O carte pe zi - Hans Morschitzky şi Sigrid Sator, Când sufletul vorbeşte prin corp
09 Mai 2017, 19:55
O carte pe zi, realizator Valentin Protopopescu
Marţi, 09.05.2017, în emisiunea Intro
Hans Morschitzky şi Sigrid Sator, Când sufletul vorbeşte prin corp. Să înţelegem şi să tratăm tulburările psihosomatice, traducere de Simona Ligia Tutunaru, Editura Trei, Bucureşti
Psihosomatica înseamnă în primul rând două aspecte: a. o perspectivă interdisciplinară dedicată diagnosticului şi tratării unor tulburări având cauze complexe (fizice, psihice şi psiho-sociale) şi b. un registru clinic independent care identifică şi tratează suferinţele rezultate în urma interacţiunii dintre factorii fizici şi psihici. De la Hipocarte şi până la Descartes, raportul dintre corp şi suflet care generează traumă a fost studiat în fel şi chip, însă doar în epoca modernă, prin Freud, a fost stabilit domeniul ca atare al psihosomaticii. Pentru inventatorul psihanalizei, mecanismul numit conversie este cauza unor suferinţe psihice simbolizate prin simptome corporale. Dar fără doar şi poate că părintele psihosomaticii moderne este psihanalistul american de origine germană Franz Alexander, care în 1950 a publicat o lucrare fundamentală pentru disciplina menţionată, Medicina psihosomatică.
Fireşte, în prezent lucrurile au evoluat şi progresat mult, viziunea psihanalitică despre relaţia suflet-trup în explicarea şi vindecarea unor boli fiind depăşită şi completată. O lucrare care reflectă acest progres este şi cea scrisă de psihoterapeutul Hans Morschitzky şi life coach-ul Sigrid Sator, amândoi austrieci, Când sufletul vorbeşte prin corp. Să înţelegem şi să tratăm tulburările psihosomatice. Volumul a fost tradus de Simona Ligia Tutunaru şi a apărut la Editura Trei din Bucureşti în colecţia „Psihologie practică”.
Lucrarea se înscrie pe o linie exemplificată de studii foarte serioase, aşa cum sunt Boala ca simbol şi Boala ca şansă de Ruediger Dahlke, Puterea vindecătoare a bolii de acelaşi Ruediger Dahlke în colaborare cu Thorwald Dethlefsen, Marele dicţionar al bolilor şi afecţiunilor de Jacques Martel şi Frica de boală de Hans Morschitzky.
Toate aceste cărţi, foarte aplicate şi elaborate din perspective diferite, au meritul că ne oferă un ghid, o hartă, un îndreptar sistematic al afecţiunilor care se manifestă corporal, funcţional şi organic, fiind la origine traume şi suferinţe de ordin psihic. Dar aşa cum subliniază cei doi autori, Hans Morschitzky şi Sigrid Sator, poziţia de pe care este scrisă cartea Când sufletul vorbeşte prin corp. Să înţelegem şi să tratăm tulburările psihosomatice este una cognitiv-comportamentală. Iar acest lucru înseamnă că în psihoterapia inspirată de un asemenea model sunt cercetate paradigmele cognitive, emoţionale şi comportamentale, laolaltă cu factorii patogeni din mediul social în care trăieşte subiectul afectat. Cumva paradoxal, modelul holist şi integrativ cognitiv-comportamental este cel indicat în 1977 de psihanalistul american George Engel, în articolul său revoluţionar şi care stă ca temei al psihosomaticii contemporane, „Nevoia unui nou model medical: o provocare pentru biomedicină”.
Autorii noştri susţin cu argumente foarte interesante că suprasolicitarea psihică şi psihosocială generează un răspuns traumatic de ordin fizic, care însă variază în funcţie predispoziţia particulară a insului, care se inserează nepotrivit în comunitate sau adoptă strategii de viaţă nerealiste. Cunoscând cauzele sufleteşti şi integrându-le în funcţie de mediul social dar şi de forma lor de manifestare organică, putem ajuta subiectul bolnav să-şi amelioreze sau să-şi vindece suferinţa.
autori, coperte, imagini şi portrete (Hipocrate, Descartes, Freud, Alexander) ilustrând universul livresc şi ştiinţific al psihosomaticii, link you tube spre explicarea tulburărilor psihosomatice de către doctorul Alain Scohy: https:
//www.youtube.com/watch?v=7rnRtwyN_0Q.