Nordic Festival, București: evenimente organizate în parteneriat cu Editura Polirom
03 Februarie 2025, 13:54
Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul găzduiește prima ediție a unui nou festival multidisciplinar, care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate din capitală.
Sub deviza Enchanting Aurora – A Nordic Cultural Expedition, Nordic Festival își propune să conecteze mediul local la stilul de viață, creațiile artistice și inovațiile recente din cele cinci țări participante – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia – și să faciliteze dialogul și schimbul de experiență între țările nordice și România. Festivalul va continua în martie cu două zile de evenimente culturale în Chișinău.
Programul complet, aici.
Evenimente organizate în parteneriat cu Editura Polirom, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București):
- Sâmbătă, 15 februarie 2025, ora 13.00
Literatura fiordurilor. Între cerul și pământul Islandei în romanele lui Jón Kalman Stefánsson și lansarea celui mai recent volum al autorului: Absența ta e întuneric (Editura Polirom, 2025)
Invitate: Dana Pîrvan & Magda Răduță
Moderatoare: Alina Purcaru
Despre romanul Absenţa ta e întuneric de Jón Kalman Stefánsson (Biblioteca Polirom, coord: Dan Croitoru, seria Actual):
Autorul trilogiei fiordurilor: Între cer şi pământ, Tristeţea îngerilor şi Inima omului
Traducere din limba islandeză și note de Ovio Olaru
O istorie de familie ce se întinde pe câteva generaţii, din secolul al XIX-lea până în anii 2020. Trecutul şi prezentul se întreţes pe măsură ce naratorul amnezic aşterne pe hârtie poveşti despre o galerie întreagă de personaje: un preot însingurat care se împrieteneşte cu un poet german mort de mult, o soţie de fermier fără studii care scrie un articol ştiinţific genial despre râme, un pescar expert în Kierkegaard, un muzician deprimat care află că propria familie l-a minţit din dragoste, un pomicultor cu un libido diabolic, o tânără de la oraş atrasă spre un fiord îndepărtat de amintirea unor ochi albaştri şi multe altele. Confruntându-se cu soarta brutală şi cu efectele în cascadă ale propriilor alegeri sau ale refuzului de-a alege, fiecare personaj descoperă cât te costă să-ţi urmezi acul magnetic al inimii. O tragicomedie despre moarte, muzică şi timpul care le vindecă pe toate, precum şi o saga fermecătoare despre dorinţă şi agonia sublimă a iubirii imposibile.
„Stefánsson îmbină descrieri ale vieţii de zi cu zi într-un limbaj simplu cu accente mistice, creând o atmosferă fantastică şi spectrală. Cu delicateţe şi cu un sentimentalism fără rezerve, romanul celebrează captivant ceea ce autorul numeşte supremul paradox al existenţei umane, bucuria explozivă şi tristeţea paralizantă ce însoţesc orice poveste de iubire.” (The Wall Street Journal)
„Absenţa ta e întuneric nu are cum să nu emoţioneze profund orice cititor prin frumuseţea poetică şi preaplinul de dragoste şi durere pe care-l exprimă.” (Morgunblaðið)
„Romanul lui Stefánsson porneşte de la premisa că, în melancolia existenţei, oamenii îşi găsesc fericirea împreună, explorând prin intermediul muzicii sau literaturii conexiunile dintre ei, iertând neajunsurile celor dragi şi amuzându-se copilăreşte în faţa inevitabilului.” (World Literature Today)
„Un Dickens islandez, înzestrat cu acelaşi talent literar şi aceeaşi empatie pentru sufletele frământate, dar şi de un comic dezlănţuit.” (Irish Examiner)
Jón Kalman STEFÁNSSON, unul dintre cei mai importanţi scriitori islandezi contemporani, s-a născut la Reykjavík în 1963. La doisprezece ani s-a mutat în vestul ţării, unde a lucrat până în 1982 într-o fabrică de procesare a peştelui, într-un abator, ca zidar şi agent de poliţie la aeroportul din Keflavík. În 1986, după ce a absolvit liceul, s-a întors în capitală şi s-a înscris la universitate, unde a urmat cursuri de literatură o vreme, fiind totodată profesor de liceu şi colaborând la cotidianul Morgunblađiđ. A debutat ca scriitor în 1988, publicând trei volume de poezie, iar din 1996 au urmat numeroase romane, printre care Sumarljós og svo kemur nóttin („Lumina de vară, apoi se lasă noaptea” – 2005, Premiul Literar Islandez pentru ficţiune), Între cer şi pământ (2007, Premiul P.O. Enquist) şi Fiskarnir hafa enga fćtur („Peştii n-au picioare” – 2013, Premiul revistei Lire pentru cel mai bun roman străin, nominalizat la Man Booker International Prize). La Editura Polirom au apărut Între cer şi pământ (2014, 2023), Tristeţea îngerilor (2016, 2023) şi Inima omului (2018, 2023), trilogia care l-a făcut cunoscut în toată lumea, şi Povestea Ástei (2022), care a devenit bestseller în Islanda încă de la apariţie şi i-a adus a patra nominalizare la Premiul Literar Islandez şi Premiul Folio al Librarilor pentru ediţia în limba franceză.
