O carte pe zi: Terorismul - imperiul ororii...
24 Noiembrie 2018, 06:05
Realizator Valentin Protopopescu
Sîmbătă,24.11.2018, în emisiunea Răsfăţ matinal
Loretta Napoleoni, ISIS. Califatul terorii, traducere de Sorin Şerb, Editura Corint, Bucureşti
Succesul, eclatant iniţial, acum aflat însă pe o pantă descendentă, al aşa-numitului Stat Islamic, nu poate fi înţeles dacă ne încăpăţînăm să operăm cu clişeele tipice gîndirii occidentale.
Faptul că Primăvara Arabă, fenomen gîndit în laboratoarele secretarului de stat Clinton, a eşuat, iar Califatul Terorii, conceput exclusiv de fanatici islamişti, a reuşit, măcar pentru trei-patru ani, ar trebui să ne pună pe gînduri.
Dar ca să înţelegem cu-adevărat care este diferenţa între cele două abordări de reformă a climatului politic din Orientul Mijlociu, avem nevoie de cărţi scrise de oameni competenţi. Fără îndoială că Loretta Napoleoni, autoarea volumului ISIS. Califatul terorii, apărut în traducerea lui Sorin Şerb la Editura Corint din Bucureşti, este un asemenea ghid bine informat şi mai ales unul care a înţeles în profunzime mecanismele pe baza cărora s-a construit succesul grupării teroriste citate.
Spre deosebire de Al-Qaida, ISIS constituie o organizaţie de ordin politic şi administrativ capabilă să gestioneze un vast teritoriu şi să guverneze o populaţie numeroasă, utilizînd mijloace moderne.
Liderii Califatului din Iraq şi Siria folosesc metode politice inspirate de manualele occidentale, se pricep la comunicarea pe internet, îşi recrutează cu inteligenţă oamenii din teritoriu, percep taxe şi impozite, au trupe bine pregătite, instituie teroarea în rîndul populaţiei civile, pe care o exploatează economic la sînge, organizează atentate îngrozitoare în zone cu vizibilitate simbolică din Occident, ştiu să-şi mediatizeze succesele sîngeroase, controlează importante cîmpuri petrolifere şi adună fonduri apreciabile din traficul de droguri şi carne vie.
Şi mai ales strategii ISIS profită de orbirea şi incompetenţa liderilor apuseni, care în afara bombardamentelor aviatice şi prin intermediul dronelor nu fac decît să delege unor trupe intermediare locale, adeseori conotate ca fiind grupări teroriste, vezi PKK, sarcina războiului de la sol. Toate aceste ingrediente fac din Statul Islamic un duşman redutabil, foarte greu de destructurat, susţine Loretta Napoleoni.
Foto Loretta Napoleoni, coperte, ISIS, link you tube spre un documentar dedicat ISIS:
https://www.youtube.com/watch?v=u1yJQwPU-Vg.