Narativ, festivalul de lectură pentru copii: prima oară la Timișoara
Pe 20 aprilie 2024, la Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva”, se organizează 16 ateliere gratuite pentru copii și adolescenți.
18 Aprilie 2024, 13:31
Asociația Curtea Veche, având ca scop principal încurajarea și dezvoltarea lecturii la copii și adolescenți, organizează la Timișoara o ediție specială NARATIV, împreună cu Fundația Bosch România. Este prima oară când NARATIV poposește la Timișoara, antrenând în ateliere copii din tot județul Timiș. Festivalul de lectură se va desfășura sâmbătă, 20 aprilie, la Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva”, unde se vor organiza mai multe ateliere pentru copii și adolescenți.
În continuarea și dezvoltarea programului ,,Fondul de Lectură Bosch”, care se derulează în județul Timiș, Fundația Bosch România alături de Asociația Curtea Veche, în calitate de inițiator, aduc la Timișoara primul festival de lectură pentru copii - NARATIV, prin care se dorește creșterea nivelului de interes al elevilor pentru lectură. Asociația Curtea Veche și Fundația Bosch România fac și o importantă donație de carte către școli din municipiul Timișoara și din județul Timiș.
Sâmbătă, 20 aprilie 2024, în clădirea istorică a Colegiului National Pedagogic ,,Carmen Sylva'' din Timișoara vor fi organizate ateliere pentru copii și conferințe pentru părinți și profesori.
La ateliere se poate înscrie online orice elev din județul Timiș, prin accesarea site-ului narativ.ro, unde sunt prezentate toate atelierele – cu titluri și orele de participare – care sunt organizate la Timișoara. Înscrierea și participarea la atelierele de lectură sunt gratuite, fiecare copil participant primind cărți cadou, volume adaptate vârstei lor de receptare.
Iren Arsene, președinta Asociației Curtea Veche, a transmis un gând de bine copiilor și părinților din județul Timiș, care s-au înscris și vor participa la NARATIV: „Astfel de evenimente sunt necesare, ele răspund la o nevoie reală și permamentă: a încuraja lectura, a discuta despre cărți, autori și personaje îndrăgite de copii.
Asemenea zile de lectură și de ateliere interactive ar trebui făcute mai des, în orice oraș al țării. Niciodată nu este prea mult să faci acțiuni în favoarea lecturii, invitând pedagogi cu charismă și oferind cărți potrivite copiilor. Suntem încântați că ajungem la Timișoara și antrenăm elevi din tot județul Timiș pentru a participa la un festival de lectură, unde elevii și părinții au numai de câștigat. Este o zi dedicată în întregime lecturii.
Ceea ce facem noi este gratuit, vorbim despre beneficiile lecturii, despre îmbunătățirea vocabularului, dezvoltarea empatiei, și deschiderea către noi lumi și idei.
Suntem o asociație creată să sprijine lectura de plăcere, facem tot ce depinde de noi, ca asociație privată, să aducem cărțile spre copii. Cărțile pot transporta cititorii în lumi fantastice, întâlnind personaje neobișnuite și învățând lecții valoroase de viațăˮ.
16 pedagogi se vor dedica cu bucurie și responsabilitate acțiunii de a împărtăși un obiectiv comun, acela de a-i încuraja pe copii să descopere bucuria lecturii în cele mai diverse și interactive modalități, susținând ateliere pe teme de ficțiune - scriere creativă, improvizație de teatru, eroi și prințese de poveste, storytelling, jocuri teatrale, banda desenată, scriitorul de povești, carte versus film, precum și din categoria non-ficțiune - educație STEM – ateliere de robotică, software dezvoltare jocuri, matematica în numere, distanțe, forme, jurnalism online.
Este pregătit, de asemenea, și un program pentru părinți și profesori, o serie de conferințe susținute de către consilieri în educație și psihoterapeuți având ca teme de discuție subiecte precum: Învătarea prin povești, Cum îi ajutam pe copii în procesul de lectură, un atelier al trainerului Georgiana Gerea, experți cu sfaturi relevante și recomandări practice pentru dezvoltarea armonioasă a copilului prin lectură.