Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962) – volumul 2 de Ion Rațiu
17 Februarie 2018, 12:02
Editura Corint vă invită la evenimentul de lansare a volumului Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962)de Ion Rațiu, apărut în colecția Corint Istorie Autori Români. Evenimentul va avea loc vineri, 23 februarie, ora 18:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București).
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:
Nicolae Rațiu – fiul lui Ion Rațiu, președintele The Rațiu Family Charitable Foundation
Stejărel Olaru – istoric
Theodor Paleologu – profesor, Casa Paleologu
Doru Dumitrescu – istoric, coordonatorul colecției Corint Istorie Autori Români
Moderator: Florin-Răzvan Mihai – redactor-coordonator colecția Corint Istorie
„Viața lui Ion Rațiu a fost plină de astfel de trădări, din partea unor prieteni, așa-ziși prieteni, colegi, membri ai propriului său partid. Poate din pricina faptului că ținea să cultive un cerc atât de larg de cunoștințe; cred totuși că mai degrabă din pricina geloziei, fiindcă toate păreau să îi vină atât de ușor: succesul financiar, succesul la femei, succesul în sport, în cercurile jurnalistice și politice. Dacă acest tip de resentimente constituie o trăsătura specific românească sau ine, în general, de natura umana e dificil de spus. Însa Ion Raiu s-a considerat întotdeauna un om foarte norocos. ” Nicolae C. Rațiu
ION RAŢIU (1917–2000) sa născut la Turda. In primăvara anului 1940, la iniţiativa unchiului său, Viorel V. Tilea, a plecat la Londra devenind cancelar diurnist la Legaţia Romaniei. După instaurarea regimului Antonescu șia dat demisia de la legație și a rămas in Marea Britanie unde șia continuat studiile ca bursier la Cambridge. A devenit unul dintre liderii emigraţiei romaneşti. Sa remarcat in cadrul Central European Student and Youth Society, Free Romanian Movement, a fost corespondent al mai multor ziare, agenţii de presă şi posturi de radio din Occident. Din anul 1984, a infiinţat şi condus Uniunea Mondială a Romanilor Liberi. In ianuarie 1990 sa intors in Romania și a candidat la Preşedinţie. A fost deputat in Parlamentul Romaniei, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv reprezentant al Romaniei la North Atlantic Parliamentary Council (NATO). In 1991 a fondat ziarul Cotidianul. A scris, printre altele: Policy for theWest (1957), România de astăzi. Comunism sau independență? (1977), Moscova sfideazălumea (1990), Cine mă cunoaște în țară așa cum sunt? (1991), Politica pentru Occident(1992), Clive și Anna: piesă în două acte (1995).