Nordic Festival aduce cultura și stilul de viață din țările nordice la București, între 13 și 16 februarie
![Nordic Festival aduce cultura și stilul de viață din țările nordice la București, între 13 și 16 februarie](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F11%2F47463%2Fc177-94c33c95-1739267055f29fc151.jpg&w=960&h=540&c=1)
11 Februarie 2025, 11:39
Nordic Festival, noul festival multidisciplinar care conectează mediul local la creațiile artistice și inovațiile recente din țările nordice, începe joi în București. Timp de patru zile, publicul poate descoperi o selecție caleidoscopică de filme, dezbateri, evenimente literare, concerte și expoziții, alături de invitați din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia care au pregătit o expediție încântătoare prin cultura nordică.
Intrarea este liberă la dezbateri (POINT), evenimente literare (Cărturești Verona și Librăria Humanitas de la Cișmigiu) și concertul Elin Kåven (Green Hours). Programul cuprinde 24 de evenimente, la care vor participa nu mai puțin de 36 de invitați. Vor fi prezenți la festival consilieri în educație și sustenabilitate, specialiști în patrimoniu cultural și inteligența artificială, academicieni, regizori de film și muzicieni din țările participante, iar în descoperirea autorilor nordici ne vor ghida jurnaliști, traducători, critici literari, sociologi, antropologi și activiști de mediu.
Filmele din festival, selectate de criticul Ionuț Mareș, majoritatea în premieră în București și premiate la marile festivaluri internaționale, sunt proiectate la Cinema Elvire Popesco, iar biletele și programul complet sunt disponibile pe site-ul festivalului, nordicfest.ro.
Festivalul „aduce spiritul Nordului în România, împletind filme, dezbateri, literatură și muzică într-o sărbătoare a culturii și a ideilor. Este o dovadă vie a legăturii puternice dintre țările nordice, unite prin valori și viziuni comune, și a legăturii lor tot mai mari cu România. Mai mult decât o serie de evenimente, festivalul este o invitație de a vedea lumea prin lentile nordice. Acesta deschide ușa poveștilor de sustenabilitate, incluziune și coeziune socială, oferind perspective noi de construire a unui viitor mai bun, întărind în același timp puntea culturală dintre regiunea nordică și România”, a declarat E.S. Hilde Svartdal Lunde, ambasadorul Norvegiei în România.
Nordic Festival este organizat de Ambasada Danemarcei, Ambasada Finlandei, Consulatul Islandei, Ambasada Norvegiei și Ambasada Suediei din România și va continua pe 27 și 28 martie la Chișinău.
Joi, 13 februarie
Seria de dezbateri tematice cu experți din țările nordice, în dialog cu specialiști din România, este programată pentru primele două zile de festival. Pe 13 februarie, de la ora 11:00, la POINT, Fredrik Heintz (Universitatea Linköping, Suedia) va discuta cu Dorian Hodorogea (Google România) despre rolul limbajelor AI generative și fiabile într-un domeniu care trece prin schimbări accelerate. De la 14:00, programul continuă cu o discuție despre gândirea critică în școli, pornind de la sistemul de educație finlandez, cu Ari Pokka (consilier educațional, Finlanda), Elena Lotrean (profesor și fondator, Școala Româno-Finlandeză ERI Sibiu) și Sorin Costreie (profesor, Universitatea din București).
Deschiderea oficială a festivalului are loc de la ora 18:00, la Cinema Elvire Popesco, cu „În familie”, propunerea Finlandei la Premiile Oscar de anul acesta. O familie extinsă se reuneşte de Crăciun, însă tensiunile încep rapid să se amplifice. De la 21:00 urmează filmul norvegian „Armand”, de Halfdan Ullmann Tøndel, laureat cu Camera d'Or pentru debut la Cannes, cu celebra actriță Renate Reinsve în rolul principal.
Vineri, 14 februarie
În a doua zi de festival, dezbaterile se concentrează pe necesitatea colaborării între municipalități și industriile creative pentru dezvoltarea sustenabilă și tranziția ecologică a orașelor, cu Jacob Hartmann (Sharing Copenhagen, Danemarca) în dialog cu Teodor Frolu (arhitect, curator, antreprenor), de la ora 11:00, la POINT. De la 14:00, discutăm despre importanța și provocările prezervării patrimoniului și arhitecturii vernaculare, cu Sigurjón B Hafsteinsson (profesor, Universitatea din Islanda) și Paula Popoiu (director al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”).
Tot vineri încep și evenimentele literare, cu o ediție specială din seria „Raftul traducătorului” organizată de Cărturești, dedicată limbilor nordice, cu invitatele Andreea Niță, Georgiana Bozîntan, Irina Marinescu Bergmann, Ivona Berceanu, Iulia Dromereschi și Simina Popa, de la ora 19:00. Filmul zilei este o proiecție specială de Valentine’s Day, „Loveable”, de regizoarea norvegiană Lilja Ingolfsdottir, de la ora 18:00.
