engleza si director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice patronat de Universitatea din Bucuresti si Consiliul Britanic din Romania, regizorul Victor Ioan Frunza si traducatoarea Vali Florescu. Moderatorul intalnirii va fi criticul literar Andreea Rasuceanu.
Dupa dezbatere, talentatii actori Corina Moise si Costin Dogioiu vor interpreta pentru public un fragment din roman.
Proiectul Hogarth Shakespeare a fost demarat in 2015 in Marea Britanie, la 400 de ani de la moartea marelui Will si preluat deja de edituri din peste 28 de tari, la Editura Humanitas Fiction fiind coordonat de Denisa Comanescu. Lansata la initiativa editurii britanice Hogarth, seria „Hogarth Shakespeare“ propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de catre unii dintre cei mai bine cotati scriitori actuali, care le reimagineaza pentru secolul XXI. Alaturi de Jeanette Winterson, care a ales in romanul sau O paranteza in timp sa imagineze in contemporaneitate piesa Poveste de iarna, ceilalti scriitori implicati în proiect si piesele lui Shakespeare care le-au revenit sunt: Howard Jacobson – Negutatorul din Venetia, Anne Tyler – Imblanzirea scorpiei, Margeret Atwood – Furtuna, Tracy Chevalier – Othello, Edward St Aubyn – Regele Lear, Jo Nesbø – Macbeth, Gillian Flynn – Hamlet.
„Una dintre cele mai puternice voci literare ale timpului nostru, Jeanette Winterson reuseste sa ramana fidela originalului shakespearian, dar in acelasi timp sa inoveze plina de curaj, cu umorul subtil care a devenit o marca a scrisului sau.“ (The Independent)
In Poveste de iarna, regele Siciliei, Leontes, orbit de gelozie, isi invinuieste sotia, pe Hermiona, de adulter, banuind ca il insala cu Polixene. In O paranteza in timp, curtea lui Leontes e inlocuita de pietele financiare de astazi, Leontes devine Leo, un manager lipsit de scrupule, iar Hermiona e MiMi, o cantareata de succes. Leo o acuza pe MiMi ca ar avea o aventura cu Xeno, prietenul sau din adolescenta, creator de jocuri pe calculator, seducator si cu o sexualitate ambigua. Din momentul nasterii Perditei, presupus fruct al adulterului, drumurile tuturor se vor desparti, iar consecintele faptelor parintilor vor reverba asupra destinelor celor tineri, intr-un carusel nebunesc de intamplari. Drumul vietii Perditei va deschide o paranteza in timp, una pe care numai dragostea parinteasca o va mai putea inchide in chip fericit.
Nascuta in 1959, la Manchester, Jeanette Winterson este crescuta de o familie de evanghelisti penticostali, in oraselul Accrington din Lancashire. La 15 ani, adolescenta, pe care parintii o destinasera unei cariere de misionariat in Africa, isi paraseste caminul. Pentru a-si putea continua studiile, lucreaza ca vanzatoare de inghetata, ingrijitoare intr-un ospiciu, asistenta a unui antreprenor de pompe funebre. Este admisa la Colegiul St Catherine din Oxford, unde absolva cursuri de literatura engleza. Stabilita la Londra, publica in 1985 prima carte, cu o pronuntata tenta autobiografica, Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit; Humanitas Fiction, 2008), care ii aduce Whitbread First Novel Award. Romanul Pasiunea (The Passion; Humanitas, 2006) este distins in 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexul ciresilor (Sexing the Cherry, 1989; Humanitas Fiction, 2009), cu E.M. Forster Award. Urmatoarele romane – printre care Scris pe trup (Written on the Body, 1992; Humanitas Fiction, 2008), The PowerBook (2000), Lighthousekeeping (2004), aflat in 2005 pe lista scurta la Commonwealth Writers’ Prize, si Stone Gods (2007) – confirma extraordinara originalitate si forta literara ale autoarei. A mai scris nuvele, carti pentru copii si scenarii de film. In 2011 a publicat o carte de memorii, Why Be Happy When You Could Be Normal. O paranteza in timp (The Gap of Time) apare in 2015 ca prim roman al Proiectului Hogarth Shakespeare.