- Duminică, 16 februarie 2025, ora 17.00
Misoginismul ca armă. Discuție în jurul volumului De două ori același râu. Războiul lui Putin împotriva femeilor de Sofi Oksanen
Invitați: Oana-Valentina Suciu & Alexandru Bălășescu
Moderatoare: Magda Grădinaru
Despre volumul De două ori în același râu. Războiul lui Putin împotriva femeilor de Sofi Oksanen:
Traducere din limba finlandeză de Andreea Niţă
La scurt timp după invadarea Ucrainei în 2022, întreaga lume a putut vedea prin intermediul imaginilor transmise de agenţiile de ştiri adevărata faţă a regimului Putin. Alături de alte orori, violenţa sexuală împotriva civililor ucraineni s-a dovedit a fi parte integrantă a genocidului comis de trupele ruseşti. Ea are caracter sistematic şi este chiar încurajată, iar rădăcinile folosirii violului ca armă se găsesc, afirmă autoarea, în misoginismul din care Rusia a făcut un instrument esenţial al puterii sale. În politica internă, misoginismul este utilizat de Kremlin pentru a împiedica ascensiunea la putere a femeilor. În politica internaţională, ascuns sub masca promovării valorilor tradiţionale, el constituie un mijloc de subminare a democraţiei – care nu poate exista fără participarea femeilor – şi de consolidare a regimurilor autoritare. Cu luciditate, sprijinindu-se pe analiza unor evenimente recente, pe mărturii ale victimelor, dar şi pe istoria expansiunii Rusiei, Sofi Oksanen denunţă un imperialism rusesc care a instrumentalizat misoginismul şi care a fost favorizat în trecut de indiferenţa lumii occidentale – iar în epoca noastră poate mai ales de faptul că banii oligarhilor ruşi ajung în Vest.
Sofi OKSANEN s-a născut în 1977 la Jyväskylä, în Finlanda. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki şi a devenit cunoscută odată cu publicarea romanelor Vacile lui Stalin (2003; Polirom, 2012) şi Baby Jane (2005). În 2007 a scris piesa de teatru Purificare, ce a stat la baza romanului omonim publicat în 2008 (Polirom, 2012, 2013, 2021). După apariţie, Purificare a urcat rapid în topul bestsellerurilor finlandeze şi a fost distins cu numeroase premii prestigioase, precum Finlandia Prize (2008), Nordic Council Literature Prize (2010), Prix Femina étranger (2010) sau Prix du Roman FNAC (2010). I-au urmat romanele Ziua când au dispărut porumbeii (2012; Polirom, 2013), Norma (2015) şi Parcul pentru câini (2019; Polirom, 2021). Sofi Oksanen a scris şi alte piese de teatru foarte apreciate de public, iar două dintre romanele ei, Baby Jane şi Purificare, au fost ecranizate. În 2013 i s-a decernat Nordic Prize, unul dintre cele mai importante premii acordate de Academia Suedeză, iar în 2018 a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.