Maratonul de poezie și jazz a împlinit 11 ani la Noaptea Muzeelor
19 Mai 2019, 15:45
Noaptea Muzeelor este un eveniment de anvergură mondială care are loc concomitent în mai multe țări ale lumii. In România, evenimentul este organizat de către Reteaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor: Network of European Museum.
Mii de oameni au participat la cea de a 15-a ediţie a acesteia, sâmbătă, 18 mai, în toată țara, muzeul fiind principalul agregator al serii. În cadrul evenimentului s-au adăugat însă și alte tipuri de organizații participante, toate acestea având drept rezultat o noapte a creativității, a intervențiilor artistice, a experimentelor și a inovațiilor culturale.
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti a avut loc ediţia a XI-a a Maratonului de Poezie şi Jazz. Organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti și asociația Euro CulturArt, în coproducție cu Radio România Cultural, evenimentul a marcat Noaptea Europeană a Muzeelor prin poezie, blues şi jazz.
Maratonul de Poezie și Jazz a fost deschis de o ceremonie de decernare a unui premiu important. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, i-a decernat Premiul George Bacovia poetului spaniol Luis García Montero, unul dintre cei mai importanți poeți spanioli, care recent a publicat volumul ”Poesía. 1980-2017”.
Poetul și traducătorul Dinu Flămând l-a prezentat: ‘’Este o mare personalitate a culturii spaniole de astăzi. Este poet, eseist, un mare activist cultural, profesor la Granada și directorul uriașului Institut Cervantes, care are ambasade culturale în întreaga lume. Poezia lui este poezia experienței, este un poet care vorbește despre experiența personală care merge la afect și care merge să scoată emoția din interiorul poeziei, lucru care este cel mai dificil în poezie. Luis García Montero este printre puținii care influențează noile generații.”
Maratonul a continuat cu recitalul poetic al lui Romulus Bucur, laureat al Premiului Cartea de Poezie a anului 2018, cu volumul ”Odeletă societății de consum”, carte apărută la Editura Tracus Arte.
Poeta, prozatoarea și eseista Magda Cârneci a citit ”Lamento pentru Mamă. Emiliei C.” Actualmente, Magda Cârneci este președinta PEN România, filiala românească a celei mai mari și mai vechi organizații mondiale a scriitorilor, PEN International. Este și președinta Grupului pentru Dialog Social (GDS), un grup format din intelectuali români cunoscuți. Este de asemenea membră a Parlamentului Cultural European (ECP – European Cultural Parliament).
Robert Șerban a fost următorul invitat. Este scriitor, jurnalist, editor şi om de televiziune. Ca scriitor, a debutat, în 1994, cu volumul de poezie ”Fireşte că exagerez” (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România).Acesta a citit ” Funda roșie”, ”11- Fiicei mele Crina”.
Simona Popescu a fost puternic legată sufletește de poetul suprarealist Gellu Naum, care a început să publice în perioada interbelică, și căruia i-a consacrat două cărți, „Salvarea speciei, Despre suprarealism și Gellu Naum”, 2000, și „Clava. Ea a citit câteva fragmente din poemul ”Îmi amintesc”, poem ce face parte din volumul ”Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie”, apăut în anul 2006, la editura Cartea Românescă.
Poetul Sorin Gherguț a citit publicului prezent în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I câteva poezii ce vor fi incluse într-un viitor volum. Printre acestea s-au numărat ” abecedarul”, ”pe strada mea”.
Mina Decu a citit un poem nou și câteva poeme din cartea ei de debut, „Desprindere”, apărută la Editura Charmides, în 2018, pentru care a luat următoarele premii: Premiul Național pentru Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum; Premiul „Tânărul poet al anului 2018”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; Premiul pentru debut în cadrul Festivalului Național de Poezie „Colocviile George Coșbuc”.
Dan Pleșa, editor, scriitor și jurnalist cultural. Se numără printre fondatorii editurii Vellant și al revistei de proză scurtă „iocan” – singura revistă de proză scurtă din România care apare în format tipărit. A citit ” răspântii și pântec”, ”criza datoriilor”, ”la despărțire”.
Au urmat cu recitaluri autorii: Laura Dan, Bogdan O. Popescu, Cătălina Matei , Andrei Novac, Andra Rotaru, Livia Roșca, Adrian Suciu, Irina-Roxana Georgescu , Florin Dumitrescu.
Maratonul de Poezie și Jazz a fost încheiat de lectura câtorva poeme ale amfitrionului serii Dan Mircea Cipariu. Printre acestea: ”selfie”, ”dacă” și ”black &white blues”, poem dedicat Mariei Răducanu.
Ambientul sonor al serii a fost asigurat de: Maria Răducanu (voce), Pedro Negrescu (contrabass) și Sorin Terinte (pian).