Lecturi în premieră, din volume inedite pentru cititorii români, la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara
24 Octombrie 2016, 10:04
• Lecturi publice inedite: Ludmila Ulițkaia (Rusia), Clara Usón (Spania), Nikola Madzirov (Republica Macedonia), Delimir Rešicki (Croația), Marius Chivu, Adrian Bodnaru
• Cea de a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM): 25-28 octombrie 2016
• Scriitori din Franța, Rusia, Croația, Republica Macedonia, Spania, Ucraina, Serbia și România vin la FILTM 2016
• Conferințe, dezbateri, lecturi publice, evenimente dedicate copiilor, întâlniri ale scriitorilor cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara
• Detalii despre programul ediției din acest an, pe www.filtm.ro
Cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru cititorii autohtoni.
Ludmila Ulițkaia, una dintre cele mai importante și apreciate voci ale literaturii contemporane, cea care a devenit, în ultimii ani, o adevărată autoritate morală în Rusia, va citi, în premieră la Timișoara, din cea mai recentă carte a sa tradusă în limba română. Este vorba despre romanul Imago, apărut zilele acestea la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo – o construcție epică impresionantă, în care tragedia e mereu subminată de elementele comice. Un mare roman despre iubire, destine și caractere, Imago acoperă peste o jumătate de secol de istorie, de la funeraliile faraonice ale lui Stalin până la moartea poetului exilat Iosif Brodski.
Scriitoarea spaniolă Clara Usón va citi la FILTM 2016 un fragment din cel mai cunoscut roman al său, Fiica Estului, a cărui ediție în limba română este programată să apară în toamna acesta la Editura Polirom, în traducerea Marianei Sipoș. Despre romanul Fiica Estului – bestseller internațional, o carte pentru care Clara Usón a primit nenumărate premii literare de prestigiu – se spune că este unul dintre cele mai puternice romane dedicate Balcanilor publicate în ultimii ani, o carte care dezvăluie atrocitățile războiului și pericolul naționalismului mai mult și mai profund decât poate să o facă un manual de istorie. Romanul spune povestea tragică a Anei Mladić, fiica generalului sârb Ratko Mladić, comandantul șef al Republicii Srpska în timpul războiului din Bosnia, un copil care își adulează tatăl, până când, la 23 de ani, află despre atrocitățile comise de tatăl său și își ia viața.
Lecturi inedite în cadrul celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara vor susține și poeții străini invitați: poetul macedonean Nikola Madzirov, considerat una dintre cele mai puternice voci lirice ale Europei, și poetul croat Delimir Rešicki, un nume care s-a impus cu succes în lirica europeană contemporană.
Și scriitorul român Marius Chivu va citi tot un fragment în premieră absolută, din cea mai recentă carte a sa, Trei săptămâni în Anzi, volum aflat în pregătire la Editura Humanitas.
De asemenea, poetul timișorean Adrian Bodnaru ne propune o lectură a unor versuri inedite, din volumul în pregătire O vară întreagă sau mai multe la rând.
Cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara le prilejuiește iubitorilor de literatură din Timișoara întâlnirea cu scriitori din Franța, Rusia, Croația, Republica Macedonia, Spania, Ucraina, Serbia și România. Conferințe, dezbateri, lecturi publice, evenimente dedicate copiilor, întâlniri ale scriitorilor cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara compun arhitectura ediției din acest an a Festivalului.