Ziua se încheie cu o dezbatere într-un context inedit, la Teatrul Odeon, de la 19:30: o discuție despre respectarea drepturilor și a accesului liber la justiție echitabilă pentru persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale, la finalul unui spectacol de teatru realizat de Centrul de Resurse Juridice („Eu sunt Luli”, regia Crista Bilciu, cu Anda Saltelechi, Ioana Mărcoiu și Alina Berzunțeanu). La dezbatere participă echipa spectacolului, alături de Georgiana Pascu (Centrul de Resurse Juridice) și muziciana sami Elin Kåven.
Sâmbătă, 15 februarie
În diminețile de weekend, festivalul a pregătit proiecții pentru toată familia: sâmbătă, de la ora 11:00, publicul poate viziona un program de scurtmetraje norvegiene pentru copii. De la 14:00 urmează comedia neagră islandeză „La drum cu mama”, iar de la 16:30, „Copenhaga nu există”, o dramă daneză care a avut premiera la Festivalul de la Rotterdam, despre un cuplu care a ales o viață neconvențională.
Ultimele două proiecții de pe 15 februarie sunt cu totul speciale: de la 18:30 o avem alături pe regizoarea islandeză Ninna Pálmadóttir, pentru o discuție după proiecția filmului său, „Singurătate”; iar de la ora 21:00, cinefilii au ocazia unică de a (re)descoperi – în versiune restaurată – filmul-cult „Pusher” (1996), debutul furios al celebrului regizor danez Nicolas Winding Refn, cunoscut ulterior pentru „Drive”, dar şi al actorului ajuns un star mondial Mads Mikkelsen.
Totodată, zilele de weekend aduc la Nordic Festival un program intens de evenimente literare, iar de Ziua Națională a Lecturii discutăm cu scriitoarea Ana Maria Sandu și inițiatoarea de proiecte de promovare a culturii scrise Alina Tudor despre relevanța literaturii clasice în prezent, prin poveștile lui Hans Christian Andersen (Cărturești Verona, 11:30). De la 13:00 lansăm noul roman al lui Jón Kalman Stefánsson, „Absența ta e întuneric” (Editura Polirom), alături de scriitoarele Alina Purcaru și Dana Pîrvan și traducătoarea Magda Răduță, într-o discuție despre întreaga operă a scriitorului islandez.
Invitatul special al secțiunii de carte este reputatul scriitor suedez Alex Schulman (autor al romanelor „Supraviețuitorii” și „Gara Malma”, traduse la Humanitas Fiction), care vine la București pentru un dialog cu scriitorul și criticul literar Marius Chivu. Alex Schulman va dezvălui și alte laturi ale carierei sale – cea de jurnalist, blogger şi realizator de podcasturi de succes. Evenimentul are loc de la ora 17:00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în limba engleză.
Cea mai bogată zi a festivalului se încheie cu un concert care va aduce muzica sami la Green Hours, de la ora 21:00. Solista și compozitoarea Elin Kåven îmbină instrumentele indigene cu elemente electronice și joik – o veche de formă de muzică vocală a poporului sami, rezultatul fiind un hibrid de pop ambiental care va face publicul să viseze la natură.
Duminică, 16 februarie
Ultima zi de festival începe cu o altă proiecție pentru copii, animația daneză „Monty și petrecerea de stradă”, de la 11:00, tot la Cinema Elvire Popesco. Singurul documentar din program, „Frații Andersson”, prezintă un portret tandru al familiei regizorului de renume mondial Roy Andersson, de la 16:00. Începând cu ora 18:00, „Racheta” spune o poveste plasată în Laponia finlandeză în 1984, când o mamă singură este atrasă în investigația din jurul prăbușirii unei rachete. Filmul care încheie festivalul, proiectat la 20:30, este „Hipnoza”, o comedie neagră suedeză despre un cuplu de tineri a căror relaţie ia o turnură neaşteptată după ce unul dintre ei încearcă hipnoterapia.
Evenimentele dedicate literaturii nordice continuă duminică de la ora 12:00, la Cărturești Verona, cu o discuție care aduce laolaltă invitați cunoscuți din medii diferite, în jurul uneia dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale. Jurnalista Paula Herlo, scriitoarea Cristina Bogdan, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu, traducătoarea Ivona Berceanu și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, vor discuta despre Maja Lunde și a sa tetralogie a schimbărilor climatice. De la 17:00, continuăm cu un dialog despre fețele puțin discutate ale violenței, pornind de la scrierile autoarei finlandeze Sofi Oksanen (tradusă la Editura Polirom), alături de Oana-Valentina Suciu, sociolog, antropologul Alexandru Bălășescu și jurnalista Magda Grădinaru.
Pentru a rămâne la curent cu toate evenimentele festivalului, puteți urmări Nordic Festival pe Facebook și Instagram.
Între 13 și 16 februarie, Bucureștiul găzduiește prima ediție a unui nou festival multidisciplinar care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate din capitală. Sub deviza Enchanting Aurora – A Nordic Cultural Expedition, Nordic Festival își propune să conecteze mediul local la stilul de viață, creațiile artistice și inovațiile recente din cele cinci țări participante – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia – și să faciliteze dialogul și schimbul de experiență între țările nordice și România.